Categories: Știri

SĂRBĂTOARE 30 OCTOMBRIE Ce este interzis să faci

SĂRBĂTOARE 30 OCTOMBRIE Ce este interzis să faci. Povestea fraților uciși pentru credința lor. Pe 30 octombrie, Biserica îi prăznuiește pe Sfântul Sfinţit Mucenic Zenovie, episcopul Ciliciei, şi sora sa, Zenovia, dar și pe Sfântul Apostol Cleopa.

Pe 30 octombrie, Biserica îi prăznuiește pe Sfântul Sfinţit Mucenic Zenovie, episcopul Ciliciei, şi sora sa, Zenovia, dar și pe Sfântul Apostol Cleopa. Ce tradiții și superstiții sunt în această zi?

Semnele acestei zile erau folosite pentru a judeca cum va fi vremea în viitorul apropiat:

– pisicile și motanii dorm liniștiți – va fi cald;

– pânzele de păianjen se întind peste plante – frigul nu va veni prea curând;

– există puține stele pe cer – vine un viscol sau o furtună de zăpadă.

Pe 30 octombrie, strămoșii noștri se pregăteau pentru iarnă ascunzând căruțele, scoțând hainele de iarnă și aerisindu-le. De asemenea, puteți verifica dacă aveți totul pregătit pentru iarnă.

Ce să nu faci pe 30octombrie

Astăzi, ca în orice altă zi, Biserica este împotriva certurilor, calomniei, bârfei, defăimării, condamnării, invidiei, lăcomiei, răzbunării și disperării. Nu trebuie să îi refuzi pe cei care îți cer ajutorul.

În această zi, nu este de dorit să începeți afaceri noi dacă nu le-ați terminat pe cele vechi, pentru că, în final, nu veți reuși în niciuna dintre ele.

De asemenea, este interzis să muncești din greu, atât acasă, cât și în grădină.

Sfântul Sfinţit Mucenic Zenovie, episcopul Ciliciei, şi sora sa, Zenovia, sunt pomeniţi în calendarul creştin ortodox la 30 octombrie.

Cei doi sfinţi mucenici au fost frate şi soră şi au trăit în timpul împăratului Diocleţian (284-305). Erau din provincia Cilicia, foarte bogaţi – părinţii lor au plecat din această lume când ei erau tineri şi le-au lăsat multă avere.

Din această avere mare, Zenovie şi sora sa, Zenovia, au făcut atâta milostenie, încât au ajuns şi ei săraci, dar de bunăvoie, închinându-şi viaţa lor lui Hristos.

Pentru faptele sale bune şi pentru darul său tămăduitor, Sfântul Zenovie a fost hirotonit episcop. În timpul persecuţiilor a fost prins şi obligat să jertfească zeilor. Pentru că nu s-a lepădat de Hristos, a fost torturat.

Auzind de pătimirea fratelui său, Zenovia i s-a alăturat în mărturisire, fiind şi ea chinuită. Au fost omorâţi amândoi prin tăierea capului, scrie Agerpres, care citează „Viețile Sfinților”.

Rozalia Despinescu

Experiență de 10 în presa din România. Reporter și redactor la o televiziune locală din Galați, iar după ce a descoperit presa online, a ocupat mai multe poziții la publicații online: redactor, social media manager, editor coordonator.