Categories: Știri

ULTIMA ORĂ/ A fost emis un mesaj RO-ALERT în București și Ilfov din cauza fenomenelor meteo extreme

Două mesaje RO-ALERT, unul în limba română și altul în limba engleză, au fost emise duminică, la ora 13:40, pentru locuitorii din București și Ilfov, în contextul fenomenelor meteo extreme.

„RO-Alert: alertă extremă
ATENTIE! Incepand de astazi ora 15.00 in regiunea Bucuresti-Ilfov sunt prognozate fenomene meteo extreme, repetitive, inclusiv pe timpul noptii.
Pentru protectie recomandam: evitati adapostirea sau trecerea prin apropierea copacilor, stalpilor, panourilor publicitare sau altor elemente de arhitectura ce pot fi dislocate; sistarea activitatilor desfasurate in teren deschis; inchiderea ferestrelor locuintelor; evitarea atingerii stalpilor/firelor; urmariti informarile transmise de autoritati; curatati santurile si rigolele. Accesati: www.fiipreqatit.ro. ISUBIF”, se arată în mesaj.

Suntem într-o zi foarte specială, pentru că România va fi, practic, măturată de acest ciclon, Ashley, spune, duminică dimineaţa, ministrul Mediului, Mircea Fechet. El afirmă că nu cantităţile de precipitaţii sunt problema, ci timpul foarte scurt în care va ploua.

„Suntem într-o zi foarte specială, pentru că astăzi, la noapte şi mâine, România va fi, practic, măturată de acest ciclon, pe care îl numim Ashley. Deocamdată vom avea precipitaţii foarte mari, ceea ce pune pe toată lumea în alertă, pentru că avem foarte multe judeţe sub cod galben şi sub cod portocaliu. Practic, jumătate din România va fi în cod portocaliu începând din această după-amiază. Nu ne sperie neapărat cantităţile de precipitaţii, ci timpul foarte scurt în care e posibil să cadă aceste precipitaţii, motiv pentru care am făcut foarte multe comitete pentru situaţii de urgenţă, am făcut foarte multe întâlniri cu colegii mei, mă asigur că toată lumea e la datorie, indiferent de oră, indiferent dacă e weekend sau în timpul săptămânii”, spune Mircea Fechet.

El spune că va fi prezent în regiunile în care va ploua abundent.

„Mă asigur că toate instituţiile sunt bine coordonate, autorităţi publice locale, colegii de la Apele Române, împreună cu colegii de la Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă şi multe alte instituţii. Urmează o zi lungă azi şi o zi grea cel mai probabil şi e posibil să fie o noapte şi mai grea pentru că acest ciclon va mătura practic România de la vest către est. Am mare încredere în toţi cei care sunt acum pe poziţii şi voi începe ziua cu judeţul Braşov, unde aşteptăm precipitaţii şi de 70 de litri pe metru pătrat. După care, bineînţeles, mă voi asigura că voi ajunge în cât mai multe locuri unde colegii mei lucrează şi nu fac asta neapărat pentru a-i verifica, pentru că toată lumea ştie ce are de făcut. Însă încerc să dau exemplu de acel plus de energie de care toată lumea va avea nevoie astăzi”, încheie Fechet.

O alertă meteo cod portocaliu este valabilă de sâmbătă, la ora 10.00, până duminică, la ora 12.00. În nordul şi estul Olteniei, în cea mai mare parte a Munteniei precum şi în Carpaţii Meridionali şi Orientali, vor fi perioade cu ploi torenţiale şi abundente. În intervale scurte de timp şi prin acumulare cantităţile de apă vor fi de 50…90 l/mp şi izolat de peste 100 l/mp. Meteorologii precizează că, începând de duminică dimineaţa până luni seara, la ora 22.00, aversele se vor extinde în toată ţara, dinspre vest către est.

În intervale scurte de timp şi prin acumulare cantităţile de apă vor fi de 25…40 l/mp şi local de peste 50 l/mp. Vântul va avea intensificări cu viteze la rafală de 45…65 km/h. În Moldova şi estul Munteniei temporar vor fi şi rafale de peste 70 km/h. Vremea se va răci accentuat în toată ţara. La munte, la altitudini în general de peste 1700 m şi cu precădere în Carpaţii Orientali, vor fi şi precipitaţii sub formă de lapoviţă şi ninsoare.

Furtună Cristiana

Experiență de 10 în presa din România. Reporter și redactor la o televiziune locală din Galați, iar după ce a descoperit presa online, a ocupat mai multe poziții la publicații online: redactor, social media manager, editor coordonator.