Categories: Știri

Tavanul unei școli din Arad, proaspăt renovate, s-a prăbușit. Sunt victime! Alertă mare la autorități

Astăzi, la Colegiul Național Elena Ghiba Birta din Arad, a avut loc un incident îngrijorător: o bucată din tavanul clădirii recent reabilitate s-a desprins și a căzut peste o profesoară de sport, care se afla pe holul instituției. După impactul inițial, victima s-a dezechilibrat și a căzut pe scări, pierzându-și cunoștința, conform Specialarad.ro.

Un echipaj al Serviciului de Ambulanță Județean și al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Arad a ajuns rapid la fața locului pentru a-i acorda primul ajutor profesoarei rănite. La momentul actual, starea victimei nu este cunoscută în detaliu, însă se știe că aceasta a fost transportată la spital pentru îngrijiri medicale de specialitate.

Reprezentanții ISU Arad au confirmat că victima este o femeie în vârstă de 51 de ani, stabilă, conștientă și cooperantă. „Pompierii militari arădeni au acționat pentru asigurarea zonei și măsurilor specifice”, au declarat aceștia într-un comunicat.

Lucrări de modernizare cu probleme la Colegiul Național Elena Ghiba Birta

Acest incident nu este primul care ridică semne de întrebare cu privire la calitatea lucrărilor de reabilitare desfășurate la acest monument istoric. Într-o investigație publicată în septembrie 2023, publicația Special Arad a detaliat multiple probleme apărute pe parcursul procesului de modernizare a clădirii, proiect început în 2019.

Conform Inspectoratului de Stat în Construcții (ISC), până în septembrie 2023, au fost efectuate șapte controale la șantierul Colegiului Național Elena Ghiba Birta, însă singurele nereguli identificate au fost considerate „minore”: lipsa unui termometru și a graficului de temperaturi în perioadele de timp friguros, precum și lipsa unei traduceri în limba română pentru declarația de performanță a plasei sudate.

Deși au fost semnalate „peripeții” pe durata lucrărilor, ISC nu a mai considerat necesar să efectueze alte verificări suplimentare înainte de redeschiderea instituției pentru noul an școlar.

Inspectoratul Teritorial de Muncă a demarat o anchetă

Având în vedere gravitatea incidentului, Inspectoratul Teritorial de Muncă Arad a deschis o anchetă, întrucât există condițiile legale pentru catalogarea acestui incident drept accident de muncă. Reprezentanții ITM vor analiza toate aspectele ce țin de securitatea și sănătatea în muncă la fața locului, pentru a stabili dacă au fost respectate normele legale de protecție a muncii în cadrul șantierului de reabilitare.

Rămâne de văzut care vor fi concluziile acestei anchete și dacă vor fi luate măsuri suplimentare pentru a preveni incidente similare în viitor.

Vom reveni cu noi informații pe măsură ce situația evoluează.

Adrian Vrauko

Adrian Vrauko este jurnalist cu 14 ani exeperiență în domeniul social și eveniment. Și-a început cariera la Realitatea TV, iar dupa ani de televizune a trecut în jurnalismul online și a lucrat pentru mai multe site-uri din top 10 BRAT. De asemeena a condus 5 ani un site de lifestyle feminim care era pe primul loc în topul accesărilor.