Primele rezultate de la turul 1 al alegerilor prezidențiale din România din 2024 vor fi anunțate duminică seara, la ora 21:00, la exit poll. Digi24 citează surse politice și prezintă un exit poll parțial cu rezultatele colectate la ora 10. NOTĂ: ACESTE INFORMAȚII NU SUNT OFICIALE, SUNT CITATE DE LIBERTATEA SI DIGI24 ca surse politice.
UPDATE 12:55 – Primele estimări ale votului la alegerile prezidențiale din România din 2024, până la ora 10:00, arată un avantaj clar pentru Marcel Ciolacu (PSD), cu 33% din voturile exprimate, potrivit unor estimări ale unor surse politice citate de Digi 24.
Elena Lasconi (USR) și George Simion se află la egalitate, fiecare cu 14% din voturi. Un rezultat surprinzător vine de la Călin Georgescu, care ar fi obținut 12% din sufragii.
Alte surse politice oferă o imagine ușor diferită a rezultatelor.
Conform acestora, Marcel Ciolacu (PSD) ar avea 26% din voturi, urmat de George Simion (AUR) cu 20%.
Elena Lasconi și Nicolae Ciucă ar fi la egalitate, fiecare cu 15% din sufragii fiecare.
În această a doua estimare, Mircea Geoană apare pe locul cinci, cu 6% din voturi.
Marcel Ciolacu – 26%
George Simion – 20%
Elena Lasconi – 15%
Nicolae Ciucă – 15%
Mircea Geoană – 6%
Cristian Diaconescu – 5%
Kelemen Hunor – 4%
Călin Georgescu – 4%
Ludovic Orban – 3%
Cristian Terheș – 2%
Știrea inițială
După un deceniu în care România a fost condusă de președintele Klaus Iohannis, astăzi are loc turul 1 al alegerilor prezidențiale, unde românii pot alege din 14 candidați.
Astfel, duminică seara la ora 21:00, imediat după închiderea urnelor, românii vor afla primele rezultate ale alegerilor prezidențiale.
BEC a acreditat patru instituții pentru exit-poll-uri
Biroul Electoral Central (BEC) a acreditat patru instituții pentru realizarea exit-poll-urilor în acest an.
Acestea sunt: Grupul de studii socio-comportamentale Avangarde S.R.L, The Center for Internaţional Reserch and Analysis S.R.L (CIRA), Centrul de Sociologie Urbană şi Regională – CURS și ARA Public Opinion SRL.
Aceste sondaje vor oferi o estimare inițială a rezultatelor alegerilor prezidențiale, înainte de numărătoarea oficială a voturilor.
Peste 2,9 milioane de români au votat până la ora 12:00 la alegerile prezidențiale
Peste 2,9 milioane de români au votat duminică, până la ora 12:00. Cei mai mulți dintre cei care au mers la vot sunt bărbați, aproximativ 1,7 milioane și femei aproape 1,2 milioane.
Cei mai mulți votanți sunt din mediul urban și aproape jumătate din ei, din mediul rural.
Județul Olt se menține cu cea mai ridicată rată de participare, fiind de 10,24%. În schimb, cea mai mică rată de participare este deocamdată în județul Satu Mare, de 5,30%.
Cel mai vârstnic alegător din diaspora are 100 de ani
Românii plecați în diaspora au început să voteze mai devreme decât în România, iar cifrele arată că până duminică dimineața prezența este mai redusă comparativ cu anul 2019. O lecție de implicare vine de la un român de 100 de ani, din Germania, care a mers la urne.
Mai multe detalii aici: Imagini cu românii care au votat în diaspora la alegerile prezidențiale. Cel mai vârstnic alegător are 100 de ani
Cum votezi corect la alegerile prezidențiale din România
La sosirea în secția de votare, românii trebuie să prezinte actul de identitate. Operatorul va introduce datele în Sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal (SIMPV).
După semnarea în lista electorală, alegătorul va primi buletinul de vot și ștampila.
Votarea la alegerile prezidenţiale din 2024 se face în cabine închise:
Alegătorul aplică ștampila cu mențiunea „VOTAT” pentru candidatul preferat dintre cei 14 înscriși în cursa prezidențială, într-un singur pătrat din buletinul de vot.
După ieșirea din cabină, buletinul de vot se introduce în urnă, iar ștampila este predată.
Apoi, cel care a votat la alegerile prezidenţiale din 2024 primește actul de identitate care va avea aplicat un timbru cu autocolant.
Este important de menționat că, în cabina de vot, alegătorului îi este interzis să filmeze și să fotografieze buletinul de vot sau alte persoane din secția de votare.
14 candidați pe buletinul de vot la alegerile prezidențiale
Pe buletinul de vot sunt 10 candidați susținuți de partide politice și 4 candidați independenți.
Cu 6 zile înaintea primului tur al alegerilor prezidențiale, Ludovic Orban a anunțat că se retrage și că o susține pe Elena Lasconi. Dar retragerea nu înseamnă că numele lui Ludovic Orban nu mai apare pe buletinele de vot tipărite. Practic, alegătorii pot pune ștampila și pe el.
Candidaţii la preşedinţie figurează în următoarea ordine pe buletinul de vot:
Elena Lasconi – USR
George Simion – AUR
Marcel Ciolacu – PSD
Nicolae Ciucă – PNL
Kelemen Hunor – UDMR
Mircea Geoană – independent
Ana Birchall – independent
Alexandra Păcuraru – Alternativa pentru Demnitate Națională
Sebastian Popescu – Partidul Noua Românie
Ludovic Orban – Forța Dreptei
Călin Georgescu – independent
Cristian Diaconescu – independent
Cristian Terheș – Partidul Național Conservator Român
Silviu Predoiu – Partidul Liga Acțiunii Naționale