Știri

Cătălin Scărlătescu, rețetă inedită de murături: „Așa le punea bunica mea. Ăsta e secretul”

Chef Cătălin Scărlătescu a dezvăluit secretele sale pentru muraturi perefecte.

Ai o reţeta de murături specială?

Pot să va spun cum le punea bunica mea: le opărea în apă fiartă cu oţet. Când le pui în borcan, ele trebuie să fie bine spălate şi opărite. Asta e secretul.

Ce sare foloseşti pentru murături?

Eu folosesc sare din salina. Eu sunt doar bucătar, lucrez cu ce am, aşa că am sare din salina, o sparg, o topesc şi o pun în saramură.

De unde iei legumele când gătiţi?

Depinde ce gătesc. Există importatori pe care îi cunosc personal. Există fabrici care prelucrează carnea la noi în ţară, pe care le cunosc. Există pescari şi pot să mă laud că sunt prietenul pescarilor. Am un prieten foarte bun care are pescador şi prinde calcan. Pot să mă laud că sunt prieten cu cel mai bun scafandru din ţară. Intră în apă şi prinde peştele, iar la festival o să aibă chiar zona de peşte, o să fie răspunzător pentru mâncarea din peşte. Festivalul scoicilor l-am făcut cu scoici exclusiv de la noi din ţară, pentru că vreau să încurajez produsele de la noi din ţară, chiar dacă sunt mai scumpe. Am refuzat oferte de scoici din Bulgaria. Am făcut vreo 12 tone de scoici. La fel am procedat şi cu roşiile, sunt româneşti. Am avut vreo 26 de scafandri care au stat în apă trei zile şi trei nopţi. Cifrele sunt mari la un eveniment de genul acesta.

În cămară ce ai? Sau ce urmează să pregăteşti?

Mă duc acum la mare şi o să mă apuc chiar la festival să fac magiun. Vreau să fac o tonă de magiun. Îl pun în borcane şi îl voi face cadou oamenilor din Constanţa, câţi or să apuce din ele. Nu punem decât prune şi atât. Fără zahăr, magiunul nu se face cu zahăr. Se fierbe foarte mult, vreo 12 ore. Fiind o cantitate foarte mare, o să dureze ceva, dar o să-i dăm foc şi din lateral. O să vedem ce o să iasă.

Te-ai gândit să renunţi vreodată la gătit?

Niciodată în viaţă. Cea mai frumoasă meserie pe planetă asta este cea de bucătar. Mâine, dacă începe un război, o să fiu bucătarul unui general, aşa că şi dacă e frig sau soare, pace sau război, eu tot o să gătesc. Găsesc la un moment dat o legumă şi dacă e tot ce am, pe aia o gătesc. Am dormit în bucătărie toată viaţă. Eu nu ştiu să fac altceva. Am schimbat în viaţa mea cinci becuri şi de fiecare dată m-am curentat. Lasă măcelarul să macelaresca carnea, iar patiserul să facă dulciuri. Bucătarul să stea în bucătărie. Trebuie să delimităm puţin şi meseriile astea. Omul bun la toate nu există. N-ai cum să fii bun în mai multe meserii.

Cât din ceea ce prepari este gust şi cât este sănătos?

Eu chiar şi atunci când dorm, gătesc.Asta e principala mea ocupaţie. Şi mă gândesc doar la gust. Nu sunt nutriţionist, nu sunt medic, nu vreau să dau sfaturi de dietă nimănui. Eu vă zic doar atât: puneţi o cantitate de mâncare în farfurie şi mâncaţi doar 10% din ea, hai 20%, şi atunci o să slăbiţi. Eu nu ţin dietă. Dieta mea este următoarea: mănânc orice, dar foarte puţin, e vorba de cantitate. Cartofi prăjiţi am mâncat toată viaţă şi o să continui să mănânc, dar aşa, jumătate de porţie, câţiva acolo.

Ţi se întâmplă deseori să primeşti mesaje frumoase sau chiar de dragoste. Am văzut pe Facebook că îţi scriu foarte multe doamne, ai foarte multe fane.

Acum, cel puţin 20-30.000 de oameni de la festival vor ceva de la mine. Păi de ce să nu-l iubeşti pe Scărlătescu dacă îţi da ceva bun de mâncare? N-am să reuşesc să fiu pe gustul tuturor, dar nici nu-mi doresc. Doar dictatorii şi nebunii se cred adulaţi de toată lumea. Mă mai şi înjură lumea, mai am din ăştia care trag cu arcul în mine la festival. Ce să faci? E normal.

Am văzut că ai şi o latură sensibilă, pui poezii pe Facebook.

Dar ce, eu nu sunt om? Eu ţin fetele de mâna pe stradă, le duc la film, la teatru, le pup în parc. Le fac cadouri şi îmi aduc aminte că, la un moment dat, am plecat cu un buchet de flori până în Veneţia doar că să impresionez o faţă. Era o faţă foarte dragă mie. Gândeşte-te că un om care nu are latura asta romantică, nu poate să gătească. Un om hâtru, un om nasol, urât la suflet n-are cum să facă mâncare bună. Dacă cineva îţi face o mâncare bună, înseamnă că are suflet bun. E sensibil într-un anume fel.

Eu, de obicei, nu vreau să impresionez decât anumite persoane. Lumea la emisiune îmi spune că mă uit urât, dar nu este aşa. Eu sunt urât, nu mă uit urât.

Cu Gina ce relaţie ai? Toată lumea e curioasă.

E o relaţie fantastic de drăguţă, frumoasă. Eu o ştiu pe ea de vreo 14 ani, o ştiu de la primul ei iubit. Eu n-am fost niciodată iubitul ei, între noi există o relaţie de prietenie şi atât. Nu trecem de această zona, deşi multă lume ne-a cuplat, ne-a însurat. Am avut parte şi de o farsă: a venit îmbrăcată în mireasă şi nu ştiam ce să fac, cum să acţionez efectiv, că n-am fost niciodată pus în situaţia asta. Am trecut peste, dar m-am panicat puţin, nu ştiam pe unde să fug. Colegii mei iubiţi mi-au făcut-o de dată asta.

Adrian Vrauko

Adrian Vrauko este jurnalist cu 14 ani exeperiență în domeniul social și eveniment. Și-a început cariera la Realitatea TV, iar dupa ani de televizune a trecut în jurnalismul online și a lucrat pentru mai multe site-uri din top 10 BRAT. De asemeena a condus 5 ani un site de lifestyle feminim care era pe primul loc în topul accesărilor.