Categories: Știri

Nici sâmbătă nu se spală este mare sărbătoare în calendar. Părintele Vasile Ioana: Nu spălați și nu faceți treburi casnice până la ora 19 cel puțin

Data de 18 ianuarie este dedicată de Biserica Ortodoxă Sfinţilor Atanasie şi Chiril, care au luptat împotriva celor mai mari erezii, arianismul şi nestorianismul. În această zi, este recomandat să rosteşti o rugăciune tămăduitoare specială, care are puterea să vindece sufletele suferinde.

Sărbători religioase 18 ianuarie 2025
Ortodoxe: Sfinţii Atanasie şi Chiril

Greco-catolice: Sf. aep. Atanasie și Chiril

Romano-catolice: Sf. Prisca, m.

Calendar ortodox 18 ianuarie 2025. Cine sunt Sfinţii Atanasie şi Chiril
Sfinții Atanasie și Chiril au luptat împotriva a două dintre cele mai mari erezii: arianismul și nestorianismul. Sfântul Atanasie a luat parte la primul sinod ecumenic de la Niceea, din anul 325, unde l-a combătut pe Arie, care susținea că Fiul lui Dumnezeu este cea dintâi ființă creată.

Mărturisirile lui Atanasie au atârnat greu, reușind să combată arianismul și contribuind la condamnarea lui Arie.

Datorită scrierilor sale, Sinodul de la Niceea a condamnat erezia ariană și a formulat un simbol de credință, cunoscut sub numele de Simbolul niceean, în care se afirmă că Fiul este născut din veșnicie din Tatăl, deofiinţă cu El.

Atanasie a plecat în lumea celor drepți la 2 mai 373, după 45 de ani de episcopat, din care aproximativ 20 ani petrecuți în exil.

Sfântul Chiril al Alexandriei l-a combătut pe Nestorie la Sinodul al III-lea ecumenic din Efes (431). Nestorie susținea că în Iisus Hristos există două persoane: persoană divină a Fiului lui Dumnezeu, născut din Tatăl mai înainte de toți vecii, și persoană umană sau istorică a lui Iisus Hristos, care s-a născut din Fecioara Maria.

Această concepție eretică despre existența a două persoane în Iisus Hristos ducea la afirmația că Dumnezeul-Tatăl a avut doi fii. În acest context, Fecioara Maria nu ar fi meritat să fie numită „Născătoare de Dumnezeu” pentru că nu L-ar fi născut pe Fiul lui Dumnezeu, ci a născut pe omul Hristos și de aceea trebuie numită „Născătoare de om”, potrivit crestinortodox.ro

Calendar ortodox 18 ianuarie 2025. Rugăciunea care vindecă sufletele împovărate de necazuri
Curăţindu-ţi sufletul şi trupul de toată întinăciunea, Sfinte Atanasie, biserică vrednică lui Dumnezeu te-ai arătat. Pentru aceasta plinirea Treimii întru tine s-a odihnit, cunoscătorule al Tainelor sfinte, preafericite.

Harul Mângâietorului aflând sufletul tău curat de patimi, precum ai dorit şi-a arătat întru el lucrările lămurite şi te-a pus pe tine, părinte, Luceafăr luminos în lume.

Dreptar ierarhiei te-ai arătat ierarhilor şi viaţa ta a fost pildă lucrătoare; iar cuvântul tău, înţelepte, chip luminos al cugetării celei adânci; şi învăţătura ta munte de teologie s-a arătat.

Decât Heruvimii şi decât Serafimii mai Înaltă te-ai arătat, Născătoare de Dumnezeu; că tu Singură, ai primit în pântecele tău pe Dumnezeu Cel Neîncăput, Ceea ce eşti fără prihană. Pentru aceasta toţi credincioşii pe tine, Curată, cu cântări te fericim. Amin

Este păcat dacă speli la mașină când e cruce neagră sau duminica? Adevărul, explicat de părintele Vasile Ioana

Este păcat sau nu să spălăm hainele murdare la mașină în ziua de duminică? Ce a explicat un preot legat de subiectul acesta. Gospodinele au totuși o soluție explicată de părintele Vasile Ioana.

