Categories: Știri

Cine pierde 1.400 lei la pensie dacă nu depune la Casa de Pensii o cerere în septembrie

Recalcularea este pe final însă o anumită categorie de persoane trebuie să meargă la ghișeele caselor de pensii pentru a depune documente.

Pensiile pot fi primite doar dacă sunt aduse documente justificative la casele de pensii teritoriale. Unele persoane trebuie să le depună de două ori pe an pentru a face dovada că pot primi pensie de la stat.

În această situație sunt persoanele care beneficiază de pensie de urmaș. Indiferent că este vorba de elev sau student, toți tinerii cu vârsta de până în 26 de ani pot primi pensie lunară dacă unul dintre părinți a decedat.

Calculul se face în funcție de cât avea pensie sau când e vorba de o persoană mai tânără, după stagiul de cotizare și vechime.

Cine pierde 1.400 lei la pensie dacă nu depune la Casa de Pensii o cerere în septembrie?

În medie, pensiile medii sunt 2.800 lei, iar cele de urmaș sunt la jumătate, adică 1.400 lei pe lună. Cei care nu fac dovada că sunt elevi sau studenți pot pierde acest venit lunar.

„Înregistrăm adeverințe de la elevii care beneficiază adeverințe de urmaș. Până pe 25 septembrie trebuie să facă dovada că își continuă studiile. Pe studenți îi așteptăm până pe data de 25 octombrie.

Dacă nu se prezintă adeverința pentru dovada continuării studiilor vom continua la suspendarea plății pensiilor. În județul Iași avem 14.000 de beneficiari sunt elevi, studenți și soții de pensii de urmaș”, a declarat Maria Andronache, directorul Casei de Pensii Județene Iași.

Conform prevederilor art. 74 lit. b) din Legea nr. 360/2023, copiii au dreptul la pensie de urmaş dacă îşi continuă studiile într-o formă de învăţământ organizată potrivit legii, până la terminarea acestora, fără a depăşi vârsta de 26 de ani.

Potrivit prevederilor art. 101 alin. (3) din Legea 360/2023, privind sistemul public de pensii, în situaţia copilului, beneficiar al unei pensii de urmaş în condiţiile prevăzute la art. 74 lit. b), care nu face dovada continuării studiilor, plata pensiei se suspendă începând cu data de 1 noiembrie a anului în curs.

Având în vedere prevederile art. 64 alin (3) din Normele de aplicare ale Legii nr. 360/2023, aprobate prin HG 181/2024, ca regulă generală, copiii urmași în vârstă de peste 16 ani, au obligația să prezinte în 10 zile calendaristice, de la începerea anului scolar, adeverința în original, din care să rezulte că în anul școlar în curs, urmează o formă de învățământ organizată potrivit legii.

De asemenea, studenții urmași au obligația ca în termen de 10 zile calendaristice, de la începerea anului universitar, să prezinte caselor teritoriale de pensii adeverința în original, din care să rezulte că în anul universitar în curs, urmează o formă de învățământ superior, organizată potrivit legii.

„Pentru studenți avem posibilitatea să depunem anticipat o declarație în care să ne anunțe pe noi că sunt în continuare de studii. În special pentru studenții din străinătate menținem acest model de declarație pentru anul acesta pentru a nu le crea neplăceri și la 1 noiembrie să le reținem plata pensiei. Știm că în străinătate structura anului universitar este diferită de cea din România, condițiile de a merge la facultate sunt altele.

Noi nu putem să le impunem niște condiții exact ca la un student din România. Ca atare, le sugerăm să completeze acea declarație care se găsește pe site-ul casei de pensii”, a mai spus directorul Casei de Pensii Iași.

Pensie, doar cu documente în original

Adeverințele prin care studenții fac dovada continuării studiilor trebuie depuse în orginal.

În confomitate cu prevederile art. 101, alin. (3) din Legea nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii, coroborat cu prevederile art. 64 alin (2) din Normele de aplicare, aprobate prin HG 181/2024, în cazul nedepunerii adeverinței menționate, pensia de urmaș se suspendă cu data de 1 noiembrie a anului în curs.

Adeverința prin care se face dovada continuării studiilor se certifică, prin ștampila și semnătura olografă a conducătorului entității sau a persoanei delegate în acest sens.

Totodată, este necesar ca în cuprinsul acesteia să se menționeze și codul numeric personal al copilului urmaș.

La calcularea pensiei de urmaș, procentul aplicat depinde de numărul de urmași îndreptățiți ai persoanei decedate și este de 50 % pentru un urmaș, 75 % pentru doi urmași și 100 % pentru trei sau mai mulți urmași.

Furtună Cristiana

Experiență de 10 în presa din România. Reporter și redactor la o televiziune locală din Galați, iar după ce a descoperit presa online, a ocupat mai multe poziții la publicații online: redactor, social media manager, editor coordonator.