Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunțat că au ajuns în țară toate buletinele de vot de la primul tur al prezidențialelor pentru a fi renumărate.
„Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează că toate buletinele de vot înregistrate în cadrul secțiilor de votare din străinătate la primul tur al alegerilor pentru Președintele României din data de 24 noiembrie 2024 au fost expediate către Biroul electoral nr. 48 pentru secțiile de votare din străinătate.
Misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României au utilizat, în acest scop, cele mai rapide și totodată sigure dintre soluțiile de transport identificate, în funcție de specificul fiecărei situații, de zonele geografice și de fusul orar.
MAE precizează că în cursul zilei de 2 decembrie a.c. la Biroul electoral se vor afla peste 97% dintre voturile exprimate în străinătate.”, precizează ministerul.
Renumărarea voturilor de la primul tur al alegerilor prezidențiale din țară s-a încheiat. Au mai rămas de numărat voturile din Diaspora. Ordinea candidaților, mai jos, sub declarațiile surselor din partide.
UPDATE – PSD ANUNȚĂ DIFERENȚA DINTRE LASCONI ȘI CIOLACU
Lucian Romaşcanu, preşedintele PSD Buzău, susține că informațiile lansate de USR sunt eronate și diferența dintre Elena Lasconi și Marcel Ciolacu este de doar 300 de voturi.
REZULTATE ALEGERI PREZIDENŢIALE 2024: Lasconi e la 300 de voturi de Ciolacu, potrivit datelor PSD. ”Adevărul este următorul – în acest moment Marcel Ciolacu este la o distanţă de numai aproximativ 300 de voturi faţă de doamna candidat”, afirmă Romaşcanu.
”Co-partidul dezastrului din anii pandemiei, USR pe numele de famiglie, continuă seria măgăriilor încercând să pună pe piaţa publică informaţii false despre rezultatele renumărării. Ne-am abţinut până acum să comunicăm pe temă pentru a nu fi iarăşi acuzaţi de diverse de către adversari”, a scris, sâmbătă după-amiază, pe Facebook, Lucian Romaşcanu.
PNL Olt a anunțat că a depus sâmbătă plângere penală la Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt împotriva membrilor a zece secţii de votare din județ, unde au fost constatate diferenţe după renumărarea voturilor de către Biroul Electoral Judeţean Olt.
Liberalii susţin că, după renumărarea voturilor exprimate în primul tur al alegerilor prezidenţiale, numărul voturilor valabil exprimate înscris în procesele verbale nu a corespuns cu numărul buletinelor de vot utilizate în procesul electoral, un număr de peste 2.000 de voturi fiind înscrise în plus la candidatul PSD Marcel Ciolacu.
„Deciziile CCR și BEC de a renumăra 9 milioane de voturi au aruncat România într-un haos. Milioane de români se întreabă dacă votul lor mai contează și dacă mecanismele democratice mai funcționează. Ce am văzut în ultimele zile nu are nicio legătură cu respectul față de cetățean. Netransparența procesului de renumărare este periculoasă și inacceptabilă. Facem un apel la BEC ca măcar acum, în ultimul ceas, să transparentizeze acest proces și să restabilească încrederea românilor. Publicați acum rezultatele renumărării în județele în care s-a încheiat. Nu vă mai prefaceți că rezultatul alegerilor este în ceață. Elena Lasconi și Călin Georgescu sunt în turul 2 indiferent câte petarde se aruncă”, a declarat vicepreședintele USR Dominic Fritz.
Până în prezent, s-au numărat aproximativ 80% dintre secțiile de votare și diferența dintre Elena Lasconi și Marcel Ciolacu s-a mărit cu 1.700 de voturi în favoarea candidatei USR. În Arad, Caraș Severin, Buzău, Covasna, Ialomița, Călărași, Dâmbovița, Sectorul 1 sau 5 s-a finalizat deja procesul de renumărare.
Potrivit unor surse politice, după ce au fost renumărate voturile din țară ordinea candidaților a rămas aceeași.
Biroul Electoral Central ar putea anunţa duminică, la ora 22,00, datele rezultate în urma renumărării voturilor din primul tur al prezidenţialelor, procesul de reverificare a tuturor buletinelor de vot având loc la solicitarea Curţii Constituţionale.
