Categories: Știri

Regulă nouă pentru cei care locuiesc la curte. Legea impune un număr clar de ghivece cu flori pe care le poți pune și chiar și dimensiunile, se dau amenzi

Locuitorii Amsterdamului își iau adio de la florile la ghiveci. Autoritățile olandeze încearcă să limiteze numărul de ghivece cu flori așezate de oameni în spațiul public pentru că ar îngreuna accesul, scrie Capital.ro.

Presa olandeză a numit inițiativa „operațiunea ghiveciul cu plante”. Zona centrală a capitalei le impune cetățenilor să aibă maximum două ghivece cu flori în fața casei, care să nu fie mai mari de 50×50 cm, să fie din materiale ecologice și să fie așezate lângă peretele casei.

Dacă sunt amplasate în parcări sau sub copaci, vor fi confiscate. Ghivecele abandonate nu arată estetic, dăunează biodiversității și îngreunează accesul persoanelor cu dizabilități în parcări și clădiri.

Decizia a provocat reacții diferite în rândul olandezilor. În timp ce unele persoane apreciază măsurile pentru eliberarea trotuarelor, altele critică faptul că bicicletele abandonate, terasele și mizeria de pe străzi reprezintă o problemă mai mare, pe care nu o rezolvă nimeni. Mulți au spus că nu vor respecta regulile.

„Spațiul public este vulnerabil – aparține tuturor, dar în același timp nu aparține nimănui. Este dificil cu verdeața deoarece a căpătat această aură sfântă, astfel că locuitorii cred că orice are de-a face cu verdele este bine, dar spațiul este important pentru oamenii cu un handicap”, a explicat președintele grupului local Voordestad (pentru oraș).

Ce se întâmplă în România dacă ai ghivece cu flori la bloc

Nu mulți români cunosc faptul că florile în ghivecu nu ar trebui să existe pe scara blocului dacă unul dintre vecini este nemulțumit de prezența lor. Dacă un locatar face plângere la asociație sau la primărie spunând că florile fac mizerie pe casa scării sau obstrucționează evacuarea rapidă a locuitorilor în caz de urgență, persoana care le-a așezat în spațiul comun poate fi amendată. Amendată pentru această încălcarea a legii este de 400 de lei.

Lucruri interzise în spațiul public din România

Hrănirea porumbeilor, ajutarea cerșetorilor ori multe alte lucruri banale sunt interzise în România. De exemplu, în Timișoara, hrănirea porumbeilor este interzisă deoarece excrementele lro afectează clădirile istorice. Până acum, mai multe persoane au primit amenzi în valoare de 200 de lei, iar alte 40 de persoane au primit avertismente. Hotărârea este suspendată momentan, fiind contestată în instanța de judecată de Prefectura Timiș.

În Baia Mare, oamenii sunt amendați cu până la 1.500 de lei dacă oferă bani cerșetorilor, în încercarea de a reduce numărul persoanelor fără adăpost, care uneori pot deveni agresive.

În Oradea, locuitorii pot fi amendați dacă nu au scris numărul apartamentului pe ușa de la intrare. Regula ajută la corelarea populației cu locuințele și face mai ușoară intervenția serviciilor de urgență. Deși regula este veche, mulți orădeni nu o respectă, în ultimii patru ani fiind date peste 3.000 de amenzi.

Adrian Vrauko

Adrian Vrauko este jurnalist cu 14 ani exeperiență în domeniul social și eveniment. Și-a început cariera la Realitatea TV, iar dupa ani de televizune a trecut în jurnalismul online și a lucrat pentru mai multe site-uri din top 10 BRAT. De asemeena a condus 5 ani un site de lifestyle feminim care era pe primul loc în topul accesărilor.