SĂRBĂTOARE 31 OCTOMBRIE De ce să nu vorbești cu străinii. Sf. Mucenic care a vindecat o femeie oarbă. Pe 31 octombrie, Biserica îi prăznuiește pe Sfânții Apostoli Apelie, Stahie, Amplie, Urban, Aristobul şi Narcis și pe Sfântul Mucenic Epimah.
Pe 31 octombrie, Biserica îi prăznuiește pe Sfânții Apostoli Apelie, Stahie, Amplie, Urban, Aristobul şi Narcis și pe Sfântul Mucenic Epimah. Ce tradiții și superstiții sunt în această zi?
Sfinţii Apostoli Apelie, Stahie, Amplie, Urban, Aristobul şi Narcis sunt pomeniţi în calendarul creştin ortodox în ziua de 31 octombrie.
Sfântul Stahie a fost aşezat episcop în Bizanţ de către Sfântul Apostol Andrei. Sfinţii Amplie şi Urban au fost puşi episcopi tot de către Sfântul Apostol Andrei: Amplie în Odisopole (Varna de astăzi), iar Urban în Macedonia. Au fost amândoi martirizaţi.
Narcis a fost episcop în Atena, Apelie în Ieraclia şi Aristobul în Britania, propovăduind Evanghelia lui Hristos, iar după multe osteneli şi nevoinţe şi-au dat fericitele lor suflete în mâinile Domnului.
Sfântul Mucenic Epimah
Sfântul Mucenic Epimah, originar din cetatea Pelusiu din Egipt, era un creştin râvnitor. A trăit în timpul guvernatorului Apelian, care chinuia creştinii din Alexandria.
Sfinţi apostoli sărbătoriţi astăzi sunt dintre cei şaptezeci de ucenici ai Mântuitorului Iisus Hristos, consemnaţi în Epistolele Sfântului Apostol Pavel pentru lucrarea lor împreună la întemeierea Bisericii din Roma (Rom. 16, 6-15).
Sfântul Epimah a răsturnat jertfelnicul în timp ce se aduceau jertfe idolilor. A fost prins şi supus la chinuri. În timpul schingiuirilor, s-a apropiat de el o femeie care era oarbă de un ochi şi, căzând o picătură din sângele sfântului mucenic, ochiul i s-a vindecat. Sfântul Mucenic Epimah a primit sfârşitul său mucenicesc prin tăierea capului, scrie Agerpres, care citează „Viețile Sfinților”.
31 octombrie, tradiții și superstiții păgâne
Semnele zilei ne spun cum vor fi vremea și iarna:
– cerul este cu nori noaptea – așteptați-vă la ploaie;
– păsările nu cântă dimineața – așteptați-vă la vreme rea prelungită;
– zăpadă dimineața – iarna va fi scurtă și caldă.
Ce să nu faci pe 31 octombrie
Astăzi, ca în orice altă zi, Biserica este împotriva certurilor, calomniei, bârfei, defăimării, condamnării, invidiei, lăcomiei, răzbunării și disperării. Nu trebuie să îi refuzi pe cei care îți cer ajutorul.
Conform credinței populare, în această zi, nu trebuie să ridicați niciodată nimic de pe jos – puteți avea ghinion în viitor și nu trebuie să vorbiți cu străinii, din același motiv.
Ce să faci pe 31 octombrie
Pe vremuri, pescarii mergeau la pescuit în această perioadă, iar cu banii din prima captură cumpărau o lumânare pe care o puneau în biserică pentru noroc.