Știri externe

Austria s-a decis în privința aderării României în Schengen. Un oficial al guvernului a anunțat decizia chiar acum

Premierul Marcel Ciolacu, candidat din partea PSD la alegerile prezidențiale din 2024, a declarat într-un interviu acordat DigiFM că România are șanse mari să intre în zona Schengen terestru în 2024. Acesta a menționat că discuțiile cu oficialii austrieci, în special cu cancelarul Karl Nehammer, au avansat considerabil și că, aproape cu o „certitudine de 100%”, România va adera la Schengen anul acesta.

„Ne ajută Dumnezeu și rezultatele din Austria au arătat acest lucru”, a afirmat Ciolacu, referindu-se la recentele alegeri din Austria, unde partidul cancelarului Nehammer a ieșit pe locul doi. Premierul a subliniat că această situație ar putea facilita o coaliție politică între principalele partide austriece, asemănătoare cu cea formată în România. De asemenea, el a menționat sprijinul primarului Vienei, un susținător activ al aderării României la Schengen.

Decizia privind aderarea ar urma să fie implementată efectiv în luna martie 2024, cu o întârziere de trei luni. Ciolacu a spus că a discutat direct cu cancelarul Nehammer și i-a transmis acestuia că „e cazul să rezolvăm problema cu Schengen”.

Răspuns din partea unui oficial austriac

Potrivit DIGI24, Karl Nehammer, numit recent de președintele Austriei să formeze un guvern interimar, Austria s-a decis și va accepta aderarea României în Schengen, a transmis DIGI24 în urmă cu puțin timp. Este important că Karl Nehammer va forma un guvern interimar care nu are drept de decizie în acest sens.

Despre prietenii politici și experiențele personale

În cadrul aceluiași interviu, premierul Ciolacu a vorbit și despre relațiile sale din PSD, menționându-i pe Mihai Tudose și Sorin Grindeanu drept doi prieteni apropiați, deși recunoaște că deseori se enervează unul pe altul. „Am doi prieteni, Mihai și Sorin, amândoi foarte critici, dar sunt chiar prieteni”, a spus el.

De asemenea, premierul a povestit cu umor despre obiceiul său de a bea ocazional un șpriț alături de Grindeanu. „Beam o sticlă, o sticlă și jumătate. Acum vreo două săptămâni, după două pahare, am zis: Bă, pe mine m-a luat somnul. Și pe mine, a zis Sorin”, a relatat Ciolacu.

Relația cu George Simion și alte subiecte personale

În privința relațiilor politice, Marcel Ciolacu a declarat că nu ar putea colabora politic cu George Simion, liderul AUR, afirmând că „suntem mult prea diferiți”.

Pe lângă politică, premierul a oferit și detalii despre viața sa personală, menționând că primii bani i-a strâns pentru a-și cumpăra o bicicletă și că prima sa mare dragoste din copilărie a fost Salomeea. De asemenea, a dezvăluit că urmărește cu interes noua serie din serialul „Avocatul din limuzină”.

Despre dificultățile în limba engleză

Premierul a recunoscut că nu se simte foarte sigur pe el atunci când trebuie să vorbească în limba engleză, în ciuda meditațiilor, dar a subliniat că acest lucru nu îl împiedică să comunice la nivel instituțional. „Președinta Comisiei Europene, doamna von der Leyen, mi-a spus: stai liniștit, că vorbesc mai încet”, a mărturisit Ciolacu, într-o notă de autoironie.

Aceste declarații oferă o imagine personală și politică a premierului Marcel Ciolacu, în pragul unui an important pentru România, cu perspective majore legate de aderarea la Schengen și viitoarele

Adrian Vrauko

Adrian Vrauko este jurnalist cu 14 ani exeperiență în domeniul social și eveniment. Și-a început cariera la Realitatea TV, iar dupa ani de televizune a trecut în jurnalismul online și a lucrat pentru mai multe site-uri din top 10 BRAT. De asemeena a condus 5 ani un site de lifestyle feminim care era pe primul loc în topul accesărilor.