Magazin

Reteta celor mai bune sarmale a lui chef Sorin Bontea

Sarmalele sunt pe lista preparatelor tradiționale care nu lipsesc niciodată de pe masa de Crăciun. Pentru a-ți impresiona invitații la masa de sărbători ai nevoie de cele mai bune rețete. Printre acestea se numără și rețeta lui chef Sorin Bontea, care a dezvăluit și ingredientul care face din acest preparat unul delicios.

Juratul de la Masterchef și-a dezvăluit toate trucurile și a spus ce trebuie să adaugi în carnea de sarmale pentru a le da un gust aparte. Îl găsești oriunde, e foarte ieftin și transformă sarmalele într-un deliciu de care nu te mai saturi. Este vorba despre cimbru, un condiment pe care îl găsești în orice magazin.

Ingrediente rețeta de sarmale a lui chef Sorin Bontea:

2-3 kg varză acră,
600 g carne tocată de porc și vită,
jumătate ceșcuță orez,
200 g ceapă,
ulei pentru prăjit,
costiță afumată,
2-3 linguri bulion,
2-3 frunze dafin,
cimbru,
mărar,
sare,
piper.

Mod de preparare:

Curățăm varza de frunzele exterioare și de cotoare. Alegem foile potrivite în care vom împacheta carnea. Dacă varza este prea sărată sau prea acră, spălăm frunzele în apă călduță.
Curățăm ceapa, o spălăm, o tocăm mărunt și o călim în ulei încins, la foc mic. Adăugăm orezul (spălat) și lăsăm la foc mic timp de două minute, amestecând continuu.

Într-un castron mare, punem ceapa și orezul, piper, mărar și cimbru tocat și o ceșcuță de apă rece. Adăugăm și carnea și omogenizăm foarte bine.

Formăm sarmalele.

Tocăm mărunt foile de varză pe care nu le-am selectat pentru împachetat și le punem pe fundul cratiței. Peste varza tocată punem un rând de costiță și unul de sarmale. Repetăm până se termină ingredientele.
Ultimul strat va fi cel de varză tocată peste care turnăm bulionul amestecat cu un pic de apă. Punem și frunzele de dafin, câteva boabe de piper și fierbem totul împreună, la foc mic, timp de două ore.

Ocazional, mai adăugăm apă și învârtim oala ca sarmalele să nu se lipească.

Alături de Cătălin Scărlătescu și Florin Dumitrescu, Sorin Bontea s-a întors la MasterChef după un deceniu. Cei trei chefi au dezvăluitcum este să lucreze din nou cu Gina Pistol, după concediul ei de maternitate, dar și care este secretul prieteniei dintre ei.

„Nu știu dacă este vreun secret. Prietenia asta nu cred că are un secret. Eu cred că are, până la urmă, o chestie care pe noi ne-a ajutat foarte mult și pe care am înțeles-o de la început. Ce se întâmplă în platoul de filmare rămâne în platoul de filmare. Nu iei cu tine acasă. Și cred eu că asta ne-a ajutat foarte mult’, a spus Sorin Bontea, în exclusivitate pentru Unica.ro.

Cristiana Furtuna

Experiență de 10 în presa din România. Reporter și redactor la o televiziune locală din Galați, iar după ce a descoperit presa online, a ocupat mai multe poziții la publicații online: redactor, social media manager, editor coordonator.