Cu toții am auzit că este păcat să se spele hainele la mașină, dar așa este, de fapt? Un preot a explicat adevărul.

Este păcat dacă speli la mașină duminica, da sau nu? Ce spune un preot

Există o credință că dacă se spală hainele la mașină, atunci nu mai este un păcat, pentru că mașina este cea care curăță hainele, și nu noi.

Astfel că s-ar putea spăla hainele și duminica, potrivit acestei concepții. Dar un preot a dezvăluit acum adevărul.

Conform lui Iulian Raţă, protopop de Orhei la Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldovei, răspunsul este clar: da, este păcat să se spele și la mașină duminica sau în zilele de sărbătoare.

Explicația este una simplă: duminica este ziua odihnei, ce trebuie dedicată lui Dumnezeu, astfel că inclusiv să punem hainele la spălat este păcat, pentru că necesită timp și efort ce ar putea să fie acordate rugăciunii, conform Radio Orhei.

Ce putem face duminica. Răspunsul unui preot

Duminca putem face acele lucruri ce nu pot fi lăsate pe altă zi, altfel este păcat.

Astfel, este absolut firesc să ne gătim propria mâncare și să curățăm vasele după noi, dar este păcat să începem să facem curățenia generală în veselă.

De asemenea, este permis și să dăm cu aspiratorul în ziua de duminică, dar nu să aspirăm covoarele sau să le curățăm.

„Duminica facem acele lucruri pe care nu le putem face în altă zi. Să te trezeşti de dimineaţă, să mănânci, să speli vasele, este absolut firesc. Dar să-ţi treacă prin cap să scoţi toată vesela pentru că trebuie curăţenie generală în dulap, va fi păcat.

Să dai cu aspiratorul după ce ai mâncat şi au căzut nişte firimituri pe jos, este absolut firesc. Dar să te apuce spălatul şi scuturatul covoarelor este o greşeală.

Deci duminica facem doar acele lucruri pe care nu putem sub nicio formă lăsa pentru altă zi”, mai spune părintele Raţă.

Părintele Vasile Ioana a dezvăluit când poţi să speli haine în Sfânta zi de Duminică

Părintele Vasile Ioana a surprins foarte mulţi enoriaşi când a precizat că se pot spăla haine duminică. Însă, tot preotul precizează: există un anumit interval orar.

De-a lungul timpului, oamenii au considerat că este păcat să spele duminica și asta pentru că această zi este considerată ca fiind una de odihnă.

Poţi spăla haine după 7 seara
Părintele Vasile Ioana a spus clar: prima parte a zilei de duminică trebuie dedicată odihnei și rugăciunii, iar după ora șapte seara oamenii pot să își facă activitățile gospodărești.

„Tot ceea ce tine de activitate de duminica, adică pregătirea mesei, dacă de exemplu vine copilul meu și gătim ceva împreună de drag, o activitate de familie. Nu muncești. Deci atenție, odihna înseamna comuniune cu prieteni.

Este o prostie, aici spun că nu ar trebui să înghițim tradiții prostești. Într-adevăr, unii spun că nu ai voie să te speli duminica, greșit. Ei considerau și asta o muncă, dar astăzi dai drumul la duș și te speli. Dacă vin niște prieteni nu poți să-i aștepți transpirat. Deci nu este păcat să te speli duminica.

Păcat este să ai o activitate, o muncă, ce poți face în celelalte zile. Dar, tu, ca mămică, dacă copilul tău are nevoie de pantalonași, iar luni dimineața trebuie să-i pui sandvișul pentru scoală. Astea le facem după 7 seara. Dumnezeu nu e absurd”, a mai spus Părintele.

Adrian Vrauko

Adrian Vrauko este jurnalist cu 14 ani exeperiență în domeniul social și eveniment. Și-a început cariera la Realitatea TV, iar dupa ani de televizune a trecut în jurnalismul online și a lucrat pentru mai multe site-uri din top 10 BRAT. De asemeena a condus 5 ani un site de lifestyle feminim care era pe primul loc în topul accesărilor.