Știri

Apare un nou SGR în România. Produsele pe care nimeni nu le va mai arunca de acum încolo. Vor fi puncte de colectare și reciclare în toată țara

Începând cu 1 ianuarie 2025, România va face un pas major către protejarea mediului, prin implementarea unui nou Sistem de Garanție-Returnare (SGR) pentru deșeurile textile. Această măsură este parte a unui efort amplu al Uniunii Europene de a reduce impactul negativ al deșeurilor asupra mediului, similar cu sistemul existent pentru colectarea și reciclarea produselor din plastic, hârtie sau sticlă.

Colectare și Reciclare pe Întreg Teritoriul Țării

În fiecare an, în România sunt generate aproximativ 160.000 de tone de deșeuri textile, dintre care doar 10% sunt reciclate în prezent. Începând din 2025, toate deșeurile textile vor trebui colectate separat, iar punctele de colectare vor fi instalate pe întreg teritoriul țării. Autoritățile locale vor avea obligația de a implementa aceste puncte de colectare dedicate, inclusiv pentru haine, lenjerii de pat și covoare, care altfel ajung, în majoritate, la gropile de gunoi sau sunt incinerate, contribuind la poluarea aerului și a solului.

Potențialul de Reciclare al Deșeurilor Textile

România reutilizează și reciclează mai puțin de 10% din deșeurile textile, însă specialiștii susțin că, printr-o colectare corectă și separată, acest procent ar putea ajunge la 30%. Deșeurile textile pot fi transformate în fire și ulterior în țesături sau haine noi, însă acest proces necesită o sortare atentă în funcție de culoare și material. În prezent, o mare parte din textilele post-consum sunt refolosite în alte industrii, cum ar fi cea a construcțiilor sau cea auto, sub formă de materii prime de compoziție mixtă. Totodată, din deșeurile de bumbac post-consum se produc lavete industriale.

Implementarea Ecotaxei

O altă noutate importantă ce va intra în vigoare la începutul anului 2025 este introducerea unei ecotaxe pentru reciclarea textilelor. Primăriile din întreaga țară vor fi obligate să implementeze sisteme de colectare separate pentru textile, dar aceasta este doar o parte a soluției. ”Colectarea este doar începutul. Pentru a fi reciclate, textilele necesită pași suplimentari și, în primul rând, este nevoie de reciclatori specializați,” a declarat Raul Pop, director de Programe la ECOTECA.

Acest efort de reducere a deșeurilor textile și de promovare a reciclării reprezintă o schimbare esențială pentru România, contribuind la protejarea mediului și alinierea la standardele europene de sustenabilitate. De la haine vechi la lenjerii de pat, toate aceste materiale vor putea avea o a doua viață, reducând semnificativ cantitatea de deșeuri care ajunge la gropile de gunoi.

Implementarea noului SGR și a ecotaxei pentru textile reprezintă un pas înainte pentru gestionarea eficientă a deșeurilor textile în România. Cu toate acestea, succesul acestui demers va depinde de colaborarea autorităților, companiilor de reciclare și cetățenilor în a adopta și respecta noile măsuri.

019
Adrian Vrauko
Adrian Vrauko este jurnalist cu 14 ani exeperiență în domeniul social și eveniment. Și-a început cariera la Realitatea TV, iar dupa ani de televizune a trecut în jurnalismul online și a lucrat pentru mai multe site-uri din top 10 BRAT. De asemeena a condus 5 ani un site de lifestyle feminim care era pe primul loc în topul accesărilor.

Comments are closed.