Categories: Știri

Oamenii de știință trag un mare semnal de alarmă. Aceste ustensile negre folosite des în bucătărie sunt un mare pericol

Plasticul negru utilizat în ustensilele de gătit și în jucăriile pentru copii poate conține niveluri mari de substanțe ignifuge toxice, arată un studiu.

Plasticul negru utilizat în ustensilele de gătit și în jucăriile pentru copii poate conține niveluri mari de substanțe ignifuge toxice, arată un nou studiu.

Plasticul negru, un real pericol pentru sănătate

Cercetarea publicată în CNN Espanol arată că plasticul negru folosit în jucăriile pentru copii, în recipientele pentru mâncare la pachet, în ustensilele de gătit și în tăvile pentru carne și alimente poate conține niveluri îngrijorătoare de substanțe ignifuge toxice, scurse din electronice în timpul reciclării.

„Un produs cu unul dintre cele mai ridicate niveluri de substanțe ignifuge a fost mărgelele negre din plastic cu monede de pirat pe care le folosesc copiii – acestea arată ca mărgelele de Mardi Gras, dar mai degrabă pentru costume”, a declarat autorul principal al studiului, Megan Liu, manager pentru știință și politică la Toxic-Free Future, un grup de apărare a mediului.

„Acest produs special avea până la 22.800 de părți pe milion de substanțe ignifuge totale, adică aproape 3% din greutate”, a spus Liu. „Copiii se joacă adesea cu jucăriile mai multe zile la rând până când se plictisesc de ele”.

Potrivit studiului realizat de oamenii de știință, cele mai periculoase substanțe ignifuge găsite în produsele de consum sunt aceleași care se utilizează în realizarea carcaselor electronice ale televizoarelor, dar și a altor dispozitive de acest tip.

Se pare că materialele plastice utilizate pentru fabricarea produselor de larg consum au fost contaminate cu substanțe ignifuge din cauza unor erori în reciclarea deșeurilor electronice”, a mai spus acesta.

Unul dintre produsele des folosite de oamenii din întreaga lume este tava de sushi din plastic negru. Poate părea surprinzător, dar o simplă tăviță de acest tip conține 11.900 de părți/milion de decabromodifenil eter ignifug.

Experții îi încurajează pe oameni să renunțe la produsele din plastic și să caute alternative.

„Înlocuiți vasele de gătit din plastic cu opțiuni din oțel inoxidabil sau alegeți articole fără plastic pentru a vă reduce expunerea generală la aditivi nocivi și plastic”, a declarat Liu. „Unii producători au, de asemenea, politici stricte privind eliminarea substanțelor toxice din produsele lor, așa că puteți fi, de asemenea, un cumpărător atent.”

Adrian Vrauko

Adrian Vrauko este jurnalist cu 14 ani exeperiență în domeniul social și eveniment. Și-a început cariera la Realitatea TV, iar dupa ani de televizune a trecut în jurnalismul online și a lucrat pentru mai multe site-uri din top 10 BRAT. De asemeena a condus 5 ani un site de lifestyle feminim care era pe primul loc în topul accesărilor.