Știri

LEGEA PENSIILOR. Articolul care DISCRIMINEAZĂ femeile

Legea pensiilor urmează să producă efecte de la 1 septembrie și vine cu o serie de modificări care le vizează în special pe mame.

În cazul lor, vârsta de pensionare se va calcula în funcție de numărul copiilor născuți, cu mențiunea că pragul va scădea, dar în limite mai mici decât cele din prezent.

Legea pensiilor. Prevederi speciale pentru femeile care au născut

Astfel, femeile care au născut mai mulți copii vor beneficia de reducerea vârstei de pensionare, după cum urmează: mamele cu trei copii se pensiona cu șase ani mai devreme. Vârsta de pensionare se va reduce cu un an pentru fiecare copil născut după al patrulea. PSD și PNL au modificat legea pensiilor astfel încât mamele se pot retrage din activitate cu cel mult trei ani și jumătate înainte de pragul normal de pensionare.

Legea pensiilor care va intra în vigoare peste câteva zile le obligă pe mamele cu mai mulți copii să muncească mai mult, indiferent de numărul copiilor născuți. După cum am menționat anterior, femeile se vor putea retrage de pe piața muncii cu cel mult trei ani și jumătate mai devreme.

Potrivit Art .51, paragraful 1, femeile cu un stagiu complet de cotizare care au născut și crescut copii până la vârsta de 16 ani vor beneficia de reducerea vârstei standard de pensionare. Măsură care, de altfel, se aplică și pentru femeile care au adoptat și crescut copii pentru cel puțin 13 ani. Legea pensiilor nr. 360/2023 stabilește că vârsta de pensionare pentru mamele cu mulți copii se reduce astfel:

pentru un copil reducerea este de șase luni;
pentru doi copii reducerea este de un an;
pentru trei copii reducerea este de un an și șase luni;
pentru patru copii reducerea este de doi ani;
pentru cinci copii reducerea este de doi ani și șase luni;
pentru șase copii reducerea este de trei ani;
șapte copii și mai mult reducerea este de trei ani și șase luni.

Actul normativ anterior a conținut prevederi mult mai avantajoase pentru mamele cu mulți copii, spre deosebirea de legea pensiilor care va intra în vigoare începând cu 1 septembrie și care mizează pe menținerea femeilor în activitate pentru o perioadă mai lungă. Mai mult decât atât, vârsta de pensionare pentru femei va crește etapizat până în 2035, an în care pragul va atinge 65 de ani în cazul femeilor, potrivit EvZ.

091
Rozalia Despinescu
Experiență de 10 în presa din România. Reporter și redactor la o televiziune locală din Galați, iar după ce a descoperit presa online, a ocupat mai multe poziții la publicații online: redactor, social media manager, editor coordonator.

    Comments are closed.