Începând cu 1 ianuarie 2025, în perioada în care vor fi distribuite adeverințele cu pensiile recalculate, o anumită categorie de pensionari va putea beneficia de o majorare a veniturilor lunare. În anumite cazuri, pensiile se vor mări cu câteva sute de lei. Iată despre ce este vorba.
În urma recalculării pensiilor din acesta an, mii de pensionari au primit decizii cu sume mai mici sau chiar tăieri din venituri. Noua lege a pensiilor a intrat în vigoare de la 1 septembrie 2024, iar începând cu 1 ianuarie 2025 va avea loc prima indexare a valorii punctului de referință, ceea ce înseamnă o majorarea a veniturilor.
Potrivit statisticilor, aproximativ 13,8% dintre pensii vor fi majorate. În ceea ce îi privește pe seniorii care întâmpină greutăți în obținerea adeverințelor necesare pentru dosarul de recalculare, Marius Budăi a explicat că legea nu produce efecte pe trecut – în cazul deverințele car sunt eliberate în baza Legii 300.
”În primul rând, trebuie să se știe că seniorii care au la dosar adeverințe și care sunt în conformitate cu legea din momentul când au fost eliberate, nu mai trebuie depuse altele, dacă dețin toate elementele necesare: salariu, sporuri, sporuri permanente, nepermanente, bonusuri etc. În anexă am prins pe fiecare model de adeverință, una tip, pentru a ușura munca atât a angajatorilor care le eliberează cât și a beneficiarilor. Pentru că dacă lăsăm pe fiecare să își facă propriul model, apăreau greutăți.
Am semnalat la minister și s-a discutat că acele adeverințe care sunt în conformitate cu legea de atunci, nu acum. Trebuie un ordin cu circuit intern. Se dă o circulară, nu îi spui unui funcționar ce să respecte printr-un ordin de ministru. Acea problemă este depășită. Legea nu produce efecte pentru trecut, adeverințele care sunt eliberate în baza legii 300 trebuie să respecte acea lege, iar cele anterior trebuie să fie conforme cu legea din momentul respectiv.”, a spus fostul ministru al Muncii, potrivit RomâniaTv.
În cazul pensionarilor care a fost recalculată pe vaza stagiului foarte mic de cotizare sau care au lucrat la negru, veniturile nu au crescut peste suma cuvenită indemnizației sociale. Vestea bună este că indemnizația minimă va crește de la 1 ianuarie 2025 – este preconizată o creștere de 10,4%.
”Cei care sunt cu pensia minimă din cauză că au stagiu foarte mic de cotizare sau că au lucrat la negru, nu au cum să treacă de indemnizația socială. Le-a crescut pensia, dar nu cât să crească peste indemnizația socială. Asta e contributivitatea, nu putem pune egal între cei cu 15 ani de muncă și cei cu 45. Indemnizația minimă va crește. Vor crește cu 10,4% acum, se preconizează. E o chestiune de lege.
Au fost niște drepturi pe care le-au recalculat pentru cei care au lucrat în grupe de muncă. Acum, când am calculat pe contributivitate, nu au ajuns la același nivel, dar mare parte din ei vor avea parte de majorare de la 1 ianuarie. 13,1% vor primi, iar restul vor sta pe loc până îi ajunge contributivitatea din urmă, apoi le va crește și lor, nu pierde nimeni din drepturi”, a fost anunțul demnitarului Marius Budăi.