Știri

Anunț major pentru șoferi. Cât a ajuns să coste motorina și benzina astăzi

Prețurile carburanților se schimbă constant, iar șoferii se străduiesc să aleagă benzinăriile cu cele mai mici tarife atunci când trebuie să-și alimenteze mașinile.

Preţ carburanţi 26 martie 2025. Prețurile pentru benzină, motorină sau GPL pot fi verificate zilnic pe Monitorul Prețurilor, accesând secțiunea „Carburanți auto”. Azi, 26 martie 2025, cel mai mic preț pentru un litru de benzina se găsește la Benzinăria Petrom, de pe strada Doctor Herescu, mai exact 7,15 lei. De asemenea, cel mai mic preț pentru un litru de motorină este la Benzinăria SOCAR de pe strada Vasile Lascăr, 7,35 lei, și cel mai mic preț pentru un litru de GPL, la Benzinăria MOL, de pe strada Barbu Văcărescu, 3,55 lei.

Preț benzină azi, 26 martie 2025
Benzinăria Petrom, strada Doctor Herescu: 7,15 lei pentru 1 litru de benzină;
Benzinăria Lukoil- Chitila: 7,15 lei pentru 1 litru de benzină;
Benzinăria SOCAR, strada Vasile Lascăr: 7,17 lei pentru 1 litru de benzină;
Benzinăria OMV, Șoseaua Colentina: 7,26 lei pentru 1 litru de benzină.

Preț motorină azi, 26 martie 2025
Benzinăria SOCAR, strada Vasile Lascăr: 7,35 lei pentru 1 litru de motorină;
Benzinăria Petrom, strada Doctor Herescu: 7,37 lei pentru 1 litru de motorină;
Benzinăria Lukoil, Mihai Bravu: 7,39 lei pentru 1 litru de motorină;
Benzinăria Rompetrol, Bd. Ghencea: 7,44 lei pentru 1 litru de motorină;

Preţ carburanţi Dacă se vor scumpi benzina şi motorina, transportatorilor li se va returna TVA

Conducerea UNTRR a avut marţi seara o întâlnire, la sediul Guvernului cu prim-ministrul Mihai Tudose şi cu ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, pe tema majorării accizei la carburanţi.

„Prim-ministrul şi ministrul de Finanţe au dat asigurări că nu se vor înregistra creşteri de preţ la carburanţi începând cu 15 septembrie şi 1 octombrie, în condiţiile în care preţul petrolului va rămâne constant. Dacă se vor înregistra totuşi majorări de preţ după 15 septembrie şi 1 octombrie, prim-ministrul a dat asigurări că este deschis pentru a relua rambursarea supraaccizei către transportatorii rutieri”, se arată într-un comunicat al UNTRR.

Uniunea transportatorilor a solicitat Guvernului, prin intervenţiile anterioare, să nu recurgă la supraimpozitarea unor bunuri de strictă necesitate, precum carburanţii, măsură care ar conduce la falimentarea industriei de transport rutier, în condiţiile în care un sfert din firmele de transport rutier înregistrează pierderi, iar marjele din industrie sunt reduse, în jurul a 1%. Totuşi, în cazul operării majorării accizei la carburanţi, reorientarea a 15% din carburantul alimentat în România anual spre alte ţări nu va aduce niciun ban la bugetul de stat, iar o migrare mai mare de 15% va aduce în realitate pierderi la buget.

„Reamintim faptul că schema de rambursare a accizei suplimentare a funcţionat cu dificultate, iar transportatorii rutieri români care operează curse internaţionale au preferat să alimenteze în afara ţării, transportatorii străini în tranzit au renunţat complet la alimentări cu carburant în România. Iar transportatorii care efectuează transporturi naţionale, şi au avut posibilitatea, au alimentat în ţările din jur – de exemplu în Ungaria, unde costul carburantului fără TVA 27% şi acciză recuperabilă de 5,5 eurocenţi era mai mic decât preţul similar din România, marele avantaj fiind dat de recuperarea facilă atât a TVA, cât şi a accizei suplimentare”, precizează UNTRR.

Prevederile Directivei 96/2003 se aplică în alte 6 ţări membre ale Uniunii Europene, unde există practica returnării accizelor la motorină pentru utilizatorii profesionişti, fără încadrarea acestei proceduri ca ajutor de stat.

078
Adrian Vrauko
Adrian Vrauko este jurnalist cu 14 ani exeperiență în domeniul social și eveniment. Și-a început cariera la Realitatea TV, iar dupa ani de televizune a trecut în jurnalismul online și a lucrat pentru mai multe site-uri din top 10 BRAT. De asemeena a condus 5 ani un site de lifestyle feminim care era pe primul loc în topul accesărilor.

Comments are closed.