Categories: Știri

Care este cel mai bun ulei pentru prăjit

Se ştie că nu toate uleiurile sunt destinate utilizării la gătit, în special în preparatele la temperaturi înalte. Unele se descurcă mai bine în preparate la rece sau folosite ca suplimente alimentare, de exemplu. Astfel, este foarte important să știți ce ulei se pretează cel mai bine pentru prăjit.

Care este cel mai bun ulei pentru prăjit. Alimentele prăjite sunt de multe ori mai delicioase decât cele coapte sau cele fierte. Totuși, cine vrea să slăbească sau își dorește un stil de viață mai sănătos, trebuie să fie atent la acest detaliu. Uleiul în exces îngrașă, iar dacă alegem anumite tipuri ne putem confrunta și cu o serie de probleme de sănătate. Din aceste motive, specialistul în nutriție alimentară Cristian Mărgărit a dezvpluit care este cel mai bun ulei pentru prăjit.

Uleiul de floarea soarelui este poate cel mai cunoscut ulei pentru prăjit. Are o temperatură de ardere de 227 grade Celsius și conține aproximativ 90% grăsimi nesaturate sănătoase. Și uleiul de porumb este foarte utilizat atunci când vine vorba de prăjit. Temperatura de ardere este de 232 grade Celsius, ceea ce înseamnă că poate fi utilizat cu succes pentru orice tip de prăjire.

„Acest ulei rafinat de floarea-soarelui este foarte mult hulit, pentru care are foarte mult Omega-6, despre care știm că are un potențial inflamator. Nu tot ce e Omega e bun, Omega-6 în exces aduce dezechilibre organismului. Acest ulei, pe lângă multe efecte negative, are și o calitate pozitivă, ține foarte bine la prăjit. Ne interesează ca uleiul pe care îl folosim să fie rezistent la gătit pentru că uleiurile sunt sensibile la căldură, la oxidare și rezultă compuși toxici. Nu recomand uleiul de floarea-soarelui pentru salată, dar pentru prăjit rămâne în top”, a declarat Cristian Mărgărit, citat de Fanatik.

Deși este sănătos, uleiul de măsline, cu o temperatură de ardere de 216 grade Celsius, nu este recomandat pentru prăjit. Acesta își va pierde din calități, cel mai bine fiind utilizat în salate sau adăugat peste preparatele gătite deja.

Adrian Vrauko

Adrian Vrauko este jurnalist cu 14 ani exeperiență în domeniul social și eveniment. Și-a început cariera la Realitatea TV, iar dupa ani de televizune a trecut în jurnalismul online și a lucrat pentru mai multe site-uri din top 10 BRAT. De asemeena a condus 5 ani un site de lifestyle feminim care era pe primul loc în topul accesărilor.