Categories: Știri

Nadia Comăneci este răpusă de durere. Din păcate a murit

Unul dintre pionierii școlii românești de gimnastică și fost antrenor al Nadiei Comăneci după 1977, George Gorgoi a încetat din viață din cauza unei boli necruțătoare. Anunțul a fost făcut de Adrian Bughiu, vicepreședintele Consiliului Județean Argeș, în pagina sa de Facebook. Și Nadia Comăneci a transmis un mesaj de condoleanțe pentru fostul ei antrenor, de care a fost apropiată.

Fostul antrenor de gimnastică George Gorgoi a murit joi.

”Ne-a părăsit George Gorgoi, argeșeanul care a fost unul dintre primii antrenori ai Nadiei Comăneci. Originar din #Mărăcineni, a fost unul dintre pionierii şcolii româneşti de gimnastică.

În 1969, când s-a înfiinţat centrul de gimnastică de la Oneşti, a fost unul dintre antrenorii selecţionaţi să lucreze acolo.

A fost nu doar un apropiat al Nadiei, ci și un mare descoperitor și promotor al gimnastelor care au câștigat titluri mondiale și olimpice pentru România.

A emigrat în Israel apoi Canada, pentru a se stabili într-un final America, în 1983 după o dispută avută cu șeful sportului de atunci. Avea să devină unul dintre acei antrenori români care au reușit să urce, treaptă cu treaptă, gimnastele SUA spre performanță, dar nu a uitat niciodată județul de unde a plecat.

Știu că, în urmă cu aproape șapte sau zece ani, revenit în țară, dorea să construiască în Argeș un centru de gimnastică. Din păcate, planurile sale nu i s-au concretizat din varii motive. Ce păcat! Mă gândesc unde ar fi fost acum Argeșul și gimnastele din Argeș….

Dumnezeu să îl odihnească!”, a anunțat Adrian Bughiu, vicepreședintele Consiliului Județean Argeș, în pagina sa de Facebook.

Fosta mare gimnastă Nadia Comăneci a transmis și ea un mesaj de condoleanțe.

Absolvent al Institutului de Educaţie Fizică, în 1964, George Gorgoi a lucrat mai întâi ca antrenor la CS 23 August din Bucureşti, apoi la CSM Cluj. În 1969, când s-a înfiinţat centrul de gimnastică de la Oneşti, George Gorgoi a fost unul dintre antrenorii selecţionaţi să lucreze acolo. Fetele pe care le-a pregătit la grupa sa au participat cu rezultate deosebite la Olimpiadele din 1972 (München), 1976 (Montreal), 1980 (Moscova), la Mondialele din 1978 (Salzburg) sau la Mondialele Universitare din 1979 (Mexico) şi 1983 (Edmonton).

Cariera sa de antrenor în România s-a încheiat la sfârşitul anului 1983, în urma unui conflict cu generalul Marin Dragnea, şeful sportului din acea perioadă. După ce a fost trimis să facă muncă de salahor, George Gorgoi s-a văzut nevoit să părăsească ţara după ce a intrat în conflict cu regimul comunist. A emigrat în Israel, apoi Canada. A lucrat ca antrenor de gimnastică, mai întâi la un club, după care la lotul naţional masculin. Sub îndrumarea sa, canadienii au obţinut prima medalie mondială din istoria gimnasticii masculine.

Într-un final s-a stabilit în America. Avea să devină unul dintre acei antrenori români care au reușit să urce, treaptă cu treaptă, gimnastele SUA spre performanță.

În urmă cu aproape zece ani, revenit în România, potrivit Digi 24.

Adrian Vrauko

Adrian Vrauko este jurnalist cu 14 ani exeperiență în domeniul social și eveniment. Și-a început cariera la Realitatea TV, iar dupa ani de televizune a trecut în jurnalismul online și a lucrat pentru mai multe site-uri din top 10 BRAT. De asemeena a condus 5 ani un site de lifestyle feminim care era pe primul loc în topul accesărilor.