Știri

Vârsta începând cu care nu mai poți șofa. În ce condiții ești obligat să renunți la permis

În mai multe țări din Uniunea Europeană (UE), șoferii cu vârsta de minimum 70 de ani sunt testați periodic, pentru a se constata dacă mai sunt apți să șofeze. UE ar vrea ca acest lucru să se întâmple în toate țările membre.

Intenția UE privind testarea periodică a tuturor șoferilor cu vârsta de minimum 70 de ani este argumentată de siguranța rutieră. Se dorește, practic, ca toți acești șoferi din țările membre să fie evaluați periodic din punct de vedere medical, pentru a se constata dacă mai sunt apți să conducă pe drumurile publice.

”Comisia a propus ca testele de stabilire a aptitudinii de a conduce să fie introduse cu o frecvență, după vârsta de 70 de ani. De exemplu, dacă se poate impune un control medical sau un chestionar de autoevaluare. Scopul este de a reduce numărul de șoferi care nu sunt apți să conducă și de creștere a siguranței rutiere”, se menționa în propunerea Comisiei Europene de modificare a legislației rutiere în țările membre.

Deși vârsta nu reprezintă un indicator direct al capacității de a șofa, probabilitatea apariției unor afecțiuni ce afectează reflexele și coordonarea se mărește odată cu vârsta. În România, conform unui proiect de lege adoptat de Senat în toamna anului trecut, șoferii cu vârsta de minimum 70 de ani au obligația să-și reînnoiască permisul auto la fiecare cinci ani, ceea ce înseamnă evaluări medicale cu această frecvență.

Pentru șoferii cu vârsta de minimum 80 de ani, permisul de conducere este valabil doar doi ani, astfel că reevaluarea medicală și eventuala reînnoire a carnetului se fac și mai des.

Consultațiile medicale necesare pentru obținerea sau reînnoirea permisului auto acoperă șase specialități medicale: medicină internă, ORL, oftalmologie, ortopedie-traumatologie, neurologie și psihiatrie. Spania și Italia impun, la rândul lor, examene medicale periodice sau limite de vârstă pentru șoferi.

În Franța, șoferii seniori nu se confruntă cu o limită de vârstă specifică, iar permisul de conducere poate fi menținut atâta timp cât nu există probleme medicale majore sau alte motive care să justifice retragerea acestuia, notează capital.ro. Tot în această țară, sunt diverse programe ce oferă evaluări ale abilităților de conducere pentru seniori, realizate de instructori calificați. Aceste inițiative, alături de utilizarea tehnologiilor moderne, cum ar fi sistemele de asistență la condus sau aplicațiile de navigație avansate, pot contribui la îmbunătățirea siguranței seniorilor pe șosele.

09
Cristiana Furtuna
Experiență de 10 în presa din România. Reporter și redactor la o televiziune locală din Galați, iar după ce a descoperit presa online, a ocupat mai multe poziții la publicații online: redactor, social media manager, editor coordonator.

    Comments are closed.