Magazin

Sărbătoare importantă în calendarul ortodox pe 2 octombrie 2024

Pe 2 octombrie, Biserica îi prăznuiește pe Sfântul Sfinţit Mucenic Ciprian şi pe Sfânta Muceniţă Iustina.

Sfântul Ciprian a fost vrăjitor, filosof şi slujitor al zeului păgân Apolo din Antiohia Siriei. Conform crestinortodox.ro, un tânăr păgân, Aglaid, s-a îndrăgostit de Iustina şi, dorind să o ia de soţie, cere ajutorul vrăjitorului Ciprian pentru că a fost respins de fecioară.

Ciprian a trimis succesiv la Iustina diavoli care să aprindă în ea poftă trupească pentru Aglaid, dar vrăjile lui Ciprian au rămas fără efect, căci ea le alungă cu rugăciune, post şi semnul Sfintei Cruci.

În urma acestor zadarnice eforturi, Ciprian a cunoscut înşelarea în care se află şi s-a botezat. El a fost hirotonit preot, iar mai târziu episcop în Cartagina. Sfântul Ciprian a murit ca martir pe 2 octombrie 304, împreună cu Sfânta Iustina.

La credinţa creştină, Ciprian a fost adus de către Iustina, fecioară şi creştină, care pe toate demonicele lui lucrări ca pe o pânză de păianjen le-a sfărâmat.

Iustina era din Antiohia şi pentru frumuseţea ei un tânăr Aglaid a mers la vrăjitorul Ciprian pentru a-l ajuta să câştige dragostea ei.

Mare vrăjitor şi fermecător, Ciprian i-a chemat pe cei care îi slujeau, diavoli, dar aceştia nu izbândeau nimic.

Înţelegând bine că puterile pe care el le credea de neînvins nu pot trece de semnul crucii şi de numele lui Hristos, şi-a venit în fire şi a zis către diavol: „Acum am cunoscut că nu eşti nimic şi nu poţi nimic şi nu ai putere de izbândire”. (Vieţile Sfinţilor)

A fost botezat, şi „schimbându-şi obiceiul, din zi în zi mai strâmtă îşi făcea calea vieţii, totdeauna plângând pentru faptele sale cele rele de mai înainte şi a mers din putere în putere şi din bunătate în bunătate”. (Vieţile Sfinţilor)

Denunţat autorităţilor că a devenit creştin şi din vestit slujitor al zeilor s-a întors la Hristos, Sfântul Ciprian a fost întemniţat împreună cu Sfânta Iustina, fiind supuşi la chinuri şi apoi omorâţi prin tăierea capului în Nicomidia, din ordinul împăratului, scrie Agerpres, citând Vieţile Sfinţilor.

2 octombrie, superstiții și credințe păgâne

Semnele zilei sunt folosite pentru a judeca cum vor fi toamna, recolta și vara anului viitor:

– vântul bate dinspre sud în această zi – anul viitor va fi o recoltă de iarnă bună;

– dacă plouă – se așteaptă înghețuri peste o săptămână;

– dacă vremea este bună – toamna va fi caldă și lungă;

– dacă sunt o mulțime de ciuperci în pădure – vara viitoare va fi ploioasă;

– dacă copacii își pierd frunzele – trebuie să ascundeți stupii.

Ce să nu faci pe 2 octombrie

Pe 2 octombrie, este bine să NU faci următoarele lucruri:

– să înjuri, să blestemi, să bârfești;

– să te muți într-un loc nou și să pleci într-o călătorie lungă – pot rezulta eșecuri;

– să lăsați străini în casă și să acceptați cadouri de la străini – puteți avea probleme cu ei;

– să luați cu dumneavoastră o sumă mare de bani – se crede că o puteți pierde.

De asemenea, este strict interzis consumul de alcool în această zi, deoarece se crede că „cine se îmbată nu va fi protejat de diavol”.

Conform credinței populare, dacă o persoană nu se comportă cu atenție, ea poate deveni victima spiritelor rele.

