Pâinea este element de bază pentru români. Practic, nicio masă fără pâine. Consumul de pâine în țara noastră este peste media europeană de 78 kg/locuitor/an. Dar este important ce fel de pâine mănânci.
Mihaela Bilic, medic nutriționist, a explicat care ar fi cea mai sănătoasă alegere, când vine vorba de pâine.
„Făina ar trebui să nu fie atât de albă și rafinată, să ne întoarcem la procedeele tradiționale de preparare a pâinii. În goana noastră de a face totul cât mai repede nu mai avem nici timp, nici răbdare să lăsăm pâinea la dospit, lucru foarte important. Pâinea cu maia, lăsată la dospit, nu dă intoleranță la gluten pentru că bacteriile din maia metabolizează deja o parte din gluten. Este o pâine mai ușor de digerat”, a precizat Mihaela Bilic pentru Medika TV.
„Oamenii care suferă de boala celiacă ar da orice să mănânce o coajă de pâine, spre deosebire de multe persoane sănătoase care aruncă pâinea la gunoi. Merită să te bucuri de un lucru pe care organismul tău îl tolerează. Sunt oameni care și-ar dori să facă asta și nu pot, iar noi ne comportăm ca niște copii răzgâiați cărora li s-a urât cu binele”, a atras atenția medicul în cadrul emisiunii Telemedika.