Știri

Doliu imens în cinematografie. O lume întragă îl plânge

Regizorul și scenaristul David Lynch, care a revoluționat cinematografia americană cu o viziune artistică întunecată și suprarealistă în filme precum „Blue Velvet”, „Mulholland Drive” și serialul-cult „Twin Peaks”, s-a stins din viață, anunță revista americană Variety. Cineastul avea 78 de ani.

David Lynch a dezvăluit în 2024 că a fost diagnosticat cu emfizem pulmonar, după o viață întreagă de fumat, și că probabil nu va mai putea lucra pe viitor.

Familia sa a anunțat decesul joi, într-o postare pe Facebook, scriind: „Există un mare gol în lume acum că nu mai este printre noi”.

Serialul său „Twin Peaks” și peliculele precum „Blue Velvet”, „Lost Highway” și „Mulholland Drive” au îmbinat elemente de film noir, horror și polițist cu un suprarealism clasic european.

„Lynch a țesut povești, asemănătoare cu cele ale predecesorului său spaniol Luis Bunuel, care se derulau după propria lor logică impenetrabilă” – consemnează Variety.

Laureat cu Oscar, Globul de Aur, Palme d’Or
David Lynch, născut pe 20 ianuarie 1946, în Missoula, statul Montana (nordul SUA), a fost regizor, scenarist şi producător de film, artist vizual şi compozitor.

Printre cele mai cunoscute realizări ale sale se numără „Eraserhead” (1977), „The Elephant Man” (1980), „Blue Velvet” (1986), „Wild at Heart” (1990), „Twin Peaks” (1992) și „Mulholland Drive” (2001).

David Lynch a primit patru nominalizări la premiile Oscar şi tot atâtea la Globurile de Aur. În 2019, el a primit un Oscar de onoare pentru întreaga sa filmografie.

În 1991, David Lynch a primit trofeul Franklin J. Schaffner din partea American Film Institute, iar pentru „Wild at Heart” – trofeul Palme d’Or. Tot la Cannes a primit şi premiul pentru regie, în 2001, pentru „Mulholland Drive”.

David Lynch a fost recompensat în Franța și cu două premii César, pentru „cel mai bun film străin”, în 1982 și 2002, pentru „The Elephant Man”, respectiv „Mulholland Drive”.

Serialul-cult „Twin Peaks”, care a fost difuzat timp de două sezoane de postul american ABC, în 1990 și 1991, are ca protagonist un agent FBI care investighează asasinarea unei tinere din orașul fictiv Twin Peaks.

Atunci când a fost lansat, în 1990, „Twin Peaks” a avut parte de cronici extrem de elogioase din partea criticilor și a primit 14 nominalizări la premiile Emmy. În total, cele două sezoane ale serialului au fost recompensate cu trei Globuri de Aur, două Primetime Emmy și un premiu Grammy.

CITEȘTE ȘI: Lumea artistică este mai tristă de astăzi. Din păcate, s-a stins o mare actriță

Episodul-pilot, care a avut o durată de două ore, a fost producția TV cu cel mai mare rating (22 de puncte de rating) din sezonul 1989-1990 și a fost vizionat de 33% din totalul telespectatorilor americani. După ce a început să fie difuzat săptămânal, serialul „Twin Peaks” a obținut cele mai mari cote de audiență pentru televiziunea ABC.

Totuși, după difuzarea unui punct culminant al intrigii serialului, la jumătatea celui de-al doilea sezon (prezentarea felului în care Laura Palmer a fost asasinată), audiența a început să scadă.

După difuzarea celui de-al 15-lea episod din al doilea sezon, „Twin Peaks” a coborât pe locul 85 în topul audiențelor programelor TV, iar ABC a decis să suspende producția pentru al treilea sezon.

David Lynch a declarat ulterior că a regretat faptul că a cedat în fața presiunilor exercitate de directorii de la ABC, care i-au cerut să pună capăt acestui serial după al 22-lea episod din sezonul doi.

Încheierea serialului i-a nemulțumit pe numeroșii fani ai acestuia, pentru că evenimentele prezentate în ultimul episod au lasat personajele într-o situație complicată.

După încheierea difuzării serialului, acesta a generat un lungmetraj de cinema, „Twin Peaks: Fire Walk With Me” (1992), care s-a concentrat doar asupra ultimelor șapte zile din viața personajului Laura Palmer și a oferit prea puține răspunsuri pentru enigmele prezentate în ultimul episod al producției TV.

Dar un sfert de secol mai târziu, David Lynch a revenit cu un nou sezon al legendarului serial, „Twin Peaks: The Return” (2017), cu 18 episoade, ce reia intriga din jurul dispariției agentului Dale Cooper.

Cristiana Furtuna

Experiență de 10 în presa din România. Reporter și redactor la o televiziune locală din Galați, iar după ce a descoperit presa online, a ocupat mai multe poziții la publicații online: redactor, social media manager, editor coordonator.