Pentru 700 de mii de pensionari, recalcularea a ieşit pe minus. Dar momentan, pensiile vor fi îngheţate şi nimeni nu va primi mai puţini bani. Sindicaliştii atrag atenţia că mii de decizii de recalculare au fost emise greşit, pentru că softul Casei de Pensii nu ţine cont de drepturile câştigate în instanţă.
Cei care au fost în câmpul muncii mai puţin de 25 de ani au o pensie recalculată mai mică. Oficialii vin cu precizări.
„Dintre acestea 84.766 au aceeaşi valoare rezultată în urma recalculării şi diferenţa au o valoare mai mică, dar ce e important e ca fiecare pensionar să ştie că pensia nu scade”, a declarat Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii.
Spre exemplu, un pensionar care are acum un venit de 6.000 lei, iar la recalculare obține o pensie mai mică, de 5.000 lei, va rămâne cu pensia actuală. De anul viitor indexarea cu rata inflației se face la pensia recalculată de 5.000 lei. Asta înseamnă ca vârstnicul ar putea avea pensia înghețată 2 ani.
Vizaţi de noile modificări sunt şi cei care au lucrat fără contract de muncă sau pe drepturi de autor mai mulţi ani şi nu şi-au plătit contribuţiile.
„Dacă unii îşi inchipuie că e bine să lucreze la negru sau accepta să lucreze la gri să înregistreze doar o parte din venituri şi pe cale de consecinţă să plătească doar o parte din contribuţia pentru pensie atunci primeşti pentru ceea ce aţi plătit”, a declarat Dumitru Costin, lider Blocul Naţional Sindical.
În schimb, 3,8 milioane de seniori vor avea parte de majorări. Creşterea medie este de aproape 27%.
„Cred că voi câştiga mai mult pentru că m-am angajat la un birou şi am ieşit la pensie, 34 de ani pe acelaşi loc, să vedem ce este, eu am 34 de ani în câmpul muncii. Mă costă 3.500 să-mi aduc adeverinţa, aştept, dar… habar n-am ce va urma”. „Acum am 1285 lei. De 15 ani am pensia asta, am fost pictor ceramist şi prima pensie pe care am primit-o atunci a fost 350 lei”, spun pensionarii.
Sindicaliştii susţin că au fost şi erori la recalculare, pentru cei care au muncit în condiţii speciale, cum ar fi foştii salariaţi din termocentrale şi silvicultură.
„Nu şi-au pus la punct soft-ul necesar şi discutăm despre mii, zeci de mii de oameni care vor primi la 1 septembrie pensii probabil mai mici decât cele pe care trebuiau să le primească. Iar oameni puşi pe drum, acţiuni în instanţă”, a declarat Dumitru Costin, lider Blocul Naţional Sindical.
Şeful Casei de Pensii caută soluţii şi susţine că este vorba despre un număr mic de pensionari la nivel naţional. Seniorii nedreptăţiţi în urma recalculării pot contesta decizia în 45 de zile.
„Să meargă la ghişeele caselor teritoriale de pensii fie în audienţă pentru a cere lămuriri cu privire la decizia de recalculare şi numai după ce va primi aceste lămuriri de la colegii avizaţi ar fi ultima soluţie, ultimul pas să meargă în instanţă”, a declarat Daniel Baciu, preşedintele Casei Naţionale de Pensii Publice.
Poştaşii încep mâine distribuirea deciziilor de recalculare.