Ce poți face pe 2 octombrie

Sfinții Ciprian și Iustina ajută la protejarea împotriva tuturor spiritelor rele – oamenii li se roagă lor pentru a fi protejați de vrăjitorie, vrăji și oameni răi. Se obișnuiește să se lucreze în această zi – să se facă reparații și să se coasă.

Ziua este considerată favorabilă pentru pregătirile de nuntă. De asemenea, pe 2 octombrie, oamenii obișnuiesc să meargă în pădure pentru a culege ciuperci și chanterelles.

RUGĂCIUNEA ZILEI

Rugăciunea care desface cele mai mari vrăji şi blesteme. Are mare putere dacă este rostită de Sfântul Ciprian, pe 2 octombrie

Stăpâne Doamne, Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, Creatorule și Chivernisitorule a toate, Sfânt și slăvit ești; Împăratul împăraților și Domnul domnilor, slavă Ție! Tu, Cel ce locuiești în lumina cea nepătrunsă și neapropiată, pentru rugăciunea mea, a smeritului și nevrednicului robului Tău, depărtează demonii și stinge viclenia lor de la robii Tăi; revarsă ploaie la bună vreme peste tot pământul și fă-l să-și dea roadele lui; copacii și viile să-și dea deplin rodul lor; femeile să fie dezlegate și eliberate de nerodirea pântecelui; acestea și toată lumea mai întâi fiind dezlegate, dezleagă și toată zidirea de toate legăturile diavolești. Și dezleagă pe robul Tău (numele), împreună cu toate ale casei lui, de toate legăturile satanei, ale magiei, ale farmecelor și ale puterilor potrivnice. Împiedică Tu, Doamne Dumnezeul părinților noștri, toată lucrarea satanei, Tu, Cel ce dai dezlegare de magie, de farmece, de vrăji și de toate lucrările satanicești și de toate legăturile lui, și distruge toată lucrarea vicleană prin pomenirea Prea Sfântului Tău nume, al Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh!

Așa, Doamne, Stăpâne a toate, auzi-mă pe mine nevrednicul slujitorul Tău și dezleagă pe robul Tău (numele) de toate legăturile satanei și dacă este legat în Cer, sau pe pământ, sau cu piele de animale necuvântătoare, sau cu fier, sau cu piatră, sau cu lemn, sau cu scriere, sau cu sânge de om, sau cu al păsărilor sau cu al peștilor, sau prin necurăție, sau în alt chip s-au abătut asupra lui, sau dacă din altă parte au venit, din mare, din fântâni, din morminte, sau din orice alt loc, sau dacă au venit prin unghii de om, de animal, sau gheare de pasăre, sau prin șerpi (vii sau morți), sau prin pământul morților, sau dacă au venit prin străpungere de ace, dezleagă-le pentru totdeauna, în ceasul acesta, Doamne, cu puterea Ta cea mare!

Tu Doamne, Dumnezeul nostru, Care cunoști și știi toate, dezleagă, sfărâmă și distruge acum lucrările magiei, iar pe robul Tău (numele) păzește-l, cu toți ai casei lui, de toate uneltirile diavolești.

Zdrobește cu însemnarea cinstitei și de viață făcătoarei Cruci toate puterile potrivnicilor. Pustiește, distruge și depărtează pentru totdeauna toate lucrările magiei, vrăjitoriei și fermecătoriei de la robul Tău (numele).

Așa, Doamne, auzi-mă pe mine păcătosul slujitorul Tău și pe robul Tău, cu toți ai casei lui, și dezleagă-i de demonul de amiază, de toată boala și de tot blestemul, de toată mânia, nenorocirea, clevetirea, invidia, farmecele, nemilostivirea, lenea, lăcomia, neputința, prostia, neînțelepciunea, mândria, cruzimea, nedreptatea, trufia, și de toate rătăcirile și greșelile, știute și neștiute, pentru Sfânt numele Tău, că binecuvântat ești în veci.

Slavă Ție, Dumnezeul nostru, slavă Ție! Amin.

Furtună Cristiana

Experiență de 10 în presa din România. Reporter și redactor la o televiziune locală din Galați, iar după ce a descoperit presa online, a ocupat mai multe poziții la publicații online: redactor, social media manager, editor coordonator.