Categories: Știri

Schimbare istorică în sistemul de pensii din România. Noua Lege a Pensiilor a intrat în vigoare astăzi, 1 septembrie

Noua Lege a Pensiilor (nr. 360/2023) aduce schimbări esențiale pentru pensionari, care vor intra în vigoare pe 1 septembrie 2024. Aceste modificări vizează recalcularea pensiilor, actualizarea categoriilor de venituri incluse în calcul și alte aspecte importante pentru pensionari.

Vești importante pentru pensionari. Începând cu 1 septembrie 2024, noua Lege a pensiilor (nr. 360/2023) introduce modificări importante în modul de calcul al pensiilor.

Legea 360/2023, cunoscută sub numele de noua Lege a Pensiilor Publice, aduce schimbări semnificative în sistemul de pensii din România. Deși unele prevederi sunt deja în aplicare, majoritatea schimbărilor vor intra în vigoare de la 1 septembrie 2024.

Obiectivele urmărite prin noua lege a pensiilor

Legea 360/2023 are ca obiectiv eliminarea inechităților din sistemul public de pensii. Totodată, are în vedere restabilirea încrederii în acest sistem. Ea țintește și asigurarea unui nivel de viață decent pentru pensionari, menținând totodată sustenabilitatea bugetară, conform notei de fundamentare.

Legea va intra în vigoare pe 1 septembrie 2024. Cu toate acestea, unele prevederi se aplică deja de la 1 ianuarie 2024. Acestea sunt importante pentru pensionari și ele includ:

posibilitatea de a lucra până la 70 de ani,
majorarea punctului de pensie
termen de 45 de zile pentru contestarea deciziilor emise de casele teritoriale de pensii.
Stabilirea aceleași vârste de pensionare pentru bărbați și femei

Principalele modificări aduse de Legea 360/2023 includ stabilirea aceleași vârste legale de pensionare, la 65 de ani, pentru bărbați și femei. Totodată, femeile vor beneficia de o reducere a vârstei standard de pensionare în funcție de numărul copiilor pe care i-au crescut.

Noua lege reglementează pensiile pentru limită de vârstă, anticipate, de invaliditate și de urmaș. Ea introduce schimbări majore în sistemul public de pensii.

Vârsta și stagiul de cotizare. Vârsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru ambele sexe, cu un stagiu minim de cotizare de 15 ani și un stagiu complet de cotizare de 35 de ani.

Reducerea vârstei de pensionare pentru femei. Femeile cu stagiu complet de cotizare care au crescut copii până la vârsta de 16 ani vor beneficia de o reducere a vârstei de pensionare cuprinsă între 6 luni și 3 ani și jumătate, în funcție de numărul de copii. De exemplu, femeile care au crescut un singur copil vor avea o reducere de șase luni, iar cele care au crescut cel puțin șapte copii vor beneficia de o reducere maximă de trei ani și jumătate.

Schimbarea de la punctul de pensie la punctul de referință. O modificare notabilă este înlocuirea punctului de pensie cu punctul de referință, care are o valoare inițială de 81 de lei. Pensiile vor fi calculate prin înmulțirea numărului total de puncte acumulate de asigurați cu valoarea punctului de referință, înlocuind vechea metodă bazată pe punctul de pensie.

Informații importante despre recalculare

Pensiile vor fi recalculate automat, fără ca pensionarii să depună cereri. Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) a anunțat că deciziile de recalculare vor fi trimise prin Poșta Română în perioada 15-31 august 2024. Dacă recalcularea rezultă într-o pensie mai mică decât cea actuală, pensionarii vor primi în continuare cuantumul mai mare. Majoritatea pensionarilor au primit deja deciziile de recalculare.

Noua lege împarte veniturile luate în calcul în două categorii principale:

Venituri permanente: includ sporuri de vechime, indemnizații, majorări prevăzute de legi anterioare și alte sporuri constante.

Venituri nepermanente: includ retribuții variabile, premii anuale, al treisprezecelea salariu, indemnizații pentru muncă nenormată și alte sporuri temporare.

Persoanele cu stagii de cotizare mai mari de 25 de ani vor primi puncte suplimentare, numite puncte de stabilitate, care se adaugă la punctajul total:

0,5 puncte pentru fiecare an peste 25 de ani
0,75 puncte pentru fiecare an peste 30 de ani
1 punct pentru fiecare an peste 35 de ani.
Pensie anticipată și pensie de urmaș

Deciziile de revizuire, care corectează erori în calculul pensiilor existente, nu sunt legate de recalcularea conform noii legi și sunt emise separat, fiind parte din practica obișnuită a sistemului de pensii.

Acei pensionari care au obținut venituri suplimentare sau au stagii de cotizare nevalorificate pot solicita recalcularea pensiei, dar aceasta poate fi solicitată o singură dată pe an.

Pentru pensia anticipată, cei care au acumulat cu cinci ani mai mult decât stagiul complet de cotizare pot solicita pensionarea cu până la cinci ani înainte de vârsta standard, adică de la 60 de ani.

Pensia de urmaș va fi acordată copiilor și soțului supraviețuitor al unei persoane decedate care era deja pensionară sau îndeplinea condițiile pentru pensie. Valoarea acesteia va depinde de numărul de beneficiari eligibili.

Rozalia Despinescu

Experiență de 10 în presa din România. Reporter și redactor la o televiziune locală din Galați, iar după ce a descoperit presa online, a ocupat mai multe poziții la publicații online: redactor, social media manager, editor coordonator.