Știri

Ultima oră. Anunț major făcut de ANSVA despre carnea de miel. Este știrea momentului. Este interzis total

Chilipirul reprezentat de carnea de miel vândută cu 10-12 lei kilogramul ascunde o ”capcană”! Autoritatea Națională Sanitar-Veterinară (ANSVA) avertizează să fim foarte atenți când este vorba despre astfel de ”oferte”.

Odată cu apropierea Paștelui, pe internet au apărut așa-zise oferte de carne de miel vândută cu 10-12 lei kilogramul ”în viu”.

În legătură cu astfel de ”oferte”, ANSVSA transmite un avertisment: poate fi vorba despre animale suspecte de boli, de care crescătorii clandestini vor să scape. Prin urmare, nu se recomandă sub nicio formă să cădem în capcana reprezentată de aceste ”oferte”.

Și fermierii autorizați ne avertizează să fim foarte atenți când vine vorba despre carnea de miel scoasă la vânzare cu prețuri suspect de mici. Prețul de 10-12 lei kilogramul nu acoperă nici măcar costurile de creștere, deci poate fi vorba despre animale hrănite prost, cu procent mic de carne în carcasă, sau suspecte de boli, notează stirileprotv.

Pe de altă parte, amenințarea pestei micilor rumegătoare, care planează și asupra fermierilor cu acte în regulă, a scăzut prețul carcasei de miel în târguri și piețe cu 3-4 lei față de acum o lună, astfel că prețurile sunt chiar mai mici decât cele de anul trecut.

Astfel, de la 37-42 de lei kilogramul la începutul lui martie, prețurile au scăzut la 29-36 de lei.

Din cauza îmbolnăvirilor cu pesta micilor rumegătoare, România nu mai poate exporta miei vii în Uniunea Europeană Două transporturi cu mii de capete au fost oprite în Constanța, iar de atunci mai multe focare suspecte au fost confirmate.

”Cel mai recent focar, descoperit în luna martie. Verificăm aceste anunțuri și cu alte instituții, dar nu este un preț credibil”, spune vicepreședintele ANSVSA, Ioan Oleleu, despre anunțurile prin care carnea de miel se vinde cu mult sub aceste prețuri.

În același context, ANSVSA reamintește că sacrificarea animalelor este permisă doar în puncte autorizate, după avizul medicului, iar carnea poate fi vândută după încă un control.

Când cumpărăm carnea de miel din măcelărie sau magazin mai e un avantaj. De la sacrificare trec cel puțin 24 de ore, carcasa se răcește la cel mult 4 grade, iar lanțul de frig nu este întrerupt până când carnea ajunge la raft.

Dacă animalul e tăiat în câmp, iar carnea este pusă imediat în sac de plastic la suprafață apar mâzga și mucegaiul, iar bacteriile termosensibile se înmulțesc enorm în cele câteva zeci de minute, până clientul ajunge la destinație.

”Atinge un prag suficient pentru o doză infectantă la om. Consideră că prin fierbere sau prăjire sau copt va elimina toți agenții patogeni. Nu are de unde să știe că în spate există aceste toxine periculoase. La peste o sută de grade celsius, stafilococul produce niște toxine care nu se distrug”, spune prodecanul Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară, Laurențiu Tudor.

Carnea de miel trebuie să poarte obligatoriu o ștampilă roșie ovală, cu numele abatorului și data sacrificării.

026
Adrian Vrauko
Adrian Vrauko este jurnalist cu 14 ani exeperiență în domeniul social și eveniment. Și-a început cariera la Realitatea TV, iar dupa ani de televizune a trecut în jurnalismul online și a lucrat pentru mai multe site-uri din top 10 BRAT. De asemeena a condus 5 ani un site de lifestyle feminim care era pe primul loc în topul accesărilor.

Comments are closed.