După ce pensiile românilor au rămas înghețate la început de an, Guvernul ar putea decide indexarea cu o rată mai mică de 12% din luna septembrie. Astfel, mai multe categorii de seniori ar putea primi bani mai mulți.
Pensii 2025. Indexarea pensiilor cu rata inflaţiei a fost amânată, este singura certitudine în acest moment pentru seniorii României, iar o posibilitate ar fi ca ea să se producă în luna septembrie, în funcţie de modul cum vor funcţiona încasările la buget.
Preşedintele PNL, Ilie Bolojan, a declarat recent, despre indexarea pensiilor, că concluzia discuţiei de la Ministerul de Finanţe a fost că la jumătatea anului se va face o evaluare, în funcţie de realităţile bugetare, el precizând că e mult mai corect să le spui oamenilor că probabil că nu vom creşte niciun venit şi să vii să faci o surpriză.
Pensii 2025. Creșterea de 12,2% începând cu 1 ianuarie 2025 este rezultatul inflației de 10.2% din 2023, dar și al unei creșteri de 2% din salariu mediu brut. În medie, pensiile vor crește cu 330 de lei, ceea ce înseamnă că o pensie medie va ajunge la 3050 de lei. Prin această creștere, guvernanții vor să sprijine pensionarii în fața creșterii prețurilor.
Premierul Marcel Colacu a anunţat, la rândul lui, după discuţia cu ministrul Finanţelor, Tanczos Barna, o abordare ”prudentă” a construirii bugetului pentru anul în curs, urmând ca acesta să se încadreze într-un deficit de 7%. Pensiile micii şi medii vor fi indexate în luna septembrie dacă bugetul va permite acest lucru. Ministrul Finanţelor, Tanczos Barna, a afirmat, miercuri, că România s-a angajat pentru acest an să se încadreze într-un deficit de 7% până la sfârşitul lui 2025 şi a precizat că o să se asigure că acest angajament va fi respectat. El a adăugat că bugetul va fi construit prudent pe partea de venituri, fără să fie incluse venituri nerealizabile sau foarte greu realizabile, iar cheltuielile vor fi controlate mai riguros.
Pensiile mici şi medii vor fi idexate la prima rectificare, dacă bugetul va permite acest lucru. ”La prima rectificare se va analiza dacă se poate, astfel încât să nu afectăm investiţiile, mai ales din PNR (,,,) dacă statul român şi bugetul de stat îşi permite indexarea din luna septembrie”, a mai afirmat premierul.
Acesta consideră că ”este o abordare prudentă a ministrului Finanţelor, o abordare corectă”. ”Vom vedea, cum spune un clasiv în viaţă, pas cu pas”, a mai afirmat prim ministrul, aluzie la cartea preşedintelui Klaus IOhannis cu titlul ”Pas cu pas”.
PENSIE ACTUALĂ / PENSIE FINALĂ
1.281 lei ⬈ 153 lei. 1.434 lei
2.500 lei ⬈ 300 lei. 2.800 lei
3.500 lei ⬈ 420 lei. 3.920 lei
5.000 lei ⬈ 600 lei. 5.600 lei
6.000 lei ⬈ 720 lei. 6.720 lei
Președintele Casei Naționale de Pensii Publice, Daniel Baciu, a venit cu clarificări despre majorările și indexările din 2025.
„Este vorba despre veniturile cu caracter nepermanent, dar asupra cărora s-a contribuit. Adică s-a datorat contribuției de ajutor social la bugetul asigurărilor sociale de stat. Adică s-a contribuit la fondul de pensii. Noi am considerat că, pe noua legislație, se respectă acest principiu al contributivității aceste sume care, chiar dacă aveau un caracter sporadic, dar faptul că s-a contribuit asupra lor să fie luate în calcul la pensie.
Toți pensionarii care sunt în plată și aveau acele dosare, adeverințe la dosare, noi vom opera din oficiu și vom acorda aceste drepturi începând cu data de 1 septembrie. Repet, pentru pensionarii care, până la data de 1 septembrie, nu existau acele decizii în dosar. Vom emite decizii de recalculare în cazul acestor venituri cu caracter nepermanent”, a declarat Daniel Baciu în exclusivitate la România TV.