Cozonacul reprezinta o prezenta constanta pe mesele romanilor in perioada sarbatorilor. Marii patiseri afirma ca un cozonac „perfect” trebuie sa fie aerat, frumos rumenit si extrem de savuros. Pentru a obtine un cozonac reusit, este esential sa ai in vedere mai multe aspecte, printre care si temperatura corespunzatoare de coacere a acestuia.
Durata de coacere a cozonacului este o intrebare frecventa
Dupa ce l-ai framantat, l-ai asezat in tava si l-ai introdus in cuptor, te intrebi: cat timp trebuie sa stea la cuptor si la cate grade? Raspunsul depinde de tipul de cuptor:
Pentru cuptoarele electrice: seteaza timpul la 50 de minute, la o temperatura de 185 de grade Celsius, cu caldura doar de jos, pe al doilea gratar incepand de jos.
In cazul cuptoarelor pe gaz: lasa-l tot 50 de minute, pe cel mai de jos gratar, la o temperatura medie.
Dupa cele 50 de minute, efectueaza testul cu scobitoarea. Daca iese umeda de aluat, inseamna ca nu este gata si trebuie sa-l mai lasi in cuptor. De obicei, adaug inca 5 minute, doar daca nu au capatat o nuanta aurie, si setez caldura sa vina doar de sus, de aceasta data (in cazul cuptorului electric).
Referitor la temperatura de coacere a cozonacului, pentru gospodinele pricepute, framantatul unui aluat perfect pentru cozonac este floare la ureche, insa nu toata lumea se descurca in bucatarie, asa ca multi prefera sa-l cumpere. Cu toate acestea, cozonacul facut de tine va fi mult mai delicios si mai pufos daca cunosti cateva trucuri.
De exemplu, in primele 20 – 25 de minute de coacere, este crucial sa nu deschizi usa cuptorului. Daca temperatura este prea ridicata, cozonacul va forma o crusta la suprafata si nu va mai creste.
In ceea ce priveste temperatura la care se coace cozonacul, acesta trebuie sa fie la foc mic, altfel exista riscul ca suprafata sa se arda si sa ramana crud in interior. Daca folosesti un cuptor electric, il preincalzesti la 180 de grade Celsius, apoi astepti cateva minute inainte de a introduce tava cu cozonac. Dupa ce ai introdus cozonacul in cuptor, redu temperatura la 175 de grade.
Temperatura la care se coace cozonacul in cuptoarele pe gaz
Potrivit maestrilor culinari, sub tavile de cozonac trebuie sa asezam o tava cu apa. De ce sa facem acest lucru? Se pare ca astfel cozonacii nu se vor arde in partea de jos. La aragazele clasice, pe gaz, cozonacii trebuie copti la foc mic.