Vicepreşedintele JD Vance a critică din nou România, pentru că a anulat alegerile prezidenţiale. Într-un discurs susținut la Conferința de Acțiune Politică Conservatoare (CPAC), Vance s-a dezlănțuit la adresa europenilor. Evenimentul reunește republicani, susținători ai partidului și politicieni conservatori din alte țări și a fost difuzat de Fox 5 Washington DC.
„„Ceea ce încerc să le spun prietenilor noștri europeni, și cred că ei sunt prietenii noștri, este că această prietenie se bazează pe valori comune. Nu ai valori comune dacă închizi oameni pentru că spun că ar trebui să ne închidem granița.
Nu ai valori comune cu SUA dacă anulezi alegerile pentru că nu-ți place rezultatul.- asta s-a întâmplat în România. Nu ai valori comune dacă ți-e atât de frică de propriul popor încât îi închizi gura”, a spus Vance, joi, în timpul conferinței.
JD Vance a făcut acuzațiile în timp ce vorbea despre relațiile SUA cu Europa. „Întreaga apărare a Germaniei este subvenționată de contribuabilii americani. Există mii și mii de trupe americane în Germania astăzi. Crezi că contribuabilul american va susține asta? Dacă vei fi aruncat în închisoare în Germania pentru că ai postat un tweet răutăcios, desigur că nu este drept”, a mai spus liderul american.
„Situația s-a înrăutățit”
Vineri, vicepreședintele american JD Vance a declarat că anularea alegerilor prezidențiale din România s-a făcut în baza unor „suspiciuni șubrede ale unei agenții de informații și a presiunii enorme din partea vecinilor continentali”.
JD Vance nu este de acord cu varianta că democrația poate fi distrusă cu ajutorul publicității digitale dintr-o țară străină, spunând că, dacă acest lucru este adevărat, atunci democrația României „nu a fost foarte puternică încă de la început”.
„Situația s-a înrăutățit, încât România a anulat direct alegerile pe baza suspiciunilor subțiri ale unei agenții de informații și presiuni enorme din partea vecinilor săi continentali.
După cum am înțeles argumentul a fost că dezinformarea rusă a infectat alegerile din România. Dar îi rog pe prietenii mei europeni să aibă o perspectivă. Vă vine să credeți că este greșit ca Rusia să influențeze alegerile prin publicitatea pe rețelele de socializare? – Cu siguranță da – Dar dacă democrația ta poate fi distrusă cu câteva sute de mii de dolari în publicitate dintr-o țară străină, atunci nu a fost foarte puternică, de la început”, a spus Vance.
Fostul președinte Traian Băsescu a declarat vineri, 14 februarie, că afirmațiile vicepreședintelui SUA despre anularea alegerilor din 2024 nu sunt altceva decât o revistă a presei. „Ar trebui să își vadă de ale lor”, a punctat Băsescu.
Crin Antonescu, după ce vicepreședintele SUA a criticat iar anularea alegerilor: ”Ar trebui ca cineva din statul român – preşedintele interimar, prim-ministrul – să încerce să vorbească cu JD Vance”
Candidatul pentru Cotroceni al coaliției aflate la guvernare, Crin Antonescu, a declarat joi seară, după ce vicepreședintele SUA a criticat din nou anularea scrutinului prezidențial de anul trecut, că ”ar trebui ca cineva din statul român, de pe o poziţie – preşedintele interimar, prim-ministrul – să încerce să vorbească cu JD Vance”.
Crin Antonescu reacționează după ce vicepreședintele SUA, JD Vance, a criticat din nou, joi, anularea alegerilor prezidențiale de anul trecut din România. Vicepreședintele american a declarat că nu poți avea valori democratice comune cu Statele Unite dacă “anulezi alegerile pentru că nu-ți place rezultatul”.
În opinia lui Antonescu, președintele interimar Ilie Bolojan sau premierul Marcel Ciolacu ”ar trebui (…) să încerce să vorbească cu JD Vance”.
”Ar trebui ca cineva din statul român, de pe o poziţie – preşedintele interimar, prim-ministrul – să încerce să vorbească cu JD Vance, care nu este un politician, ci vicepreşedintele Statelor Unite. Aceasta atâta vreme cât aveam de-a face cu o a doua, şi de data aceasta foarte clară referire la ceva ce s-a întâmplat în România şi la faptul că nu am avea, cel puţin în această privinţă, valori comune. Este o afirmaţie puternică, tare, peste care este greu de trecut”, a spus, pentru b1tv, Crin Antonescu.
Candidatul pentru Cotroceni al coaliției a mai spus că, în oglindă cu declarația lui JD Vance, și România ar putea susține că nu prea are valori comune cu SUA, câtă vreme reprezentanții administrației americane susțin că ”Zelenski a fost agresor, iar domnul Putin victimă”.
”Am putea să spunem şi noi, de exemplu, că nu prea avem valori comune dacă spunem că Zelenski a fost agresor, iar domnul Putin victimă. Dar eu cred că este interesul nostru, în primul rând, să inventariem chiar valorile comune, pentru că, totuşi, sunt. În legătură cu această neînţelegere să ne lămurim”, a declarat Crin Antonescu. De asemenea Europa se teme că Trump ar putea retrage trupele din estul europei, conform hardnews.ro.
În același context, Crin Antonescu a explicat de ce a propus o ședință a CSAT și o reuniune a liderilor partidelor democratice şi pro-occidentale din România.
”Eu am propus o şedinţă a CSAT şi, mai ales, o reuniune a liderilor partidelor democratice şi pro-occidentale din România, pentru că au circulat declaraţii – aici nu avem ceva concret, sper să nici nu avem – în legătură cu o reîmpărţire explicită a sferelor de influenţă, în dialogul ruso-american, care să afecteze direct interesele de securitate ale României. Aceasta, având în vedere poziţionarea regimului Putin, a Kremlinului, exprimată după 2008, după 2014 dar mai ales în preajma izbucnirii războiului din Ucraina pe care reamintesc, l-a declanşat Rusia, invadând Ucraina”, a explicat Antonescu.
Fostul lider liberal s-a referit și la cererile Rusiei pentru dezafectarea unor baze NATO din România, subliniind că un astfel de demers ar lovi interesele de securitate ale țării noastre.
”Aceste cereri ruseşti cuprindeau dezafectarea unor baze militare NATO de pe teritoriul României. Or este deja un lucru care vine în inima sistemului de securitate şi intereselor de securitate ale României. De aceea, am considerat că este nevoie de un CSAT (o ședință a Consiliului Suprem de Apărare a Țării – n.r.), mai ales că şi preşedintele interimar evocase iminenţa unui astfel de consiliu după informaţiile cu care venea de la Paris şi pe agenda care este arzătoare. Iar această reuniune a liderilor partidelor pro-occidentale din România ar putea fi prilejul unei reafirmări de poziţie şi a unei consolidări de consens pe ceea ce înseamnă poziţia de fond a României în această privinţă. De ce? Pentru ca să nu existe riscul ca peste capul României, oricine, la un moment dat, să ia decizii care ne-ar putea afecta interesele vitale de securitate”, a spus Antonescu.