Categories: Știri

Din ce motive persistă răceala? Ce putem să facem atunci când suntem răciți, să treacă mai repede

Oricare dintre noi trece prin răceli cel puţin o dată în sezonul rece. Simptomele bolii pot dispărea în mai puţin de 2 zile, însă sunt cazuri în care răceala persistă din cauza acţiunilor noastre sau a lipsei de reacţie. Uite principalele cauze pentru care îmbunătăţirea stării de sănătate întârzie să apară!

Lipsa de odihnă

Este ştiut faptul că somnul poartă un rol important în menţinerea sistemului imunitar. Studiile au demonstrat că persoanele care dorm mai puţin de 7 ore pe noapte sunt de 3 ori mai predispuse către răceală decât persoanele care dorm în medie 8 ore.

Totodată, în momentul contactării unei răceli, recuperarea va fi mai greoaie dacă în perioada premergătoare nu aţi avut parte de suficientă odihnă. Ideal ar fi ca, în timpul unei răceli, să faci repaus la domiciliu.

Consum insuficient de lichide
Având în vedere că fluidele sunt importante în menţinerea unui organism sănătos, în cazul în care răceala persistă, asiguraţi-vă că organismul este hidratat suficient şi creşteţi consumul de lichide.

Lipsa acestora poate cauza discomfort şi deshidratare, mai ales că nevoia de lichide a organismului creşte pe fondul temperaturii ridicate. În unele circumstanţe, lipsa unei hidratări corespunzătoare poate contribui la persistenţa simptomelor de răceală.

Descongestionantele
Folosite cu limită, aceste medicamente sunt utile în tratamentul congestiei nazale, reducând inflamaţia şi edemul mucoasei nazale şi uşurând astfel respiraţia.

Spray-urile nazale au cele mai rapide rezultate: efectele pot fi resimţite după 1-3 minute.

Aceastea sunt contraindicate însă a fi utilizate pe perioade mai lungi de 3-5 zile, deoarece efectul lor scade şi este necesară o aplicare tot mai frecventă, în vederea obţinerii aceloraşi rezultate. Totodată, utilizate timp îndelungat, spray-urile nazale pot produce dependenţă.

Tratament greşit
Răcelile comune pot fi uşor confundate cu infecţia sinusurilor sau cu rinita alergică. De multe ori, pacienţii, convinşi că suferă de o răceală ce durează de câteva săptămâni, nu realizează că starea lor nu se îmbunătăţeşte deoarece tratează o afecţiune greşit diagnosticată.

Situaţiile în care alergiile sunt confundate cu răceala sunt destul de frecvent întâlnite, susţin specialiştii, mai ales din cauza simptomelor similare.

Simptomele răcelii se manifeste de regulă de la nivelul gâtului în sus şi ating apogeul după câteva zile. Alergiile se pot manifesta printr-un set de simptome persistente.

Deşi tusea, secreţiile nazale, strănutul sunt simptome comune ambelor afecţiuni, durerile musculare, slăbiciunea şi lipsa apetitului sunt carecteristice răcelii.

Un alt motiv pentru care simptomele răcelii pot persista îl reprezintă infecţia sinusurilor (sinuzita).

Principalele simptome sunt: durerea facială, durerea de cap, febra, secreţii nazale verzui sau galbene, pentru care se recomandă tratamentul antibiotic.

Efort intens
Sportul este într-adevăr recomandat de specialişti pe perioada bolii, însă în anumite limite. Suprasolicitarea organismului, prin realizarea unui program de exerciţii complicat şi de lungă durată, poate afecta imunitatea, conform sfatulmedicului.ro.

Adrian Vrauko

Adrian Vrauko este jurnalist cu 14 ani exeperiență în domeniul social și eveniment. Și-a început cariera la Realitatea TV, iar dupa ani de televizune a trecut în jurnalismul online și a lucrat pentru mai multe site-uri din top 10 BRAT. De asemeena a condus 5 ani un site de lifestyle feminim care era pe primul loc în topul accesărilor.