Știri

Bolile de ficat si tiroida ti se vad pe fata. La ce semne sa fii foarte atent de prima data

Bolile de ficat și tiroidă sunt afecțiuni serioase care pot avea o varietate largă de simptome, inclusiv unele care se manifestă vizibil pe față. Identificarea timpurie a acestor semne poate fi crucială pentru diagnosticarea și tratamentul în timp util al acestor boli. Iată câteva semne la care să fii foarte atent:

Semnele bolilor de ficat care se pot observa pe față

  1. Icterul – Colorația galbenă a pielii și a albului ochilor este unul dintre semnele cele mai cunoscute ale problemelor de ficat. Icterul apare atunci când ficatul nu poate procesa bilirubina, o substanță produsă în mod normal în organism.
  2. Eritemul palmar – Roșeața palmelor poate indica de asemenea probleme hepatice. Aceasta apare din cauza modificărilor în circulația sângelui asociate cu afecțiunile ficatului.
  3. Spider nevi – Acestea sunt niște mici vene roșii în formă de păianjen care pot apărea pe față și pe alte părți ale corpului. Acestea sunt cauzate de nivelurile ridicate de hormoni estrogeni, care pot rezulta din afectarea ficatului.

Semnele bolilor de tiroidă care se pot observa pe față

  1. Modificări ale pielii – Pielea uscată și groasă poate fi un semn al hipotiroidismului, în timp ce pielea umedă și caldă poate indica hipertiroidism. Tiroida reglează, printre altele, metabolismul și temperatura corpului, afectând astfel textura pielii.
  2. Umflarea feței – Hipotiroidismul poate cauza și myxedem, care este o umflare a feței, în special în jurul ochilor. Aceasta este cauzată de acumularea de mucin, care reține apa în țesuturi.
  3. Căderea părului – Deși căderea părului poate avea multe cauze, atât hipotiroidismul cât și hipertiroidismul pot duce la subțierea sau căderea părului. La persoanele cu hipotiroidism, părul poate deveni, de asemenea, uscat și fragil.

Ce să faci dacă observi aceste semne

Dacă observi oricare dintre aceste semne pe fața ta sau a cuiva apropiat, este important să consulți un medic. Diagnosticarea timpurie și tratamentul adecvat sunt esențiale pentru gestionarea eficientă a bolilor de ficat și tiroidă. Medicul tău poate recomanda analize de sânge, ecografii sau alte teste pentru a evalua funcția ficatului și a tiroidei și pentru a stabili cel mai bun curs de tratament.

În concluzie, semnele vizibile pe față pot fi indicatori precoce importanți ai problemelor de sănătate subiacente. Prin urmare, este vital să fim atenți la orice schimbări și să căutăm sfatul medical când este necesar. A fi informat și proactiv în ceea ce privește sănătatea ta poate face o diferență semnificativă în calitatea vieții.

0257
Furtună Cristiana
Experiență de 10 în presa din România. Reporter și redactor la o televiziune locală din Galați, iar după ce a descoperit presa online, a ocupat mai multe poziții la publicații online: redactor, social media manager, editor coordonator.

    Comments are closed.