Avocatul Eroll Salihu, 60 ani, a fost timp de peste două decenii, până în 2021, vicepreședinte al federației de fotbal din Kosovo, numărându-se printre artizanii racordării la UEFA și FIFA. Se cunoaște foarte bine cu Răzvan Burleanu din structurile UEFA, iar acum comentează finalul nebun al meciului de pe Arena Națională.
Eroll Salihu e o legendă în Kosovo, omul care, în calitate de jucător și conducător, a militat cu energie pentru independența țării după destrămarea bucată cu bucată a vechii Iugoslavii.
A fost primul marcator al unui campionat clandestin desfășurat în Kosovo încă din 1991, l-a înfruntat pe celebrul Arkan, temutul șef al milițiilor sârbe, iar apoi a izbutit să conducă proiectul de suflet al afilierii la FIFA și UEFA al federației de la Pristina.
A devenit primul kosovar în structurile UEFA, unde a lucrat în Comisia Legală alături de Răzvan Burleanu, de care-l leagă o amiciție specială, relatată recent într-un alt interviu pentru GSP.ro. În prezent, conduce Curtea Arbitrală de Sport din Kosovo, un TAS în regim național, și, în această calitate, comentează evenimentele petrecute vineri seara la București.
Președintele TAS din Kosovo: „Arbitrul trebuia să cheme delegații și să oprească meciul 15 minute”
– Mister Salihu, cum comentați evenimentele petrecute la București?
– E al doilea episod similar care se produce în România, după cel de anul trecut. Sunt convins că federația de la București n-a vrut niciun moment să se întâmple așa ceva. Dar ar trebui să vedem că arbitrul avea datoria să intervină mai ferm. Să cheme delegații, să le pună în vedere ce se întâmplă, să anunțe din start, eventual, o oprire a jocului de 15 minute. Ori organizatorii să ia măsura evacuării complete a sectorului de tribună cu probleme. Poate așa lucrurile se puteau opri altfel.
– Dar ați remarcat, probabil, că viteza cu care au reacționat jucătorii a fost uimitoare. La semnul lui Amir Rrahmani, au părăsit toți terenul în câteva zeci de secunde!
– Pentru jucători devine prea mult să audă în fiecare zi aceleași lucruri despre Kosovo și Serbia. Dar, repet, lipsa de experiență a arbitrului a făcut să nu poată gestiona calm toate evenimentele, din ambele părți. Și vă mai spun ceva!
„Fanii români au azi probleme cu Kosovo, mâine ar putea apărea cu Rusia, Ucraina. Naționala va suferi!”
– Vă rog!
– România are acum o națională foarte bună, iar federația de la București ar trebui să fie mai atentă cu felul în care gestionează ceea ce se întâmplă în tribune. Să-i identifice din timp pe agitatori, fiindcă sunt oameni care pot genera lucruri neplăcute pentru fotbaliștii din națională. Azi sunt tensiunile cu Kosovo, mâine se pot ivi episoade similare cu Rusia, cu Ucraina, cu orice altă țară, iar situația ajunge să scape de sub control.
– Credeți însă că jucători kosovari au procedat just când au părăsit terenul și au refuzat apoi să revină pentru finalizarea partidei?
– Nu comentez acest aspect. Știu însă că acele minute din final puteau fi gestionate mai inteligent, cu siguranță.
„Vă rog să ne vizitați la Pristina să aflați argumentele pentru care Kosovo nu e Serbia!”
– Sentimentul general e însă că naționala din Kosovo avea deja pregătit acest scenariu de abandonare a jocului, iar fotbaliștii așteptau doar o flamă pentru a declanșa totul!
– Nu cred în această teorie. Îi știu bine pe jucători, sunt niște băieți care nu ar merge atât de departe. Când auziți însă, în general, Kosovo e Serbia, poftiți, vă rog, la noi în țară ca să vedeți dacă, într-adevăr, Kosovo e Serbia. Avem suficiente argumente ca să vă arătăm adevărul.