Știri

Codul Rutier 2025. Amendă de până la 1.215 lei pentru șoferii care fac această greșeală când parchează

Codul Rutier 2025. Șoferii ar putea primi o amendă de până la 1.215 lei în condițiile care fac o anumite greșeală atunci când își parchează autoturismele. Totodată, mașinile pot fi ridicate de autoritățile locale. Legislația rutieră arată clar de la ce regulă nu trebuie să se abată conducătorii auto.

Codul Rutier 2025. Conducătorii auto ar putea să se trezească cu o amendă de până la 1.215 lei, dacă nu respectă anumite reguli. Parcarea unui vehicul într-un oraș aglomerat ar putea reprezenta o adevărată provocare pentru mulți dintre șoferi. Însă, chiar dacă găsesc un „loc perfect” pentru a-și parca autoturismul, acela poate fi unul ilegal.

În legislația rutieră se stipulează în ce zone pot fi parcate mașinile. De asemenea, se menționează că o parcare neregulamentară atrage sancțiuni. În raport cu reglementările pentru oprire și staționare, fiecare autoritate locală poate să impună încă o serie de reguli. De exemplu, anumitor categorii de vehicule li se pot impune restricții de circulație pe anumite artere.

Atunci când vine vorba despre parcare, șoferii pot fi amendați cu ușurință dacă nu respectă regulile. De exemplu, în cazul celor care parchează pe trotuar, amenda poate să ajungă până la 1.215 lei. Chiar dacă parcarea pe trotuar ar putea fi convenabilă pentru anumiți șoferi, acest aspect nu este permis. Așa cum arată legea, trotuarele sunt destinate exclusiv pietonilor.

În orașele aglomerate, ocuparea trotuarelor de către vehicule devine o problemă tot mai evidentă. În general, șoferilor li se permite accesul și parcarea pe trotuar doar în condițiile în care există o semnalizare în acest sens. În plus, trebuie să existe un spațiu corespunzător pentru a favoriza circulația pietonală.

Un șofer poate fi amendat cu 3-4 puncte de amendă dacă nu păstrează spațiul minim pentru circulația pietonală pe trotuar. Ar însemna o amendă între 607,5 și 810 lei. De asemenea, un conducător auto poate fi amendat cu 4-6 puncte de amendă, în condițiile în care autoturismul parcat obstrucționează total circulația pietonilor. Ar însemna o amendă între 810 și 1.1215 lei, potrivit ProMotor.ro.

În plus, autoturismul poate fi ridicat de autoritățile locale. De exemplu, în București, o taxă de ridicare este, în medie, situată între 1.100 și 1.300 de lei. Un șofer poate să ajungă să bage adânc mâna în buzunar pentru că a parcat neregulamentar.

Cristiana Furtuna

Experiență de 10 în presa din România. Reporter și redactor la o televiziune locală din Galați, iar după ce a descoperit presa online, a ocupat mai multe poziții la publicații online: redactor, social media manager, editor coordonator.