Categories: Știri

Ce pensie primește un român, dacă a lucrat 16 ani cu carte de muncă și 7 ani fără

Este haos după ce mulți pensionari au primit deciziile de recalculare. Unii dintre ei sunt nemulțumiți de recalcularea pensiilor, așa că au format cozi la casele teritoriale de pensii pentru a cere explicații. În timp ce pe unii îi supără creșterile primite, alții se plâng că au pierdut din bani. De asemenea, noua formulă de calcul nu este înțeleasă de mulți, așa că haosul s-a creat rapid. Ce pensie primește acum un român, dacă a lucrat 16 ani cu carte de muncă și 7 ani fără.

Până acum, doar 1.000.000 din cei 4.750.000 de pensionari au primit decizii cu pensia recalculată. Din aceste decizii, pensionarii află care le va fi pensia de la 1 septembrie. Se estimează că 3.800.000 de pensii vor crește, în medie, cu 40%, însă există și pensii care cel puțin pe hârtie vor scădea.

Pensii recalculate
Așa cum spuneam, deși pentru mulți români recalcularea pensiilor aduce sume mai mari de bani există totuși și ghinioniști. Se estimează că numărul pensiilor care vor veni scăzute după recalculare este între 800.000 și 1.000.000. De exemplu, în cazul unui român care a muncit 16 ani cu carte de muncă și 7 ani fără, lucrurile nu sunt prea roz.

Așadar, pensionarul de mai sus are o pensie de 4.200 de lei. El are un stagiu contributiv de numai 16 ani și unul necontributiv de 7 ani. Astfel, acesta nu primește puncte bonus, ceea ce înseamnă că la recalculare i se iau în calcul numai cele 26 de puncte contributive care se înmulțesc cu valoarea punctului de pensie de 81 lei. Ceea ce înseamnă că în urma recalculării a rămas cu o pensie de 2.142 de lei.

Reamintim că în urmă cu ceva timp, Ministerul Muncii și Protecției Sociale a informat că, dintr-un total de peste 4 milioane de decizii de pensie emise, peste 700.000 au valori mai mici decât cele din deciziile încă în vigoare. Astfel, în cazul în care recalcularea pensiei rezultă într-o valoare mai mică decât cea actuală, pensionarii vor continua să primească pensia în plată.

De menționat este și faptul că Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Simona Bucura-Oprescu, a punctat că există două categorii de pensionari cărora nu le va crește pensia deloc. Este vorba despre 700.000 de pensionari ale căror pensii nu vor crește deloc. Ei au beneficiat, până acum, de pensii mai mari decât alți pensionari care au muncit și contribuit la fel. Unii au avut perioade de contributivitate foarte scurte, iar alții au obținut beneficii mai mari decât ar fi fost corespunzător contribuțiilor plătite, conform legislației anterioare.

Adrian Vrauko

Adrian Vrauko este jurnalist cu 14 ani exeperiență în domeniul social și eveniment. Și-a început cariera la Realitatea TV, iar dupa ani de televizune a trecut în jurnalismul online și a lucrat pentru mai multe site-uri din top 10 BRAT. De asemeena a condus 5 ani un site de lifestyle feminim care era pe primul loc în topul accesărilor.