Joia trecută, BEC a stabilit ca termen data de 1 decembrie, ora 22,00, pentru trimiterea versiunii scanate a proceselor-verbale prin e-mail, ca urmare a renumărării voturilor.
„Rezultatul (…) se consemnează pentru fiecare secţie de votare într-un proces-verbal, iar pentru fiecare judeţ, pentru fiecare sector al municipiului Bucureşti, pentru străinătate şi pentru votul prin corespondenţă, după caz, se va întocmi un proces-verbal centralizator”, se arăta în decizia BEC.
Potrivit documentului, versiunile scanate ale proceselor-verbale vor fi comunicate Biroului Electoral Central şi statisticienilor din cadrul BEC, prin e-mail, la data de 1 decembrie, ora 22,00, în timp ce versiunile originale se vor comunica cel mai târziu la data de 3 decembrie, ora 16,00.
Şi voturile din diaspora se renumără.
Ministerul Afacerilor Externe a informat vineri că sunt în desfăşurare demersurile în vederea expedierii către Biroul electoral nr. 48 pentru secţiile de votare din străinătate a buletinelor cuprinzând voturi valabil exprimate şi voturi nule înregistrate în cadrul secţiilor din afara ţării la primul tur al alegerilor prezidenţiale.
Expedierea buletinelor de vot din străinătate, începută vineri, 29 noiembrie, va continua până pe 3 decembrie, anunţa MAE.
Renumărarea voturilor a fost decisă de CCR în urma cererii depuse de Cristian Terheş (PNCR), candidat la alegerile prezidenţiale, de anulare a primului tur, acesta semnalând o posibilă fraudă electorală.
După ce BEC a stabilit termenul de 1 decembrie, ora 22,00, pentru renumărarea voturilor, Curtea Constituţională a României a amânat pentru data de 2 decembrie, la ora 17,00, dezbaterea solicitării lui Cristian Terheş. Tot pentru luni a fost amânată şi confirmarea/validarea rezultatului alegerilor de către CCR.
Al doilea tur de scrutin la prezidenţiale era programat pentru data de 8 decembrie.
Informațiile USR nu s-au confirmat
USR spune că diferenţa dintre Elena Lasconi şi Marcel Ciolacu este de 4.500 de voturi. PSD îi contrazice
Publicat acum 13 ore si 12 minute
USR şi PSD continuă scandalul pe voturile de la primul tur al alegerilor prezidențiale, după 90% din secții renumărate.
Oana Ţoiu,vicepreşedintele USR: „Diferența între Elena Lasconi și Marcel Ciolacu se menține la aproximativ 4.500 de voturi diferență totală între ei dupa 90% din secții renumărate. Nu au fost găsite niciunde voturi mutate de la Ludovic Orban la Elena Lasconi, acea știre vânturată la unele televiziuni nu am găsit să aibă temei real.
Chiar și cele trei secții din sesizarea domnului Terheș, fost europarlamentar PSD și AUR, nu aveau voturi în plus la Elena Lasconi nici în procesele verbale nici la renumărare.
Reprezentanților noștri le-a fost refuzat peste tot dreptul de a avea o copie și dreptul de a fotografia procesul verbal de renumărare. A continuat să fie refuzat accesul observatorilor și pornirea camerelor video.
Renumărarea la nivelul fiecărei secții de vot și a fiecărui sac s-a finalizat în aproape toate județele, într-o parte dintre ele s-a făcut și centralizarea, în altele nu. Mai ales în județe care au finalizat de ieri și nu au scris și procesul verbal centralizat avem suspiciuni că este posibil să aștepte instrucțiuni de ordin politic.
La diaspora au fost renumărate primele 100 de secții și nu au fost identificate probleme.
În toate cazurile flagrante, unde este evidentă intenția, cele cu diferențe de peste 100 voturi într-o secție de vot în dreptul altui candidat, aceste voturi au fost trecute fals în dreptul candidatului PSD. Aceste cazuri, este cinstit să o spunem, au fost izolate, nu un fenomen extins și nu sunt multe secții identificate până acum cu situații grave.
În replică, Lucian Romaşcanu, preşedintele PSD Buzău, spune că între cei doi candidați ar fi o diferența de 300 de voturi.