Categories: Știri

Ce vrea să-ti transmită corpul atunci când simți arsură pe cerul gurii

Iată cum tratezi arsura pe cerul gurii, dar și ce boli poate ascunde atunci când nu este produsă de ceea ce mănânci sau bei.

Sunt anumite alimente și băuturi care te pot ajuta să amelioreze arsurile minore de pe cerul gurii, în timp ce altele pot înrăutăți această problemă. Nu doar pielea de pe corp poate suferi arsuri, ci și cea din cavitatea orală.

O mușcătură dintr-o felie de pizza fierbinte îți poate arde cerul gurii sau limba, la fel și prima gură de cafea. Țesuturile din gură sunt la fel de susceptibile la arsură precum orice altă zonă a corpului, mai ales că vorbim de o piele delicată și sensibilă. Iată cum tratezi arsura pe cerul gurii, dar și ce boli poate ascunde atunci când nu este produsă de ceea ce mănânci sau bei.

Cum știi că o arsură este severă
Dacă arsurile de gradul I sunt superficiale și afectează doar primul strat de piele și vin la pachet cu câteva semne și simptome precum roșeață, inflamație minoră și durere, arsurile severe sau de gradul II sau III necesită atenție medicală imediată! Simptomele arsurilor severe includ:

inflamație

roșeață

vezicule

Pe lângă vezicule, mai poți observa prezența unor pungi de puroi atunci când infecția începe să se dezvolte în cavitatea orală.

Mai mult, arsura de gradul III poate afecta nervii din cavitatea orală și poate deteriora ale structuri care nu mai trimit semnale de durere către creier.

Glosodinia reprezinta o problema complexa, disconfortanta si care poate afecta in mod real calitatea vietii pacientului. Este o stare caracterizata prin o puternica senzatie de arsura la nivelul limbii, obrajilor, gingiilor sau chiar intregii cavitati bucale si gat si care aparent este lipsita de o cauza decelabila. Senzatia este asemanatoare cu cea aparuta in urma consumarii lichidelor fierbinti.

Glosodinia (sau stomatodinia) este o suferinta cronica iar uneori durerea asociata ei este relativ intensa. Aditional durerii pot sa apara si gustul metalic, amar, senzatia de amorteala a limbii sau parestezii (furnicaturi) difuze ale cavitatii bucale.

Tulburarea a fost asociata cu o gama larga de alte probleme, cum ar fi: menopauza, tulburarile psihice, deficitele nutritionale, afectiunile stomatologice (in special xerostomia). Mai nou, cativa specialisti au sugerat ca o posibila cauza de aparitie a glosodiniei este reprezentata de disfunctia sau leziunile filetelor nervoase. Aceasta este insa o simpla ipoteza, deocamdata cauza exacta de aparitie ramanand necunoscuta.

Tratamentul glosodiniei este adesea complex insa de fiecare data trebuie individualizat pacientului, deoarece simptomatologia acestei boli difera foarte mult de la o persoana la alta. In urma unor scheme terapeutice adaptate nevoilor si particularitatilor fiecarui pacient, simptomele pot fi controlate si starea generala se poate ameliora.

Cauze
Cauza exacta a glosodiniei este adesea dificil de evidentiat. Aceasta afectiune a fost mult timp corelata cu existenta altor probleme de sanatate sau modificari prin care trece organismul. Cand cauzele de aparitie a glosodiniei nu sunt cunoscute, boala se numeste glosodinie primara sau idiopatica. Uneori insa aceasta tulburare are o cauza decelabila (deficit nutritional sau tratament antineoplazic) si este de fapt, glosodinie secundara.

Unii specialisti considera ca glosodinia primara este corelata cu leziuni nervoase (ale fibrelor periferice sau centrale), in timp ce glosodinia secundara este mai degraba un simptom al unei afectiuni sistemice de baza, cum ar fi:
– Xerostomia (gura uscata) care poate fi cauzata de administrarea diverselor medicamente sau probleme de sanatate
– Tulburari psihice, cum ar fi anxietatea sau depresia
– Deficite nutritionale – in special lipsa sau aportul insuficient in dieta a unor vitamine si minerale cum sunt fierul, zincul, folatii (vitamina B9), tiamina (vitamina B1), riboflavina (vitamina B2), piridoxina (vitamina B6) si cobalamina (vitamina B12).
– Dantura – dinti anormal implantati sau dezvoltati pot leza suprafata interna a cavitatii bucale
– Leziuni ale filetelor nervoase responsabile de senzatia de durere si gust de la nivelul limbii
– Reactii alergice la diverse alimente, aditivi alimentari, condimente sau mirodenii
– Boala de reflux gastroesofagian – se caracterizeaza prin refluxul acidului din stomac, care via esofag poate ajunge in gura, exercitand la acest nivel un efect iritativ.
– Anumite medicamente – in special medicamente antihipertensive, cum ar fi inhibitoarele enzimei de conversie (IEC)
– Ticuri nervoase – bruxism, muscarea limbii
– Tulburari endocrine – in special cele asociate menopauzei
– Iritatia excesiva a cavitatii bucale- situatie ce apare in cazul periajului dentar excesiv, utilizarii frecvente a apei de gura sau consumarea bauturilor acidulate in cantitati crescute.

O data ce glosodinia a debutat, poate persista foarte multi ani. Pacienii pot acuza simptome diverse, dureri sau instalarea progresiva a senzatiei de arsura pe parcursul zilei, pot intampina probleme la adormire. Disconfortul cauzat de glosodinie poate duce la aparitia modificarilor de dispozitie, a iritatiei, anxietatii si depresiei.

Factori de risc
Glosodinia este o tulburare neobisnuita, afectand mai mult femeile comparativ cu barbatii si debutand de cele mai multe ori catre varsta de 50-60 de ani. Debutul este spontan si pana in momentul actual nu au fost identificati factorii declansatori ai afectiunii.
Totusi, unele studii efectuate au corelat aparitia ei cu o serie de factori de risc cum ar fi:
– Infectii recurente ale tractului respirator superior
– Interventii stomatologice complexe in antecedente
– Alergii alimentare
– Medicamente
– Stres si tulburari emotionale.

Simptomotologia
Cele mai frecvente simptome ale pacientilor cu glosodinie sunt:
– Senzatia de arsura ce afecteaza in principal limba, gingiile, palatul, obrajii si gatul
– Furnicaturi in gura sau pe varful limbii
– Dureri difuze ce se agraveaza de-a lungul zilei
– Senzatia permanenta de gura uscata
– Pierderea gustului sau modificarea lui (existenta unui gust metalic)

Durerea resimtita de pacientii cu glosodinie are cateva caracteristici importante: apare zilnic, este minima sau chiar absenta dimineata la trezire, se accentueaza si se agraveaza pe parcursul zilei.
Desi durerea poate fi sugestiva, in unele cazuri trec de obicei ani pana cand afectiunea este diagnosticata corect si tratata. In alte cazuri simptomele se pot remite spontan. Glosodinia nu determina modificari importante la nivelul cavitatii bucale (pe suprafata limbii sau obrajilor).

Complicatiile bolii sunt legate in special de durere si includ:
– Tulburari ale somnului
– Iritabilitate
– Depresie
– Disfagie.

Adrian Vrauko

Adrian Vrauko este jurnalist cu 14 ani exeperiență în domeniul social și eveniment. Și-a început cariera la Realitatea TV, iar dupa ani de televizune a trecut în jurnalismul online și a lucrat pentru mai multe site-uri din top 10 BRAT. De asemeena a condus 5 ani un site de lifestyle feminim care era pe primul loc în topul accesărilor.