Știri

Elixirul tinereții stă pe rafturile farmaciilor? Un medicament antiinflamator face ca sângele îmbătrânit să devină din nou tânăr

Un medicament împotriva artritei ar putea deține cheia pentru a inversa îmbătrânirea, spun cercetătorii. Oamenii de știință știu de câțiva ani că este posibil să întinerim sângele bătrân al pacienților prin infuzarea acestora cu sângele unor persoane mai tinere și mai sănătoase, însă studiile sunt încă în stadii incipiente.

Cu toate acestea, cercetătorii de la Universitatea Columbia din New York ar fi putut găsi o modalitate de a învăța corpul cuiva să își reîmprospăteze sângele vechi fără a-l lua de la alții. Anakinra, vândut sub denumirea comercială Kineret și utilizat pentru tratarea artritei reumatoide, ar putea avea puterea de a inversa unele părți ale îmbătrânirii asupra sistemului hematopoietic, care produce sângele nostru. Celulele stem, care trăiesc în măduva osoasă, sunt responsabile pentru generarea sângelui în corpul nostru, scrie DailyMail.

Pe măsură ce o persoană îmbătrânește, celulele stem hematopoietice creează mai puține celule roșii și celule imunitare, slăbind sistemul imunitar, ceea ce poate duce la afecțiuni precum anemia și chiar cancerul. Studiul realizat de Universitatea Columbia, publicat în revista Nature Cell Biology, a constatat că, pe măsură ce șoarecii îmbătrânesc, sistemul hematopoietic se inflamează până la punctul de deteriorare și face ca celulele stem din sânge să nu mai funcționeze corect. Deteriorarea măduvei osoase este o cauză cheie a îmbătrânirii, dar anakinra este capabilă să blocheze acest lucru, împiedicând apariția inflamației în primul rând.

Echipa de cercetare analizează dacă același lucru s-ar putea aplica și la oameni și speră să demareze testele clinice. Emmanuelle Passegué, director al Columbia Stem Cell Initiative și autor principal al studiului, a declarat: „Tratarea pacienților vârstnici cu medicamente antiinflamatorii care blochează funcția IL-1B ar trebui să ajute la menținerea unei producții de sânge mai sănătoase”.

Anakinra se administrează pacienților cu artrită moderată până la severă care nu s-au ameliorat după utilizarea altor tratamente. Atunci când este utilizat pentru artrită, se administrează sub formă de injecție zilnică. Aproximativ 1,3 milioane de persoane din SUA suferă de poliartrită reumatoidă, care este cea mai frecventă formă de artrită.

Biotehnologia anti-îmbătrânire a devenit o cale de investiții populară pentru miliardari în ultimii ani, iar unii cred că oamenii ar putea spera să trăiască până la 150 de ani. Progresele medicale din ultimul secol au făcut ca oamenii din țările bogate să trăiască până la 80 de ani, aproape dublu față de speranța medie de viață de la începutul secolului XX.

Magnatul din domeniul tehnologiei Bryan Johnson, în vârstă de 45 de ani, cheltuiește 2 milioane de dolari pe an pentru o echipă de peste 30 de medici și experți medicali care îi supraveghează și testează aproape fiecare dintre organele sale. Scopul lor este de a-i transforma corpul în cel al unui tânăr de 18 ani. Iar fondatorul și miliardarul din spatele Coinbase, o companie americană care se ocupă de criptomonede, caută să vindece îmbătrânirea și folosește învățarea automată pentru a o găsi.

Miliardarii Jeff Bezos și Yuri Milner finanțează, de asemenea, o firmă de biotehnologie de tip start-up de „întinerire” cu scopul de a descoperi o modalitate de a inversa îmbătrânirea.

099
Furtună Cristiana
Experiență de 10 în presa din România. Reporter și redactor la o televiziune locală din Galați, iar după ce a descoperit presa online, a ocupat mai multe poziții la publicații online: redactor, social media manager, editor coordonator.

    Comments are closed.