Categories: Știri

Rezultate BEC alegeri parlamentare 2024. VEZI rezultatele oficiale BEC în timp real

Românii au votat pe 1 decembrie 2024, ziua de Ziua Națională, la alegerile parlamentare. Prezența la urne a fost impresionantă. La ora 21:00 s-au închis urnele în majoritatea secțiilor, iar Biroul Electoral Central a început să centralizeze voturile.

Rezultate BEC în timp real

Rezultate in timp real BEC

Datele oficiale BEC
A început numărătoarea voturilor de către Biroul Electoral Central

Alegerile parlamentare reprezintă momentul în care cetățenii trasează harta politică a țării, desemnând cei 466 de parlamentari care vor activa în Camera Deputaților și Senat.

Anul 2024 este marcat de patru runde de alegeri în România: alegeri europarlamentare și alegeri locale (9 iunie), prezidențiale (24 noiembrie primul tur, 8 decembrie, turul doi) și parlamentare (pe 1 decembrie).

Numărătoarea voturilor începe de duminică seară, de la ora 21:00, din momentul în care se închid urnele.

La fel ca și la primul tur al alegerilor prezidențiale, Biroul Electoral Central (BEC) va transmite rezultatele oficiale în timp real, pe măsură ce procesele verbale vor fi centralizate din secțiile de vot. Autoritatea Electorală Permanentă și Serviciul de Telecomunicații Speciale folosesc și de această dată platforma online prezenta.roaep.ro, care permite urmărirea continuă a rezultatelor, cu posibilitatea selectării de criterii diverse: pe candidați, județe, localități, la nivel național sau internațional.

„Toţi cei interesaţi vor putea urmări centralizarea voturilor şi o serie de reprezentări grafice ale rezultatelor provizorii, parţiale şi finale, după închiderea secţiilor de votare. Pe site-ul prezenta.roaep.ro, pentru prima dată vor fi prezentate grafic, în mod continuu, rezultatele voturilor obţinute de către candidaţi, pe măsură ce preşedintele şi membrii secţiilor de votare transmit digital procesele verbale cu voturile exprimate. Cei care vor accesa site-ul vor putea selecta diverse criterii pentru afişarea rezultatelor: în funcţie de candidat, judeţ sau localitate, pe ţară sau în străinătate. Este o hartă interactivă ce permite diferite filtre. De asemenea, la fel ca la procesele electorale anterioare, vor fi publicate în timp real datele statistice cu privire la prezenţa alegătorilor în secţiile de votare, fotografiile proceselor verbale şi alte date de transparenţă”, a explicat STS.

Care este miza alegerilor parlamentare
Parlamentul României urmează să fie configurat prin alegeri în 43 de circumscripții electorale: 41 de județe, municipiul București și diaspora. Camera Deputaților va avea 42 de circumscripții, iar Senatul 43, cu o circumscripție specială pentru românii din afara țării. Numărul mandatelor pentru fiecare circumscripție este proporțional cu population sa, asigurând o reprezentare echitabilă.

Importanța scrutinului depășește simpla desemnare a parlamentarilor. Rezultatele vor influența direct formarea noului Guvern, chiar dacă cetățenii nu votează direct pentru Executiv. Conform Constituției, președintele României va desemna un nou premier bazându-se pe configurația politică rezultată din alegeri.

Procesul de investire guvernamentală este complex și transparent. Candidatul desemnat pentru funcția de premier are la dispoziție 10 zile pentru a solicita votul de încredere al Parlamentului asupra programului de guvernare și a echipei de miniștri. Lista Guvernului și programul vor fi dezbătute în ședință comună de Camera Deputaților și Senat, necesitând votul majorității parlamentarilor pentru validare.

Adrian Vrauko

Adrian Vrauko este jurnalist cu 14 ani exeperiență în domeniul social și eveniment. Și-a început cariera la Realitatea TV, iar dupa ani de televizune a trecut în jurnalismul online și a lucrat pentru mai multe site-uri din top 10 BRAT. De asemeena a condus 5 ani un site de lifestyle feminim care era pe primul loc în topul accesărilor.