Marcel Ciolacu, candidatul Partidului Social Democrat (PSD) la alegerile prezidențiale din acest an, nu a reușit să se califice în turul al doilea. Această înfrângere deschide o discuție tensionată în interiorul partidului cu privire la viitorul său ca lider.
Înainte de alegeri, Ciolacu declarase ferm că va demisiona din funcția de președinte al PSD în cazul în care nu va intra în turul doi. „Categoric, da!”, afirmase el într-un interviu, prezentând o poziție clară asupra responsabilității sale politice.
Decizia finală, în mâinile liderilor PSD
Surse din interiorul PSD sugerează că decizia privind o eventuală demisie a lui Marcel Ciolacu va fi luată în cadrul unei ședințe a liderilor partidului. Se așteaptă ca aceștia să analizeze rezultatele alegerilor și să stabilească dacă este necesară o schimbare în conducerea formațiunii.
Această situație aduce PSD într-un moment delicat, fiind nevoie de o strategie clară pentru a recâștiga încrederea electoratului și pentru a-și consolida poziția pe scena politică.
Declarații despre o femeie președinte în România
În timpul campaniei, Marcel Ciolacu a fost întrebat despre posibilitatea ca România să fie condusă de o femeie. Liderul PSD a evidențiat egalitatea de șanse, declarând că românii trebuie să decidă fără prejudecăți de gen.
„Românii decid, dar nici în mod special trebuie să alegem o femeie sau în mod special să alegem un bărbat. Românii să cântărească și să decidă”, a spus Ciolacu, subliniind importanța unui proces democratic bazat pe merit.
Liderul PSD a subliniat că, în cazul în care nu va reuși să treacă în al doilea tur al alegerilor, va demisiona din funcția de președinte al partidului.
A fost ferm în răspunsul său: „Categoric, da! Categoric!”, arătând o poziție clară față de viitorul său politic, conform interviului de la Antena 1.
Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a revenit cu declarații după primele rezultate:” Este un scor așteptat. Până acum eram obișnuiți să fie doi poli, cei doi poli erau puterea și opoziția. În acest moment există trei poli, un pol suveranist, un pol de stânga și un pol de dreapta, normal că s-au fragmentat foarte mult voturile.
Eu cred că scorul meu va mai crește, se vor numără voturile, eșantioanele de la exit-poll, de aceea consider că încă suntem într-o dinamică și de aceea am o reținere să vorbesc cine va fi în turul doi. Haideți să vedem care vor fi voturile din Diaspora, au votat foarte mulți, mult mai mulți decât data trecută, cred că s-a ajuns la aproape 800.000 de voturi, față de 635.000 data trecută, asta înseamnă raportat la prezența de vot din România aproape 8%. Părerea mea este că se poate răsturna ierarhia din aceste exit-poll-uri”, a spus Marcel Ciolacu.
Despre Nicolae Ciucă: Scorul ar fi fost altul
Marcel Ciolacu a vorbit și despre eșecul lui Nicolae Ciucă: „Aș porni de la proiectele pe care le-au avut și care au avut tracțiunea. Ne vom apleca să luăm punctele bune. Haideți să vedem voturile din diaspora. E posibil, sunt 8 puncte procentuale. Va aduce o schimbare în clasament. Să vedem cât de mare va fi această schimbare. Nu poți cu un vot pe care ți l-au dat românii pe o listă comună să vii pe spui că guvernul nu face bine. Nu e vina PNL. E vina unei campanii necredibile. Scorul ar fi fost altul. Am mai multă experiență politică decât dumnealui. Toate aceste atacuri au scos și mai mult românii la vot”.
Ce urmează pentru PSD?
Rezultatul neașteptat al alegerilor ridică întrebări despre direcția viitoare a PSD. În cazul în care Marcel Ciolacu își va menține intenția de a demisiona, partidul va trebui să identifice un nou lider capabil să reînvie imaginea formațiunii și să creeze o strategie solidă pentru următoarele alegeri.
Pentru moment, PSD rămâne în așteptarea unei decizii colective, iar soarta politică a lui Marcel Ciolacu va fi dezbătută în următoarele zile.
Rezultate vot
Rezultate parțiale în timp real ale alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie, primul tur de scrutin, au fost publicate pe site-ul prezența.roaep.ro. Pe primul loc se află candidatul independent Călin Georgescu, urmat de Elena Lasconi, Marcel Ciolacu și George Simion. 14 candidați au fost pe buletinele de vot.
Peste 1.400 de voturi avans pentru Lasconi față de Ciolacu
ACTUALIZARE 10.20 Distanța dintre Elena Lasconi și Marcel Ciolacu a crescut la 1.461 de voturi, în favoarea președintei USR.
Călin Georgescu: 2.119.020 – 22,94%
Elena Lasconi: 1.770.629 – 19,17%
Marcel Ciolacu: 1.769.168 – 19,15%
Mesajul lui Lasconi pentru susținători
ACTUALIZARE 10.19 Președinta USR, Elena Lasconi, a reacționat, pe pagina sa de Facebook, mulțumindu-le celor care au votat-o și promite că va da totul pentru a se ridica la nivelul așteptărilor susținătorilor săi.
„Tuturor celor care mi-ați acordat votul, vă mulțumesc pentru mobilizare și încredere. Votul vostru nu a fost unul pentru mine, ci pentru voi, pentru viitorul vostru și al celor pe care îi iubiți. Promit că voi da totul pentru a mă ridica la așteptările voastre”, a scris Lasconi pe Facebook.
Lasconi se apropie de mie de voturi peste Ciolacu
ACTUALIZARE 09.55 Președinta USR s-a distanțat la 973 de voturi, în fața lui Marcel Ciolacu. Pentru PSD este o premieră negativă în istoria post-decembristă a României, partidul urmând să nu aibă reprezentant în turul al II-lea al alegerilor pentru președintele țării.
Călin Georgescu: 2.117.951 – 22,94%
Elena Lasconi: 1.770.108 – 19,17%
Marcel Ciolacu: 1.769.135 – 19,16%
Elena Lasconi se distanțează de Marcel Ciolacu: peste 700 de voturi
ACTUALIZARE 09.45 Potrivit datelor publicate de AEP, distanța dintre locul al II-lea și locul al III-lea a crescut la 769 de voturi în favoarea Elenei Lasconi, care va intra în turul al doilea al prezidențialelor cu Călin Georgescu.
Călin Georgescu: 2.117.924 – 22,94%
Elena Lasconi: 1.769.887 – 19,17%
Marcel Ciolacu: 1.769.118 – 19,16%