Știri

Orașul din România care a intrat în Cartea Recordurilor cu cea mai mare bucată de chihlimbar din lume. Are 3,5 kilograme

O bucată uriașă de chihlimbar negru, cunoscută și sub numele de chihlimbar Rumanit, folosită ca opritor de ușă de o bătrână din comuna Colți, județul Buzău, România, a fost clasificată ca obiect de tezaur și adusă la Muzeul Județean Buzău. Are între 40 și 70 de milioane de ani, cântărește aproape 3,5 kilograme și stabilește recordul mondial pentru cea mai mare bucată de chihlimbar Rumanit din lume. Exponatul se află în patrimoniul Muzeului Județean Buzău, scrie WORLD RECORD ACADEMY.

Chihlimbarul din Buzău este o arie protejată de interes național situată în zona Carpaților de Curbură, care corespunde categoriei III IUCN (rezervație naturală geologică și paleontologică), situată în județul Buzău, pe teritoriul administrativ al comunei Colți.

Chihlimbarul de la Colți este cel mai valoros din lume, datorită calității și diversităţii de culori, care a ajuns la un număr de 160 de nuanţe diferite. Chihlimbarul de la Colți este cunoscut și sub denumirea de chihlimbar de Buzău sau Rumanit, nume dat de către geologul Oscar Helm „rumanit“, pentru a-l diferenţia de alte tipuri.

Pepita de ambră, clasificată ca obiect de tezaur şi declarată de Cartea Recordurilor ca fiind cea mai mare din lume, a fost adusă în Muzeul Judeţean Buzău, de la Colți. Cântărește aproape 3,5 kilograme și are o vechime cuprinsă între 40 şi 70 de milioane de ani. Pepita era folosită ca opritor de ușă de către o bătrână din comuna Colți, care a rămas uimită de valoarea inestimabilă pe care aceasta o are. Localnicii din Colţi le consideră aducătoare de noroc şi de aceea le şi păstrează prin case.

Muzeul Chihlimbarului din Buzău este unic în România
Comuna Colţi constituie „patria chihlimbarului” iar principala atracție a zonei este Muzeul Chihlimbarului care este unic în România. Muzeul găzduişte o impresionantă colecţie de rumanit.

Chihlimbarul de Colți și Muzeul Chihlimbarului Colți sunt incluse în Geoparcul „Ținutul Buzăului” care a fost recunoscut drept sit UNESCO în luna aprilie 2022, fiind un teritoriu ce cuprinde elemente de interes geologic deosebit, alături de elemente de interes ecologic, arheologic, istoric şi cultural de importanță mondială.

Muzeul este găzduit de o clădire asemănătoare caselor ţărăneşti de pe Valea Sibiciului, cu trei niveluri, demisol, parter şi etaj. În cele trei încăperi de la parter se află colecţia de chihlimbar, colecţiile de flori de mină, roci, fosile şi pietre semipreţioase, informează CJ Buzau.

Unde poate fi văzută cea mai mare bucată de chihlimbar din lume
Pentru a ajunge la Colți, trebuie să mergeți pe DN 10 (Buzău-Brașov), și apoi prin Pătârlagele – Sibiciu – Colți (DC 69).

Programul de vizitare al Muzeului de Chihlimbar de la Colți este următorul:
10:00 – 18:00 (în perioada 1 mai – 30 septembrie, ultima intrare are loc la ora 17:15)
09:00 – 17:00 (în perioada 1 octombrie – 30 aprilie, ultima intrare are loc la ora 16:15).
Muzeul este închis în zilele de luni și marți, fiind deschis de miercuri până duminică.
Tariful pentru vizitarea expoziției de bază este următorul:
Bilet de intrare în grup (format din minim 10 persoane) – 5 lei / pers.
Bilet de intrare individual – 10 lei / pers.
Elevi şi studenţi individual şi/sau în grup – 2 lei / pers.

098
Adrian Vrauko
Adrian Vrauko este jurnalist cu 14 ani exeperiență în domeniul social și eveniment. Și-a început cariera la Realitatea TV, iar dupa ani de televizune a trecut în jurnalismul online și a lucrat pentru mai multe site-uri din top 10 BRAT. De asemeena a condus 5 ani un site de lifestyle feminim care era pe primul loc în topul accesărilor.

Comments are closed.