Categories: Știri

Cutremur ASTĂZI în România! L-ați simțit?

România s-a zguduit, din noi, joi dimineață. Potrivit INFP, un cutremur a avut loc în zona seismică Vrancea. Acesta este al șaselea seism care s-a produs în România în ultima săptămână.

Joi dimineață, un cutremur de 3.3 s-a produs în Vrancea, fiind simțit în Buzău, Focșani, Sfântu-Gheorghe, Brașov și Ploiești, conform Mediafax.

Joi dimineață, la ora 05:52:13, s-a produs un cutremur slab cu magnitudinea ml 3.3, la adâncimea de 127.4 km, în zona seismică Vrancea, potrivit Institutului Național de Fizică a Pământului (INFP).

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 47 km V de Focșani, 56 km N de Buzău, 67 km SE de Sfântu-Gheorghe, 75 km E de Brașov, 87 km NE de Ploiești.

Seismul a fost raporat la ora 05:52, în zona seismică Vrancea, județul Vrancea, informează infp.ro.

Cutremurul, care s-a produs la adâncimea de 127,4 kilometri, a fost înregistrat în apropierea următoarelor oraşe: 47km V de Focșani, 56km N de Buzău, 67km SE de Sfântu-Gheorghe, 75km E de Brașov, 87km NE de Ploiești.

Reamintim că seismul de joi dimineață este al șaselea înregistrat în România în ultima săptămână, după ce, marți și miercuri, s-au produs alte cinci cutremure.

Recomandările specialiștilor INFP în caz de cutremur

Ultimii ani au fost marcați de cutremure devastatoare în lume și mulți oameni și-au pierdut viața. În România, cutremurele sunt destul de dese, mai ales în zona Vrancea, dar au magnitudine mică, iar majoritatea nu prea se simt. Totuși, e bine să fim pregătiți în orice situație și să știm exact cum trebuie să reacționăm în cazul unui seism puternic.

Păstrați-vă calmul!: Este esențial să rămâneți calmi și să liniștiți persoanele din jur, în special copiii și vârstnicii.

Evitarea evacuării imediate: Mișcarea inițială a unui cutremur este scurtă, dar poate urma una mai puternică, așa că nu este indicat să părăsiți locuința imediat.

Atenție la scări: Scările pot fi periculoase în timpul unui seism, fiind printre cele mai vulnerabile structuri.

Stați în locuri sigure în casă: Stați departe de ferestre și obiecte care ar putea cădea.

Închideți sursele de foc: După cutremur, opriți rapid sursele de foc pentru a preveni incendiile.

Evitați aglomerația: Nu alergați spre ieșiri, deschideți ușile pentru a preveni blocarea acestora.

Feriți-vă de clădiri: În exterior, stați departe de clădiri și alte obiecte care ar putea cădea.

Primul ajutor: Acordați asistență medicală celor care au nevoie și informați echipele de salvare.

Rozalia Despinescu

Experiență de 10 în presa din România. Reporter și redactor la o televiziune locală din Galați, iar după ce a descoperit presa online, a ocupat mai multe poziții la publicații online: redactor, social media manager, editor coordonator.