Magazin

Șase bucătari au fost întrebați care este cel mai bun ulei pentru prăjit și toți au răspuns la fel: „Este perfect”

Uleiul vegetal este indispensabil în bucătăria românească, dar, având o gamă atât de variată pe piață, cum știm care este cel mai bun pentru gătit? Mai mulți bucătari au dat deja verdictul!

Uleiurile vegetale sunt de mai multe tipuri, precum uleiul de floarea-soarelui, uleiul de măsline, uleiul de rapiță și uleiul de avocado. De asemenea, pe rafturile magazinelor găsim și ulei de soia, ulei din nucă de cocos, ulei de arahide, ulei de palmier și ulei de porumb, fiecare cu o diferență semnificativă de gust și valoare nutritivă.

Spre exemplu, în timp ce uleiul de floarea-soarelui are o aromă neutră și este folosit adesea pentru prăjire și coacere, uleiul de măsline poate fi descris ca fiind „ușor amărui” sau chiar „picant”.

Cel din urmă, însă, reprezintă o opțiune mai sănătoasă datorită conținutului ridicat de antioxidanți și grăsimi mononesaturate, scriu cei de la healthline.com. De asemenea, uleiul de floarea-soarelui este mai bogat în grăsimi polinesaturate și acizi grași omega-6, care, consumate în exces, au potențialul de a contribui la inflamații cronice.

Pe de altă parte, uleiul de rapiță câștigă popularitate pentru beneficiile sale nutriționale, respectiv pentru aportul echilibrat de acizi grași omega-3 și omega-6, la fel și cel de avocado, apreciat pentru gustul subtil.

Uleiul perfect pentru gătit, o misiune dificilă?

Să găsești uleiul perfect pentru gătit pare a fi o misiune dificilă. Inclusiv scriitoarea și fosta brutăreasă Stella Totino, cu o vastă experiență în testarea alimentelor, s-a declarat „copleșită” de varietatea de opțiuni, scriu cei de la yahoo.com. Pentru a se lămuri, ea a întrebat 6 bucătari și creatori de rețete ce ulei de gătit preferă și, surprinzător, a primit același răspuns din partea tuturor!

Care este cel mai bun ulei pentru gătit

Toți experții în arta culinară au dezvăluit că uleiul de avocado este cel mai bun pentru gătit, deoarece rezistă la temperaturi ideale fără să se descompună, are un gust neutru și o textură fină. Potrivit bucătarului Cezar Zapata, este ideal inclusiv la prăjirea alimentelor, deoarece „asigură o rumenire fără ardere”, punctul termic ideal pentru prăjire fiind cuprins între 260°C-270°C.

Ce nu știai despre uleiul de avocado

Uleiul de avocado se extrage din pulpa fructului prin presare la rece sau prin metode mecanice și își păstrează majoritatea proprietăților benefice.
Este bogat în acid oleic, grăsimi sănătoase, carotenoide și antioxidanți, nutrienți importanți pentru sănătatea inimii, a pielii și a ochilor. De asemenea, conține vitaminele A, B3, D, E și K.
Datorită conținutului bogat de nutrienți, uleiul de avocado este un puternic hidratant al pielii, fiind un ingredient regăsit pe eticheta produselor destinate pentru menținerea pielii catifelate și suple.

071
Cristiana Furtuna
Experiență de 10 în presa din România. Reporter și redactor la o televiziune locală din Galați, iar după ce a descoperit presa online, a ocupat mai multe poziții la publicații online: redactor, social media manager, editor coordonator.

    Comments are closed.