Știri

Anunțul momentului de la șeful Casei de Pensii, Daniel Baciu. Decizia ce îi vizează pe acești români

Sindicaliștii Caselor de Pensii din România s-au plâns cu privire la volumul excesiv de muncă în urma procesului de recalculare a pensiilor și estimează că această situație va persista cel puțin un an. Iată ce solicitări au aceștia.

Blocul Național Sindical a transmis joi, 19 decembrie 2024, că la sediul Casei Naționale de Pensii Publice a avut loc o întâlnire de lucru între reprezentanți ai CNPP și ai BNS, respectiv ai Federației Naționale Solidaritatea Socială a Muncii. Întrevederea a avut ca temă discutarea unor aspecte legate de implementarea Legii nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii și de situațiile organizatorice referitoare la activitatea caselor teritoriale de pensii.

Conform sindicaliștilor, a fost avut în vedere faptul că ultima perioadă a reprezentat o mare provocare pentru CNPP și structurile sale teritoriale, din cauza recalculării tuturor pensiilor aflate în plată la data de 01.09.2024, precum și a continuării aplicării noilor principii și formulei de calcul prevăzute de Legea nr. 360/2023, în cazul înscrierilor noi și al cererilor de recalculare depuse după intrarea în vigoare a noii legi.

Reprezentanții Blocului Național Sindical au mai precizat că, în cadrul discuțiilor, s-a recunoscut unanim volumul excesiv de muncă depus de salariații caselor teritoriale de pensii, pe fondul numărului insuficient de personal raportat la complexitatea activității și la termenele scurte în care trebuie soluționate toate tipurile de lucrări ce revin acestora.

Dată fiind această modalitate de lucru, ce va continua cel puțin un an și că, în prezent, legislația nu permite plata orelor suplimentare, ci doar compensarea acestora cu timp liber corespunzător, ceea ce nu poate fi acordat fără a afecta activitatea, s-a convenit ca o notă să fie elaborată către ordonatorul principal de credite (MMSS), prin care să se solicite demersurile legale necesare.

Sindicaliștii BNS cer:

Asigurarea plății orelor suplimentare efectuate între iulie 2024 și sfârșitul anului 2024 pentru personalul implicat direct în activitățile de stabilire și plată a pensiilor recalculate la data de 01.09.2024, inclusiv pentru revizuirile ulterioare, precum și pentru orele suplimentare ce vor fi efectuate pentru activitățile curente și cele legate de recalculările prevăzute de Legea nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii, începând cu 01.01.2025;
Preluarea, pe termen nedeterminat, a celor 1000 de posturi suplimentare existente în prezent în structura caselor teritoriale de pensii, întrucât fără acestea există riscul blocării activităților viitoare.

”În cadrul discuţiilor, conducerea Casei Naţionale de Pensii Publice a precizat că aplicaţia informatică de stabilire şi plată a drepturilor de pensii pentru înscrierile noi va fi funcţională – în integralitate – până la sfârşitul lunii curente”, au explicat sindicaliștii.

Președintele CNPP, Daniel Baciu, s-a arătat dispus să continue promovarea unui sistem de lucru unitar, accentuând importanța dezvoltării unui dialog constant cu conducerile caselor teritoriale de pensii. Printre priorități se află:

o organizare mai eficientă a activităților;
îmbunătățirea condițiilor de lucru;
prevenirea suprasolicitării personalului.

Cristiana Furtuna

Experiență de 10 în presa din România. Reporter și redactor la o televiziune locală din Galați, iar după ce a descoperit presa online, a ocupat mai multe poziții la publicații online: redactor, social media manager, editor coordonator.