Categories: Știri

Se iese mai devreme la pensie cu 5 ani. Românii norocoși care se pot pensiona anticipat

Unii români pot beneficia de reducere a vârstei de pensionare cu 5 ani. Totuși, ei trebuie să îndeplinească anumite condiții pentru a ieși la pensie mai devreme.

Se iese mai devreme la pensie cu 5 ani. Începând cu 1 septembrie 2024, Noua Lege a Pensiilor va aduce modificări importante în sistemul de pensionare din România, afectând milioane de cetățeni, scrie cancan.ro.

Printre cele mai așteptate schimbări se numără posibilitatea pentru anumite categorii de români de a ieși la pensie cu cinci ani înainte de termen și de a primi un bonus financiar semnificativ.

Aceste ajustări vin într-un context în care pensiile vor fi majorate cu până la 90% pentru aproximativ trei milioane de seniori, în timp ce alte 800.000 de pensii nu vor beneficia de majorări în urma recalculării.

Noua lege prevede că bărbații pot ieși la pensie la vârsta de 65 de ani, iar femeile la 63 de ani.

Cu toate acestea, există posibilitatea de a ieși la pensie cu cinci ani mai devreme. Acest beneficiu se aplică doar unei categorii restrânse de români. Conform articolului 58 din Noua Lege a Pensiilor, acest avantaj este rezervat celor care au acumulat un stagiu de cotizare de cel puțin 40 de ani.

Pentru a beneficia de pensie anticipată, persoanele trebuie să fi realizat până la cinci ani de stagiu de cotizare peste stagiul complet prevăzut în anexa nr. 5 a legii.

De asemenea, pentru a fi eligibili, aceștia trebuie să fi avut un stagiu de cotizare care include și perioade în care au fost asigurați conform unui contract încheiat înainte de 1 ianuarie 2018.

Beneficiile pensionării anticipate

Se iese mai devreme la pensie cu 5 ani. Pentru cei care îndeplinesc condițiile de mai sus, pensia anticipată va fi calculată prin ajustarea pensiei pentru limită de vârstă. Calculul se va face în funcție:

de stagiul de cotizare realizat peste stagiul complet
și de numărul de luni cu care s-a redus vârsta standard de pensionare
Pe lângă această oportunitate, pensionarii anticipați vor beneficia și de un bonus de aproape 1.000 de lei. Acesta va fi sub forma unor puncte bonus sau de stabilitate, în funcție de vechimea în muncă.

De exemplu:

pentru intervalele de muncă între 26 și 30 de ani, se acordă 0,5 puncte/an
în timp ce pentru cei cu 36 până la 40 de ani de muncă, se acordă 1 punct/an
Noua Lege a Pensiilor facilitează pensionarea anticipată pentru anumite categorii. Ea introduce și modificări semnificative în modul de calcul al pensiilor și în structura acestora. În plus, pensia anticipată fără penalizări va dispărea, ceea ce va influența modul în care seniorii își planifică pensionarea.

Furtună Cristiana

Experiență de 10 în presa din România. Reporter și redactor la o televiziune locală din Galați, iar după ce a descoperit presa online, a ocupat mai multe poziții la publicații online: redactor, social media manager, editor coordonator.