Știri

Ce spune un doctor în istorie despre anularea alegerilor și propaganda rusă în România. ”Călin Georgescu nu mai are șanse să se înscrie în cursa electorală”

Călin Georgescu nu mai are șanse să se înscrie în cursa electorală. Cel puțin de această părere este un profesor doctor în istorie care a analizat situația prin prisma informațiilor oferite până în acest moment de CSAT, dar și a deciziei CCR de a anula alegerile prezidențiale.

Curtea Constituțională a luat o decizie șocantă și a anulat turul I al alegerilor prezidențiale. Practic, procesul electoral va fi reluat în totalitate. Decizia CCR a venit după desecretizarea datelor din CSAT prin care se precizează că alegerile prezidențiale, în primul tur, ar fi fost influențate prin intervenție externă. Curtea Constituțională a primit, de altfel, patru sesizări după desecretizarea documentelor CSAT în care se precizează că un candidat, respectiv Călin Georgescu ar fi declarat cheltuieli 0, deși campania lui pe TikTok a fost contracost. Profesorul doctor în istorie Iulian Nechifor spune că, în acest context, decizia CCR a fost forțată de gravitatea evenimentului și crede că Georgescu nu mai are șanse să se înscrie în cursa electorală.

Profesorul doctor Iulian Nechifor a urmărit cu atenție evenimentele și pe baza cunoștințelor temeinice de istorie mărturisește că, cel mai probabil, propagada rusă ar fi acționat ca la manual, după o tradiție consacrată încă de acum trei secole. ”Decizia CCR a fost una forțată de gravitatea evenimentului. După desfășurarea alegerilor prezidențiale, primul tur, și cele parlamentare este evident că propaganda rusă a fost bine organizată și regizată. Ea apelat la câteva elemente clasice pe care rușii le-au folosit în spațiul românesc de circa 300 de ani”, spune Iulian Nechifor. Una dintre metodele clasice de proapagandă rusești folosite de ruși ar fi fost apelarea la sentimentele religioase ale românilor, de promovarea unor mesaje care să inducă ideea de Occident decadent, imoral, în antiteză cu lumea ortodoxă, rurală, pură.

”Prima metodă a fost manipularea sentimentului religios și promovarea unui mesaj mesianic prin accentuarea opoziției dintre Occidentul decadent, eretic, imoral și „puritatea” ortodoxiei manifestată de lumea rusă. Acest mesaj a fost preluat și propagat de numeroși clerici ortodocși, cel mai reprezentativ exemplu fiind Teodosie de la Constanța. Anumite persoane din cadrul bisericii ortodoxe a promovat persoane dubioase cu mesaj rasist, legionar, antisemit, homofob, antidemocratic, antioccidental. Dintre aceștia îi amintim pe George Simion, Diana Șoșoacă și evident Călin Georgescu. Până acum Biserica nu și-a asumat nicio responsabilitate, ceea ce este extrem de grav. Promovând acest mesaj, unii clerici români au servit intereselor rusești în România”, precizează doctorul în istorie.

Totodată profesorul botoșănean precizează că autoritățile sunt datoare românilor cu explicarea modului în care a fost finanțată campania lui Călin Georgescu, pe Tik-Tok, și din ce surse. ”Platforma chinezească a fost acuzată în dese rânduri ca fiind folosită în scopul de a diviza și distruge modul de viață occidental. Acest fapt a fost valid în cazul României, actorul statal implicat, cel mai probabil Rusia, fiind interesat în destabilizarea României, unul dintre principalii susținători ai Ucrainei. Pe acest fundal a fost promovat Călin Georgescu cu un efort documentat de serviciile speciale întins pe durata a acel puțin 4 ani. Dacă în 1944 comuniștii români, instrumente ale rușilor, au venit pe tancurile rusești și au pulverizat fragila democrație interbelică, în 2024 persoane de influență au făcut desant prin intermediul TikTok. Declarația lui Călin Georgescu precum că a sa campania a costat 0 lei este o poveste. Autoritățile române au datoria de a explica cum a fost finanțată această campanie masivă de dezinformare de pe TikToc, cine au fost colaboratorii din interiorul țării și de ce au făcut-o”, arată Iulian Nechifor.

În cele din urmă, profesorul botoșănean, pe baza informațiilor desecretizate, dar și a problemelor de securitate apărute, spune că în momentul de față Călin Georgescu nu ar mai avea șanse să se înscrie în cursa electorală. „În lumina acestor informații la care avem acces este evident că domnul Călin Georgescu nu mai are șanse să se înscrie din nou în cursa electorală. Faptul că a încălcat flagrant legislația electorală este un argument suficient. Părerile sale publice dintre care spicuim naționalizarea firmelor străine, intenția de a desființa partidele politice, sugestia că ar dori să scoată România de pe traseul și destinul său european sunt alte argumente. Problema este dacă și alți „suveraniști” sau extremiști vor fi interziși, gen partid POT, SOS sau AUR. În concluzie, Rusia a reușit până în acest punct să destabilizeze România și securitatea Europei de Est prin aceste instrumente”, conchide Iulian Nechifor.

Cristiana Furtuna

Experiență de 10 în presa din România. Reporter și redactor la o televiziune locală din Galați, iar după ce a descoperit presa online, a ocupat mai multe poziții la publicații online: redactor, social media manager, editor coordonator.