Pensii 2024. De luni bune se vorbește despre recalcularea pensiilor, care va aduce noi venituri pentru seniori începând cu 1 septembrie. Totuși, noua formulă de calcul este străină pentru cei mai mulți dintre cei vizați. Iată cum se vor calcula pensiile în funcție de numărul anilor de muncă.
Pensii 2024. Recalcularea veniturilor pentru seniori, anunțată pentru luna septembrie a acestui an, reprezintă un subiect extrem de important pentru bătrânii româniei, care așteaptă cu sufletul la gură să vadă cu cât le vor fi majorate pensiile. Noua lege a pensiilor propune o formulă de calcul, în care un aspect important este vechimea în muncă. Numărul anilor munciți are impact direct asupra banilor pe care un pensionar îi primește.
Un tabel propus de Realitatea arată modul în care vechimea în muncă influențează valoarea pensiei. Conform acestuia, fiecare an de contribuție aduce o creștere semnificativă a punctajului total, esențial pentru calculul final al pensiei.
Nouă lege a pensiilor propune un nou mod prin care pensiile sunt calculate, pornind de la punctul de stabilitate. Punctul de stabilitate este un concept nou introdus, care ar trebui să reflecte contribuțiile pe care un om le-a avut la bugetul de stat parcursul carierei. Acesta va determina în mod direct suma pe care o primește fiecare pensionar. Cu alte cuvinte, cu cât este mai lungă vechimea în muncă, cu atât mai mari sunt șansele de a acumula mai multe puncte de stabilitate, crescând astfel cuantumul pensiei.
Ministrul Muncii le-a explicat pensionarilor, în exclusivitate la România TV, cum să își calculeze singuri majorarea pensiei. „Pensionarii se uită la punctul G din decizie şi pot calcula punctele de stabilitate pe care le au. Înmulțim totalul punctelor cu 81 de lei, fiindcă noua lege are componente importante care țin de contributivitate și recompensa unei perioade lungi în care s-a lucrat. Legea stipulează că nicio pensie nu scade, dacă la recalculare e mai mică, ea rămâne la valoarea de dinainte recalculării. Prin urmare pe noua lege, indiferent de când ai ieșit la pensie, formula prin care se regăsesc punctele de contributivitate, de stabilitate și valoarea punctului de pensie ne va duce la un sistem de echitate”, a spus ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, în direct la emisiunea România la raport, moderată de Andreea Creţulescu.
Pensii 2024. Care este formula de calcul
VPR x Număr total de puncte.
VPR (valoarea punctului de referință) = valoarea punctului de pensie (2.032 lei) împărțit la 25 = 81 lei.
Număr total de puncte = puncte contributivitate + puncte stabilitate + puncte asimilate/necontributive.
Noutatea în cadrul formulei o reprezintă numărul de puncte stabilitate acordate pentru anii contributivi (peste 25 de ani).
Astfel: 0,50 puncte /an pentru anii din intervalul 26-30 inclusiv; 0,75 puncte/an pentru anii din intervalul 31-35 inclusiv; 1 punct/an pentru anii din intervalul 36-40-etc.
Ce înseamnă puncte asimilate/necontributive: Se acordă pentru perioada în care persoana a beneficiat sau beneficiază de drepturi de asigurări sociale cu excepția pensiei de limită de vârstă, anticipată, anticipată parțial sau pensie de urmaș; Se acordă dacă persoana a urmat cursurile de zi ale învățământului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normală a studiilor, cu condiția absolvirii acestora; Se acordă dacă persoana a realizat stagiul militar, ca militar în termen ori ca militar cu termen redus, concentrat, mobilizat sau în prizonierat; Se acordă pentru perioada concediului de creștere copil.
Mai multe categorii care se încadrează ca perioade asimiliate stagiului de cotizare poți găsi pe site-ul Casa Națională de Pensii Publice.