Știri

Câtă sare se pune la varza murată în butoi ca să fie perfectă până la primăvară. Secretul gospodinelor din Moldova

Câtă sare se pune la varza murată în butoi, de fapt. Doar așa va fi perfectă până la primăvară. E secretul gospodinelor din Moldova.

flă câtă sare trebuie să adaugi, de fapt, la varza murată în butoi pentru a fi perfectă până la primăvară. Acesta este secretul gospodinelor din Moldova.

Câtă sare se pune la varza murată în butoi. Așa va fi perfectă până la primăvară
Toamna este perioada în care multe gospodine pregătesc borcanele pentru iarnă, în care se află mai ales diverse murături. De altfel, nici varza murată în butoi nu lipsește din cămara românilor.

Deși procesul nu este unul complicat, este important să știi cantitatea pe care pe care trebuie să o pui la varza murată în butoi pentru a se păstra bine toată iarna, până la primăvară.

Potrivit tradiției, varza se pune la murat spre finalul lunii, în jurul sărbătorii Sfântului Dumitru, care va avea loc pe 26 octombrie.

Pentru fiecare litru de apă, se adaugă câteva o lingură de sare sau 10 linguri la o găleată cu apă, după cum spuneau bunicii noștri. În plus, nu trebuie utilizată sare extra-fină, ci sare grunjoasă.

Lingura de sare nu trebuie să fie nici rasă, dar nici foarte plină. Poți adăuga, însă, o lingură mai plină dacă îți place ca varza să fie mai sărată. Cantitatea ideală este, mai exact, de 30 de grame.

Este important ca varza pe care o pui la murat să fie cât mai coaptă. De exemplu, dacă varza e albă, atunci înseamnă că este bine coaptă. Un alt detaliu important este faptul că varza trebuie să fie tare.

Dacă vrei ca varza murată să nu se înmoaie, atunci trebuie să dai la o parte frunzele verzi, din care poți face varză călită, dacă nu vrei să le arunci.

Cum se prepară varza murată la butoi
Pentru varza murată la butoi, ai nevoie de 20 de verze cu frunza subțire, 8 legături de cimbru uscat, 15 crenguțe de mărar uscat, 1 – 2 mâini pline de piper boabe și 1,5 kg de sare.

Poți adăuga și câteva boabe de porumb în butoiul de varză, precum și boabe de muștar, o bucățică de hrean, bucățele de mere sau gutui.

Mai întâi, verzele se scobesc de cotor și se toarnă puțină sare acolo. Pe fundul butoiului se pun câteva condimente. Se îndeasă, apoi, fiecare varză, pe rând. Acestea trebuie să stea cât mai înghesuit.

Condimentele și restul de sare se adaugă printre căpățâni pentru a putea ajunge peste tot. Se toarnă apă deasupra. Dacă nu încap toate verzele, atunci există o soluție.

Trebuie doar să închizi butoiul și să pui ceva greu deasupra, pentru ca verzele să fie scufundate complet în saramură. După 2 sau 3 zile, poți deschide butoiul.

După această perioadă, verzele din butoi se vor mai lăsa și le poți adăuga și pe cele care nu au încăput. Atunci când începe să se formeze spumă la suprafață, atunci începe procesul de fermentare.

Începe, apoi, procesul de pritocire, adică suflarea aerului înăuntru, folosind un furtun. Procesul trebuie repetat la fiecare 3 zile, până la 3 săptămâni. Varza se acrește după aproximativ o lună.

065
Adrian Vrauko
Adrian Vrauko este jurnalist cu 14 ani exeperiență în domeniul social și eveniment. Și-a început cariera la Realitatea TV, iar dupa ani de televizune a trecut în jurnalismul online și a lucrat pentru mai multe site-uri din top 10 BRAT. De asemeena a condus 5 ani un site de lifestyle feminim care era pe primul loc în topul accesărilor.

Comments are closed.