Premierul Marcel Ciolacu s-a întâlnit vineri, 21 februarie, la Bruxelles, cu Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene. Discuțiile purtate au vizat accelerarea Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), reducerea deficitului bugetar, dar și securitatea continentului, a anunțat politicianul pe platforma X. Marcel Ciolacu a luat și decizie privind declarațiile lui Vance despre alegerile anulate din România.
Marcel Ciolacu, după întâlnirea cu Ursula von der Leyen: „O Uniune Europeană puternică înseamnă o Românie mai puternică”
În urma discuțiilor cu Ursula von der Leyen, Marcel Ciolacu a concluzionat că România nu are voie să lipsească de la masa negocierilor în cazul discuțiilor care vizează siguranța Europei.
„Rolul Europei în negocierile de pace – România trebuie să fie la masă! O Uniune Europeană puternică înseamnă o Românie mai puternică!”, a scris Ciolacu.
Ce alte subiecte au mai abordat
Marcel Ciolacu și Ursula von der Leyen au abordat și alte subiecte, practic prioritățile-cheie ale României, după cum susține premierul.
„Discuții importante astăzi cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, despre prioritățile cheie ale României: accelerarea PNRR – asigurarea absorbției eficiente a fondurilor și solicitarea unei prelungiri pentru proiecte majore. Reducerea deficitului bugetar fără creșterea TVA – accent pe digitalizare și colectare de taxe. Securitate electorală – combaterea dezinformării și a amenințărilor cibernetice”, a mai transmis Marcel Ciolacu, vineri, în postarea de pe X.
Cum a comentat premierul declarațiile lui JD Vance și despre alegerile anulate
După întâlnirea cu Ursula von der Leyen, Marcel Ciolacu a fost întrebat de declarațiile lui JD Vance, vicepreședintele SUA, în legătură cu anularea alegerilor din România. Marcel Ciolacu a decis și pe tema alegerilor anulate din România și a decis să facă eforturi diplomatice.
„Este punctul domniei sale de vedere. O să încercăm pe canalele diplomatice să facem cât mai multe lămuriri, ca domnul vicepreşedinte să aibă întregul tablou cu ceea ce s-a întâmplat în România”, a afirmat Ciolacu.
Premierul a mai fost întrebat cum ar caracteriza legătura din prezent dintre România şi SUA.
„Suntem într-un proces de schimbare în acest moment şi de abordare a politicii externe, nu numai cu România a noii administraţii a preşedintelui Trump, dar cred că se va intra într-o normalizare”, a mai transmis premierul.
„Eu cred că avem valori comune. Eu cred că este o lipsă de comunicare”, a adăugat el.
Întrebat dacă a avut discuții cu administrația Trump după criticile lansate la adresa României din ultimele zile, Marcel Ciolacu a spus: „Au existat discuţii şi vor exista în continuare”.