Categories: Știri

Doliu în lumea artistică. S-a stins un mare cântăreț

Paul Di’Anno, vocalistul de heavy metal cunoscut mai ales pentru că a fost solistul trupei Iron Maiden în primii ani de la înființare, a murit la vârsta de 66 de ani, informează The Guardian.

Casa sa de discuri Conquest Music a confirmat că a murit acasă în Salisbury, adăugând: „În ciuda problemelor grave de sănătate din ultimii ani, care l-au obligat să cânte într-un scaun cu rotile, Paul a continuat să își încânte fanii din întreaga lume, adunând peste 100 de spectacole din 2023”.

Născut sub numele de Paul Andrews în Chingford, estul Londrei, dintr-un tată brazilian și o mamă britanică, Di’Anno s-a alăturat noii trupe Iron Maiden după o audiție în noiembrie 1978, trupa fiind înființată de basistul Steve Harris cu trei ani mai devreme.

Iron Maiden trecuse deja prin doi soliști, iar Di’Anno a fost inițial neimpresionat: „Vechiul lor cântăreț avea o sabie prostească și sânge fals care îi curgea din gură, iar eu și amicul meu făceam pe noi de râs”, a spus el mai târziu. „Dar când am început să cântăm împreună, părea că totul se potrivește”. Într-un alt interviu, el a explicat: „Băieții de la Maiden erau niște tineri încântători pe care i-ai fi putut prezenta bunicii tale. I-ar fi iubit. Dar dacă m-ar fi întâlnit pe mine, ar fi murit de un atac de cord într-un minut… Le-am adus nebunia și un aspect excentric.”

Di’Anno a cântat pe albumul de debut autointitulat al trupei din 1980, care a ajuns pe locul 4 în topurile din Marea Britanie, precum și pe următorul album din 1981, Killers.

Iron Maiden au adus un omagiu lui Di’Anno, scriind: „Contribuția lui Paul la Iron Maiden a fost imensă și ne-a ajutat să pornim pe calea pe care am parcurs-o ca trupă timp de aproape cinci decenii. Prezența sa de pionierat ca lider și vocalist, atât pe scenă, cât și pe primele noastre două albume, va fi amintită cu mare drag nu doar de noi, ci și de fanii din întreaga lume.”

Di’Anno a mers mai departe cu propria sa muzică, mai întâi cu un proiect autointitulat, apoi cu supergrupul Gogmagog, care a avut o viață la fel de scurtă, incluzând fostul baterist al Iron Maiden, Clive Burr, și viitorul chitarist Janick Gers. Următoarea sa trupă, Battlezone, s-a descurcat mai bine, lansând două albume de studio în 1986 și 1987.

Di’Anno a avut o perioadă în fruntea formației de heavy metal Praying Mantis, înainte de a forma o altă trupă nouă, Killers, care a lansat de asemenea două albume de studio. Alte proiecte au inclus grupurile Nomad și RockFellas.

El a fost încarcerat în SUA la începutul anilor 1990 după ce a atacat o prietenă cu un cuțit, declarând ulterior: „Cele mai mari regrete ale mele sunt acele incidente de violență domestică din trecutul meu, sunt foarte rușinat de ele. Dar închisoarea a fost lucrul care m-a făcut în cele din urmă să încep să-mi pun ordine în viață, așa că a fost și ceva bun în asta.” El a fost, de asemenea, acuzat de infracțiuni legate de droguri și arme de foc, spunând mai târziu: „Am făcut câteva stagii în închisoare pentru arme și droguri”. I s-a interzis să facă turnee în SUA timp de mai mulți ani.

Ulterior, a suferit leziuni la genunchi în urma unui accident pe scenă, precum și pe motocicletă, și a început să folosească un scaun cu rotile. În 2011, a fost încarcerat pentru nouă luni pentru fraudă cu beneficii, după ce a informat Departamentul pentru Muncă și Pensii că nu poate lucra, continuând în același timp să cânte live în întreaga lume. Avocatul său a declarat la acea vreme: „Era obsedat de muzică și de performanță. Este foarte naiv în ceea ce privește afacerile și nu are nicio educație formală”.

Di’Anno a continuat să se îmbolnăvească, inclusiv o perioadă de opt luni în spital din cauza septicemiei în 2015. Dar a continuat să cânte live, anunțându-și retragerea din turneele în spații mai mici la începutul acestui an, în timp ce a spus că este încă deschis să cânte la festivaluri în 2025.

Furtună Cristiana

Experiență de 10 în presa din România. Reporter și redactor la o televiziune locală din Galați, iar după ce a descoperit presa online, a ocupat mai multe poziții la publicații online: redactor, social media manager, editor coordonator.