Magazin

Sărbătoare mare și în 23 decembrie – Ce sfinți sunt pomeniți chiar cu o zi înainte de Ajunul Crăciunului

În fiecare an, 23 decembrie este data din calendarul ortodox în care sunt pomeniți 10 sfinți mucenici care au pătimit și au suportat chinuri de neimaginat, în insula Creta. Despre Teodul, Satornin, Evpor, Ghelasie, Evnichian, Zotic, Agatopus, Vasilide Evarest și Pompie știm că au refuzat să se închine idolilor și au spus că sunt creștini.

Se spune că cei 10 sfinți mucenici au pătimit pe timpul lui Deciu împăratul, către anul 250, în insula Creta. Nu erau toţi dintr-un oraş, ci din mai multe părţi ale ţării. Din mitropolia Gortinei erau cinci: Teodul, Satornin, Evpor, Ghelasie şi Evnichian; din Cnos, unul: Zotic; din Epinia Panormului, unul: Agatopus; din Chionia, unul: Vasilide şi din Iraclia doi: Evarest şi Pompie.

Treizeci de zile ar fi fost chinuiți sfinţii, batjocoriţi şi târâţi pe jos prin gunoaie, de necredincioşi. Mai apoi au fost duşi înaintea judecătorului unde au fost din nou bătuţi, loviţi cu pietre, pălmuiţi, scuipaţi şi târâţi pe jos prin gunoaie, dar au rămas neînduplecaţi şi tari în credinţa lui Hristos. După ce au fost chinuiţi aşa, capetele le-au fost tăiate.

Tradiții și obiceiuri de 23 decembrie

Această zi are o semnificație aparte în calendarul creștin, fiind un moment potrivit pentru post și rugăciune, mai ales că se apropie marea sărbătoare a Nașterii Domnului.

Printre tradițiile populare se numără:

Curățarea casei și pregătirile pentru Ajun: Oamenii se străduiesc să și termine toate treburile casnice, astfel încât să poată întâmpina Crăciunul în liniște.

Aprinderea unei lumânări pentru cei plecați dintre noi: În multe gospodării, se obișnuiește să se aprindă o lumânare pentru sufletele celor adormiți, cerându-se odihna lor veșnică.

Rugăciuni speciale: Credincioșii obișnuiesc să rostească rugăciuni dedicate Sfinților pomeniți în această zi, cerând protecție și ajutor pentru familie.

Rugăciunea pe care e bine să o spui cu o zi înainte de Ajunul Crăciunului

„Creta cea mult minunată să o cinstim, că a înflorit flori cin­stite, pe mărgăritarele lui Hristos, stâlpările mucenicilor. Că zece sunt la număr, ferici­ţii şi toată mulţimea demonilor au ruşinat. Pentru aceasta şi cununi au luat mucenicii lui Hristos, cei cu sufletul răbdător. Stelele cele nerătăcitoare ale Soarelui Celui Înţelegător, ca unele ce au luminat de la Ră­sărit, au mers înainte pe calea stelei lui Hristos, Celui Ce S-a născut, aducând luminată prăznuirea lor ca pe o sărbătoare înaintea Naşterii lui Hristos.

Magii cei din Persia au adus daruri lui Hristos, Celui Ce S-a născut în Betleem; iar purtă­torii de biruinţă aduc acum Celui Născut jertfă de înainteprăznuire sângiuirile ca smirnă, credinţa ca aur şi sufletele ca tămâie. În Betleem Se naşte şi Edenul deschide Domnul, Care S-a născut din Fecioara, în chip de netâlcuit. Ieslea şi peştera se gătesc pentru Ziditorul. Magii îşi pregătesc darurile pentru Stăpânul Dumnezeu; şi steaua mai înainte propovăduieşte Lumina. Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh. Cinste Maicii Domnului. Amin”.

Ziua de 23 decembrie este un prilej de introspecție și de pregătire spirituală pentru a primi cu inimile curate bucuria Nașterii Domnului. Este momentul să medităm asupra iubirii, credinței și speranței care definesc esența acestei perioade sfinte.

Prin respectarea tradițiilor și rugăciunilor dedicate, credincioșii se apropie mai mult de Dumnezeu și primesc liniștea sufletească necesară pentru a întâmpina Crăciunul cu bucurie.

Cristiana Furtuna

Experiență de 10 în presa din România. Reporter și redactor la o televiziune locală din Galați, iar după ce a descoperit presa online, a ocupat mai multe poziții la publicații online: redactor, social media manager, editor coordonator.