După decizia fără precedent a judecătorilor Curţii Constituţionale care au hotărât vineri să anuleze rezultatele din primul tur, procesul electoral se va relua de la zero, inclusiv programul pentru desfăşurarea campaniei electorale. Asta înseamnă că se va stabili o nouă dată pentru alegerea preşedintelui României, precum şi un nou calendar pentru realizarea acţiunilor necesare, precum strângerea de semnături şi depunerea din nou a candidaturilor.
Potrivit legii, noi alegeri prezidenţiale vor fi organizate la cel puţin 90 zile după Hotărârea de Guvern prin care se stabileşte noul calendar electoral, adică cel mai devreme în luna martie 2025.
CCR a decis în unanimitate vineri la ora 15:00, când votul pentru turul al doilea începuse deja în diaspora, anularea întregului proces electoral. Curtea Constituţională a invocat Articolul. 146, litera F din Constituție, care precizează că CCR „veghează la respectarea procedurii pentru alegerea președintelui”.
Există și informații din interiorul partidelor. O sursă apropiată de conducerea PNL a afimat că „Alegerilor nu se vor organiza cel mai devreme în martie 2025, asta e sigur”.
Unele surse din interiorul PSD afirma ca alegerile prezidențiale în primul tur s-ar putea organiza pe 2 martie 2025.
Guvernul României urmează să stabilească o nouă dată a alegerilor prezidențiale, cel mai probabil în luna martie, a declarat liderul senatorilor PNL, Daniel Fenechiu, pentru Digi24.
„Este o decizie pe care eu am anticipat-o. Chiar am avut o discuție cu o colegă de-a dumneavoastră în urmă cu câteva ore, astăzi, când am pariat pe faptul că dacă Curtea Constituțională își face treaba, va trebui să anuleze întreg procesul electoral, întrucât, în lumina informațiilor care vin de la CSAT, această imixtiune a Rusiei, a unui stat terț în problemele interne ale României, a avut consecințe pe tot procesul electoral, de la strângerea semnăturilor, până la votul românilor,” a declarat Daniel Fenechiu.
„Consecințele au fost și de natură economică, pentru că, dacă vă amintiți, după primul tur al alegerilor a picat bursa, a fost o presiune pe curs, deci s-a încercat practic nimic altceva decât generarea unei anarhii în România, motiv pentru care Curtea, în temeiul articolului 146, litera H, care litera care stabilește că veghează la procesul electoral, avea această obligație, putea să facă acest lucru, chiar dacă a validat turul 1, pentru că informațiile au venit ulterior,” a precizat senatorul.
Alegerile prezidențiale ar putea fi organizate, cel mai probabil, în luna martie, este de părere Daniel Fenechiu.
„Guvernul României urmează să stabilească o nouă dată a alegerilor, care nu poate fi mai scurtă de 75 de zile, pentru că așa spune legea. Cam trei luni de zile, deci martie, cel mai probabil,” a adăugat senatorul.
Curtea Constituțională a decis vineri, în unanimitate, anularea alegerilor prezidențiale, urmând ca procesul electoral să se reia în integralitate, potrivit unui comunicat al CCR. Guvernul va stabili o nouă dată pentru prezidențiale.
Potrivit CCR, guvernul va stabili o nouă dată pentru alegerile prezidențiale, iar întregul proces electoral va fi reluat, începând cu înscrierea și validarea candidaturilor.
Desecretizarea CSAT
CSAT a desecretizat joi informaţiile primite de la SRI, SIE şi MAI cu privire la campania electorală derulată de Călin Georgescu la alegerile prezidenţiale. Astfel, informaţiile prezentate de SRI, SIE şi MAI indică faptul că finanţarea campaniei lui Călin Georgescu pe TikTok s-a ridicat la un milion de euro, că au avut loc acţiuni ale unui actor cibernetic statal asupra infrastructurilor IT&C suport pentru procesul electoral şi că România este o ţintă pentru acţiuni hibride agresive ruse.
De asemenea, MAI spune că unii dintre susţinătorii lui Georgescu, implicaţi în promovarea şi cumpărarea de voturi, sunt exponenţi ai mediilor extremiste de dreapta, infracţionale şi ai cultelor religioase, implicate anterior în promovarea unor narative proruse, antisemite, anti-NATO sau împotriva Ucrainei, dând ca exemplu pe liderul unui clan.